Sağlık

YoYo Sendromu veya Yoyo Etkisi Nedir? Sağlığa ve Diyete Nasıl Zarar Verebilir?

Hikaye Öne Çıkanlar
  • YoYo Sendromu veya Yoyo Etkisi Nedir?
  • Diyette Yoyo Etkisi Nedir?

Yoyo etkisi veya bir diğer adı ile yoyo sendromu, hızlı ve dengesiz beslenmenin neredeyse kaçınılmaz bir sonucudur. Bu tür yoyo diyeti uygulayan kişiler önce hızlı bir şekilde kilo verecekler, sonrasında ise bu verdikleri kiloyu hızlı bir şekilde geri almış olacaklar. 

Yo yo diyetini düzgün yapmayan veya yapamayan kilolu insanların çok daha fazla kilo aldıklarını görürsünüz. Bu yazıda yoyo diyetine değinmeyeceğiz, sadece yoyo etkisi veya sendromu nedir, sağlığa etkileri nelerdir gibi konulara değineceğiz.

YoYo Sendromu veya Yoyo Etkisi Nedir?

yoyo sendromu
yoyo sendromu :freepik

Bir diyetten sonra ulaştığımız kilonun, eski haline dönmesi veya daha da artması durumuna yoyo etkisi denir.

Güçlü bir yoyo etkisi genellikle, belirli bir süre boyunca çok az kalorinin tüketildiği hızlı diyetlerin sonucudur. Günlük kalori alımınızı çok fazla azaltırsanız yoyo sendromu etkisinden kurtulamayacak ve diyet sonrası hızlı kilo alımı yaşayacaksınız. Bu etkiye bir çok şey sebebiyet verir. Siz spor yapmadan veya düzenli bir beslenme süreci takip etmeden kilo vermeye kalkarsanız, aldığınız kiloları tekrar almanız çok olasıdır.

Genellikle bir diyet uyguladığınızda, kendinizi kalori kısıtlamasına sokar ve hızla birkaç kilo vermeyi başarırsınız. Daha sonra yemek seçimlerinize fazla dikkat etmeden normal yemeye geri dönersiniz. İşte bu geri dönüşün ardından bir bakmışsınız ki eski kilonuzdan çok daha fazla kilo almışsınız. Yoyo etkisi tam olarak budur en sade haliyle.

Yoyo etkisine ne sebep olur?

yoyo etkisi
yoyo sendromu nedir

Azaltılmış beslenme nedeniyle vücudunuz bir tür olağanüstü hal durumuna girer. Bu durumda, vücut enerji rezervlerini kullanır. Yani vücut sadece karbonhidrat değil, aynı zamanda proteinleri de kullanmaya başlar. Bunun sonucunda ise hız bir şekilde kilo kaybettiğiniz gibi kas kaybı da yaşarsınız.

Daha az kas sahibi olmak, vücudunuzun daha az kalori yakması anlamına da gelir. Sonuç olarak, bazal metabolizma hızınız düşer. Yorgunluk gibi şikayetler de ilerleyen süreçlerde görünür. Kısaca anlatmak gerekirse: Diyelim kilo vermek istiyorsunuz ve bunu olabilecek en hızlı şekilde vermek istiyorsunuz. Ağır diyetler ile bunu başarabilirsiniz. Fakat spor yapmadan ve makro mikro değerlere dikkat etmeden sağlıklı bir şekilde kilo vermiş olmazsınız.

Birçok kişi tarafından tavsiye edilmese de, yoyo etkisinin arkasındaki mekanizma aslında insan vücudunun açlık dönemlerine karşı korunmak için önemli bir koruyucu işlevidir. Dış ortama uyum sağlar, metabolizma yavaşlar ve daha az enerji tüketirsiniz.

Kilo verme sürecinde yoyo sendromundan mümkün olduğunca kaçınmak için beslenmenize ve egzersizlerinize dikkat edin. Özellikle diyet esnasında bunlara çok daha fazla dikkat edin.

Yoyo Sendromundan Kaçınmak İçin Ne Yapabilirsiniz?

yoyo etkisi
yoyo sendromu nedir

Kilo verdikten veya aldıktan sonra eski halinize dönmemek için bazı şeylere dikkat etmelisiniz. Buraya kadar bu yazıyı okuduysanız iyi kötü bir şeyler aklınızda parlamıştır. Diyet yapan çoğu kişinin amacı hızlı bir şekilde kilo vermektedir.

Hızlı kilo vermenizi sağlayan ve dengeli olmayan bir diyet süreci, pek faydalı olmayabilir. Özellikle başlangıç aşamasında kilo veren kişiler, yoyo sendromuna mutlaka yakalanırlar.
Diyette yoyo sendromuna yakalanmamak için yapmanız gereken şeyler belirlidir. Sağlıklı beslenmek ve diyetinize hareket katmak en başlıca çözümlerdir.

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli spor yapmak veya fiziksel egzersize özen göstermek, gün içerisinde daha dinç ve sağlıklı olmanızı sağlar. Fiziksel aktivite ile ne kadar fazla kas kütlesine sahip olursanız, bazal metabolizmanız o kadar iyi çalışır. Bunun sonucunda ise daha fazla yağ yakarsınız.

Yoyo sendromu diyetten sonra görüldüğü için, verdiğiniz kiloyu korumak için sağlığınıza yine dikkat edin. Spor ve beslenmeye özen gösterin ve şeker tüketimini azaltın. Şekerli gıdalar tüketmekten mümkün olduğunca geri durmaya çalışın.

4.7/4 - (5 votes)

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. kısaca yoyo sendromu bizim kilo verme sürecinden sonra sağlıklsız bir şekilde verdiğimiz o kiloları fazlasıyla geri almaktır değil mi yani bne öyle anladım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu