Yaşam Tarzı
Trend

Yine mi Alarmı Ertelediniz? Sabah Erken Kalkmak İçin Ne Yapmalısınız?

Hikaye Öne Çıkanlar
  • Sabah Erken Kalkmak İçin Ne Yapmalıyım?
  • Erken Uyanmak İçin Ne Yapılmalı?
  • Erken Kalkmak İçin Yöntemler

Genci veya yaşlısı hiç fark etmeksizin işe-okula geç kalındığın da, otobüs kaçırıldığın da veya alarm 3-5 defa ertendiğin de akıllara tek bir soru gelir: Sabah Erken Kalkmak İçin Ne Yapmalıyım?
Milyarlarca insanın bu soruyu sorduğuna eminiz. Sabahları erken uyanmak aslında göründüğü kadar zor bir şey değildir. Sadece erken uyanmak için yanlış yolları denedikleri için, sabahları erken kalkmak zor oluyor.

Ancak artık endişelenmenize gerek yok. Bu yazı da onlarca yöntem arasından EN İYİ olanları sizlere aktaracağız. Umarız, artık erken uyanmak sizin için artık bir sorun olmayacaktır.

Sabah Erken Kalkmak İçin Ne Yapmalı?

sabah erken kalkmak için ne yapmalıyım
sabah erken kalkmak için ne yapmalıyım

İlk olarak şunu bilmelisiniz, herkese 4-7-9 saat yetmeyebilir. Her insanın bir uyku saati vardır. Bu uyku saati gün içerisinde ki enerjinizden, mental ruh sağlığınıza kadar etki ediyor. İlk olarak neden erken kalkamıyorsunuz onu öğrenelim. Çünkü nedenini öğrenemeden bi çözüm bulamazsınız. O halde erken uyanmak için sizi engelleyen sebepleri öğrenelim:

  • Geç uyandınız ve uyumak istemiyorsunuzSaat 16:00’da uyanırsanız, 22:00’de uykuya dalmak o kadar da kolay olmayacaktır. Bu gibi zamanlarda hiçbir şey size yardımcı olmaz. Ancak ilaç gibi yatıştırıcılar uykuya dalmanıza yardımcı olur. Fakat ilaç bizim önerdiğimiz bir çözüm değil. Çünkü bu gibi ilaçlar çeşitli kronik rahatsızlıklara ve hastalıklara yol açabilir.
  • Fazla uyumaktan korkuyor olabilirsiniz. Diyelim ki uçağa yetişmek için çok erken kalkmanız gerekiyor. Yolculuğu uzun zamandır planlıyordunuz ve aşırı pahalı bir bilet aldınız. Uyuya kalkmaktan korkuyorsunuz. Çünkü uçağı kaçıracaksınız. Bu gibi korkular uykuya dalmanızda sorunlara yol açar. Kalkmanız gereken saatten bir saat önce uykuya dalarsınız. Alarm zilini duyarsınız, ancak 5 dakika daha uzanmak için kapatmaktan korkuyorsunuz. Bu gibi sorunlar da gece uykuya dalmanızda zorluklara yol açar.
  • Çok fazla stres nedeniyle uyuyamıyor olabilirsiniz. Gün zor ve gergin geçtiyse, o zaman uykuya önceden hazırlanmalısınız. Film izleyerek, kitap okuyarak veya yorucu bir fiziksel antrenman ile kendinizi yormalısınız. Tavsiye edilen ideal çözüm çizimdir. Sakinleştirir ve beyni kurşun kalem ucunu takip etmeye odaklanarak olumsuz düşünceleri uzaklaştırır. 
  • Yarın zor bir gün. Ertesi gün için birçok şey planlanmışsa önemli bir olay, bir raporun veya projenin teslimi, yükümlülüklerinizi yerine getirme düşünceleri nedeniyle uykuya dalmanız zor olur. Anlayacağınız gibi heyecanlı durumlar, uykuya dalmanıza engel olabilir. Uykuya dalmanıza engel olan düşüncelerden kurtulmanız çok önemlidir. 
  • Depresyonda olabilirsiniz. Depresyon tedavisi görüyorsanız veya varlığını hissediyorsanız, uyku sorunlarının nedeni psikolojik bir durum değil, vücudun biyokimyası olabilir. Bu durumda uykuya dalmanın en iyi yolu kendinizi yormaktır. Duygusal sorunlar uykuya dalmanıza engel olabilir
  • Gürültülü bir ortam veya fazla aydınlık bir ortamda olabilirsiniz. Gürültülü ortamlar da uykuya dalmanız da sorunlar olabilir. Uyuduğunuz ortam gürültülü ise, uyku kaliteniz çok düşük olacaktır. Bu yüzden sabahları dayak yemiş gibi kalkıyor olabilirsiniz.

Erken kalkmak için size engel olan sorun üstte yer alıyor mu? Genel olarak bu tip sebeplerden dolayı sabah erken kalkmak oldukça zor olabilir. Şimdi ise sabah erken kalkmak için ne yapmalıyım sorusunun cevabını verelim.

Sabah Erken Kalkmak İçin İzleyebileceğiniz Yöntemler

sabah erken kalkmak için ne yapmalıyım

Sabah erken kalkmak için izleyebileceğiniz yöntemleri aşağıda sıraladık. Bu yöntemlerden hangisi sizin için uygunsa, kendinize adapte edebilirsiniz.

  • Yatmadan önce yemek yemek veya spor yapmayın. Yatmadan önce yediğiniz yemek erken kalkmanız için sizi zora sokabilir. Gece yatmadan en az 4 saat önce bir şey yemeyi bırakmanız gerekiyor. Aksi halde sabahları halsiz ve tabiri caizse aptal gibi kalkabilirsiniz.
    Ek olarak yatmadan önce (2 saat) yaptığınız spor egzersizleri, uykuya dalmanız da sorunlara yol açabilir. Çünkü bildiğiniz gibi halsizken spor salonuna gittiğiniz de ve bi kaç ağırlık kaldırdıktan sonra, ani bi enerji geliyor.
  • Alkol, sigara veya kahve gibi uyarıcı maddeleri tükettiğiniz de sabahları erken kalkmanız da problemlere yol açabilir. Siz yatma saatine yakın sigara, çay, alkol gibi şeyler tüketiyor musunuz?
  • Yatağa girmeden yarım saat önce hazırlanın. Odanızı serinletebilir, yatağınızı rahatınıza göre ayarlayabilirsiniz.
  • Telefonu daha uzağa koyun. Sabahları kalkmak için alarm kurduğunuz cihazınızı kendinizden 10 adım uzağa koyun. Bu şekilde sabahları kalktığınız da yürümek zorunda olacaksınız ve bu vesile ile uykunuzun açılmasını sağlarsınız.
  • Sabahları alarmın sesini mi duymuyorsunuz? O halde size alarmy uygulamasını önerebiliriz. Bu uygulama sabahları erken kalkmak isteyen kişilere yüksek sesli alarmlar sunuyor. Ek olarak matematik problemleri çözerek veya yatmadan önce çektiğiniz bir yerin fotoğrafını çekene kadar çalmaya devam eden bir özelliğe sahip. Üstelik bunları yaparken telefonu kilitliyor. Bu şu demek, mutlaka o soruları çözecek veya o fotoğrafı çekeceksiniz. Telefonu kapatmanız bir işe yaramıyor yani.
    İndirme Linki: Play Store App Store
  • Yatakta telefon ile oynamayı bırakın! Yatmadan önce yani yatakta iken telefonunuz ile oynuyor musunuz? Sosyal medya da son bir kez geziniyor musunuz günü kapatırken? İşte bunu yapmayın! Çünkü bu gibi eylemleriniz uykuya geçiş sürecinizi etkileyecektir. Aynı zamanda yattığınız oda da mavi ışık ve radyasyon yayan cihazları kendinizden mümkün mertebe uzak tutmaya çalışın.

Erken Kalkmak İçin Ne Yapılmalı?

sabah erken kalkmak için ne yapmalıyım unplash

Üstte belirttiğimiz yöntemler size uymadıysa, bunu bi alışkanlık haline nasıl getirebileceğinizi sizlere aktaralım. İlk olarak kalkmak istediğiniz saatten 30 dakika önce kalkmalı ve 30 dakika içine 3-5 alarm eklemelisiniz.
Yani sabah 06:30’da kalkmak istediğinizi varsayalım. O halde alarmı saat 6’ya kurup, aynı zamanda 06:10 – 06:20 – 06:25 gibi saatlere de kurmanız gerekiyor. Bu şekilde uykuya dalsanız bile tekrar tekrar uyanıp o an ki uykunuzu mahvedeceksiniz. Uykunuzu mahvettiğinize göre yataktan kalkabilirsiniz. Ek olarak üstte paylaştığımız alarmy uygulamasının matematik soruları ile açılmış bir alarmını de kurmayı ihmal etmeyin. Bu sizi zorlayacaktır.

Önerilen Yazı: Sabah aç karnına meyve yemek faydalı mı?

Uyandıktan Sonra İLK 30 SANİYE Kuralı

erken uyanmak için ne yapmalı

Sabah alarmınız çaldı ve siz alarmı kapatıp geri yatağa attınız kendinizi. Ama kalkacağınızdan eminsiniz. Fakat bu şekilde bir şey olmaz. Alarm çaldığı gibi yataktan ilk 1 dakika içerisinde çıkmanız gerekiyor. Aksi halde tekrardan uykuya dalma ihtimaliniz çok yüksektir.
Yani alarmı kapatıp geri yatağa başınızı koyduğunuz da farklı düşüncelere dalıp gideceksiniz. Bu da sizin tekrardan uykuya dalmanız demektir. İlk 30 saniye olarak öneriliyor fakat yataktan ilk 1 dakika da çıkmaya çalışın.

Erken kalkmak sağlıklı mı?

Sabahları erken uyanmak uyku saatinize göre sağlıklı olup olmamaktadır. Her insanın uyku saati değişkenlik gösterebilir. Belki siz 6 saate dayanabiliyorken, bir başkası için bu 6 saat sağlıklı olmayabilir. Bu yüzden kendinize göre uygun olan saati bulmanız gerekiyor.

Bunu yapmak için bi kaç gün 6 saat uyumayı deneyin. Eğer bu günler de enerjiniz de değişiklik ve kendinizi halsiz hissediyorsanız, uyku saatinizi 7 saate çıkarmaya çalışın.

Sabah erken kalkmak iyi midir?

Sabahları erken kalkmak tabi ki de iyidir. Kalkmanız gereken saatten 2 saat önce kalkarsanız, spor yapmaya veya ders çalışmaya ek vaktiniz olacaktır. Bu şekilde daha iyi bir hayat için sağlıklı aktiviteler yapmaya vaktiniz olabilir. Yani yapmak istediğiniz eyleme göre sabah kalkmak iyidir. Üstelik film de izleyebilirsiniz.

4.9/7 - (5 votes)

Sarp YLMZ

Merhaba, ben Sarp. Kişisel gelişim ve teknoloji konularına olan ilgim nedeniyle Bloglabs sitesinde adminlik ve içerik üreticiliği yapıyorum. Özellikle makale yazmak ve yeni bilgiler öğrenmek beni heyecanlandırıyor. Bloglabs sitesinde yazdığım yazılar genellikle kişisel gelişim ve teknoloji konularına odaklanıyor. Kendi deneyimlerimden yola çıkarak okuyuculara faydalı bilgiler sunmaya çalışıyorum. Özellikle teknoloji konusunda, sadece yeni ürünlerin özellikleri hakkında değil, aynı zamanda teknolojinin hayatımızdaki etkileri ve gelecekte neler olabileceği hakkında da yazılar yazıyorum. Bloglabs'ta içerik üreticisi olmak benim için oldukça keyifli bir deneyim. İnsanlarla iletişim kurmak, onların ilgisini çekmek ve farklı konularda farkındalık yaratmak beni mutlu ediyor. Yeni şeyler öğrenmekten ve bunları yazılarımda paylaşmaktan büyük bir zevk alıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu