Sağlık

Baş Dönmesi Bir Diğer Adıyla Vertigo Nedir? Ani Baş Dönmesi Anında Neler Yapmak Gerekiyor?

Hikaye Öne Çıkanlar
  • vertigo nedir
  • vertigo belirtileri
  • vertigo neden olur
  • vertigo hastalığı

Çok ani bir şekilde baş dönmesi yaşıyor musunuz? Ya da etrafınız da ki eşyaların döndüğünü? O halde size vertigo nedir adlı yazımıza hoşgeldiniz. Bu yazıda vertigo nedir, vertigo belirtileri ve vertigo esnasında yapabileceklerinize değineceğiz. Hazırsak başlayalım:

Vertigo Nedir?

vertigo nedir

Vertigo bir diğer adı ile baş dönmesi; hareket olmadığı halde kişinin kendisinin veya etrafındaki nesnelerin hareket ettiğini görmesi olarak tanımlanır. Baş dönmesine neden olan hareket yanılsaması diyebiliriz. Merkezi sinir sistemi hastalıkları veya kulak ve vestibüler sinir hastalıkları vertigoya neden olmaktadır.

Denge bozukluğu, Tinnitus (kulak çınlaması), mide bulantısı gibi başka semptomların da eşlik ettiği vertigoya, altta yatan hastalığa göre başka semptomlar da eşlik edebilir. Vertigo belirtileri ile devam edelim.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigo Belirtileri

Periferik vertigonun ilk belirtilerinden biri baş dönmesidir. Hastalar bu baş dönmesini gece uyurken bile kendilerini uyandıran bir dönme hissi olarak tanımlarlar. Hastalar, baş sabitlendiğinde baş dönmesinin azaldığını, ancak baş hareket ettirildiğinde baş dönmesinin geri döndüğünü bildirmektedir.
Çok hafif baş hareketleri, yatakta yukarı veya aşağı bakmak, eğilmek veya sağa sola dönmek geçici baş dönmesine neden olur. Bu durum bütün gün sürer. Kulak çınlaması ve mide bulantısına baş dönmesi eşlik edebilir. Konuşma güçlüğü, baş ağrısı veya baş dönmesi ile bilinç kaybı durumunda derhal tıbbi yardım alın.

Önerilen Yazı: Evde Konuşma Terapisi Nasıl Yapılır? Evde Yapılacak Konuşma Terapisi Örnekleri

Meniere hastalığı olarak bilinen baş dönmesi türünde baş dönmesi kısa sürmez. Meniere hastalığı; kulağın denge kanalı içerisinde Endolenf adı verilen sıvının artmasına bağlı olarak artan basınç ile ortaya çıkar. Meniere hastalığı şiddetli baş dönmesine neden olur. Ataklarda vertigo oluşur. Baş dönmesi, mide bulantısı ve kusmanın yanı sıra hastalarda şikayetler de oldukça sık görülür. Kulaklarda şişkinlik, uğultu ve çınlama özellikle belirgindir. Meniere hastalığının tipik semptomları kulak çınlaması, kulakta dolgunluk, kulak çınlaması ve işitme kaybıdır. Periferik vertigo bu semptomlardan teşhis edilebilir.

Vertigo Olunca Ne Yapmak Lazım?

Vertigo Olunca Ne Yapmak Lazım?

Baş dönmesi olursa güvenli bir yere çekilip hareketsiz oturmak yeterlidir. Beyin, iç kulaktan gelen stimülasyonu kontrol eder ve dengeyi yeniden sağlamaya çalışır. Hareketsiz kalmak ve gözlerinizi kapatmak, derin duyusal ve görsel uyarımı azaltır ve beyindeki dengeleyici işlevleri destekler. Çok yorulduysanız, biraz dinlenin, özellikle uyuyun, bol sıvı tüketin ve ani hareketlerden kaçının ve en kısa sürede sağlığınız için bir uzmandan yardım alın.

Vertigo Ciddi Bir Hastalık Mıdır?

Vertigo Ciddi Bir Hastalık Mıdır?

Vertigo, insan vücudunun denge sistemindeki problemlerden kaynaklanan baş dönmesine verilen isimdir. Vertigo kelimesi Latince ‘de geri gitmek anlamına gelir. Vertigo, sizin veya baktığınız şeyin daireler çizdiği dengesiz bir durumdur. İç kulak, gözler, eklemler, kaslar, beyin ve omurilik gibi birçok organ dengeyi sağlamak için birlikte çalışır. Vertigo günlük yaşamı zorlaştırır ve yaşam kalitesini düşürür.

Vertigo, bir hastalıktan ziyade bir hastalığın semptomu veya semptomu olarak tanımlanır. Vertigo birçok hastalıktan kaynaklanabilir. Doktorlar baş dönmesi hakkında konuştuğunda, bunu bir isim olarak değil, bir semptom olarak düşünün. Vertigo belirtileri başta iç kulak, vücudun denge sistemi ve merkezi sinir sistemi olmak üzere birçok hastalıkta ortaya çıkabilmektedir.

Veritoyu Tetikleyen Etkenler Nelerdir?

vertigo ilacı photo: freepik

Bu semptomlar, baş dönmesinin neden olduğu en yaygın sorunlardan biridir. Birkaç saniye süren basit, kısa süreli bir atak olarak başlayabileceği gibi, saatler veya günler sürecek kadar şiddetli olabilir ve günlük yaşamda ciddi sorunlara yol açabilir. Hastalar her an başlarını kaldırabilecekleri korkusuyla evlerinden çıkmaktan hatta evde yalnız kalmaktan bile korkmaktadırlar.

Vertigo genellikle kulak kristallerinin yanlış hizalanmasından kaynaklanır, ancak birçok faktör aslında vertigoya neden olabilir. Yaz aylarında çalışmak daha kolaydır ve tatiller zihinsel olarak rahatlatıcıdır, bu da baş dönmesi insidansını azaltır. Ancak yaza özgü faktörler baş dönmesine neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Vertigoya karşı alınabilecek önlemler;

  • 10.00 – 16.00 arası güneşe mümkünse çıkmayın güneş ışınlarının en dik geldiği saatlerde kulak sıvısını azaltarak vertigoyu tetikleyebilir.
  • Sık sık su için, su kulak sıvısının dengelenmesini sağlar.
  • Denizde veya havuzda yapılan ters hareketlere dikkat edin. Suya hızla atlamak veya ters takla veya hareketle atlamak gibi yapılan her hareket, kulak kristallerinin dökülmesine bağlı gelişen vertigoyu tetikler ve yeni rahatsızlıkları beraberinde getirir.
  • D vitamini ve Kalsiyum vitamini almayı eksik etmeyin. Kulak içinde bulunan kulak kristalleri kalsiyum vitamini içerir ve D vitamini bu elementin emiliminde büyük ölçüde rol alır.
  • Vertigoyu tetikleyen bir etkende stres ve kaygıdır. Stres sonucu damarlarda meydana gelen daralmalar sonucu iç kulaktaki sıvının basıncı değişerek vertigoya neden olmaktadır.
  • Hafif egzersizler yapın. Akşam serinliğinde ve gün doğumunda kısa adımlarla yürüyüşler yapın.
  • Kafein ve alkol içeren içecek ve yiyeceklerden uzak durun. Kafein ve alkol iç kulak basıncını bozulmasına sebep olmaktadır.
  • Ağır metal içeren yiyeceklerden kaçının organik, inorganik bileşikler baş dönmesini tetikler.

Ağır metal içeren yiyecekler: mantarlar, tatlı su balıkları, kabuklu deniz ürünleri

Vertigo nasıl tedavi edilir?

vertigo nedir
vertigoya ne iyi gelir

Vertigo tedavisi altta yatan hastalığa bağlıdır. Otitis media için antibiyotik ilaçlar kullanılır. Kulak iltihabı geçmez ise cerrahi tedavi gerekebilir. Meniere hastalığında hastalara tuzsuz bir diyet ve idrar söktürücü verilir. Benign paroksismal pozisyonel vertigoda (BPPV), hastalık haftalar veya aylar içinde kendiliğinden düzelir. Bu durumda doktor hastaya pozisyon verme manevraları yapabilir.

İyileşmeyen hastalarda nadiren de olsa düzelmeyen hastalarda iç kulak ameliyatı düşünülebilir. BPPV’li kişiler ani baş hareketlerinden kaçınmalı, bol bol dinlenmeli ve bol sıvı tüketmelidir. Yüksekte çalışmaktan ve tehlikeli ekipman kullanmaktan kaçının. Baş dönmesini tedavi etmek için fizik tedavi de kullanılır. Baş dönmesi tedavisi esnasında kafein, tütün ve alkolden uzak durulmalıdır.

4.9/7 - (5 votes)

Psikolog Metin

Merhaba, ben psikolog Aylin. İzmir Ekonomi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra uzun yıllar boyunca farklı psikiyatri kliniklerinde çalıştım. İnsan davranışlarına olan ilgim ve merakım beni bu mesleğe yönlendirdi ve çalıştığım süre boyunca da kendimi sürekli geliştirmeye, yeni bilgiler öğrenmeye devam ettim. Bu süre zarfında, birçok hastanın hikayesi ile karşılaştım ve her birinin farklı bir yaşam deneyimi olduğunu gözlemledim. Bu gözlemlerim ve sahip olduğum bilgi birikimini paylaşmak, başkalarına da yardımcı olmak istedim. Bloglabs platformu sayesinde psikoloji alanındaki makalelerimi yayımlıyor, okurların farklı sorunlarında onlara destek olmaya çalışıyorum. Bloglabs sayesinde, birçok okurun sorunlarına çözüm arayışında rehberlik edebildiğim için mutluyum. Sadece insanlara yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda kendimi de geliştirme fırsatı buluyorum. Benim için psikoloji, hayatımın bir parçası ve bu alanla ilgili öğrendiklerimi paylaşmaya, daha fazla insana ulaşarak yardımcı olmaya devam edeceğim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu