Yaşam Tarzı

İnci Tanesi Çiçeği: En İyi Çoğaltma Yöntemleri ve Bakım İpuçları

Tesbih Çiçeği Bakımı: İnci Tanesi Çiçeğinin Ufak Sırları

Hikaye Öne Çıkanlar
  • Tesbih Çiçeği Çoğaltma
  • İnci Tanesi Çoğaltma
  • Tesbih Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Tesbih çiçeği ya da bir diğer adı ile inci tanesi çiçeği, günümüzde oldukça sevilen bir bitki türüdür. Ufak ve boncuk boncuk olması sebebi ile tesbih çiçeği ismini almıştır. Bu yazıda tesbih çiçeği bakımını ve en doğru şekilde çoğaltma yöntemlerini sizlere aktaracağız.

Tesbih Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Tesbih çiçeği çok narin bir çiçektir. Haliyle bu narin çiçeğin bakımı da özenli olmalı. İnci tanesi çiçeğine yeteri kadar ışık ve gübre verildiği takdirde, sağlıklı bir şekilde büyüyecektir. İnci tanesi çiçeğine uygun bir şekilde bakılırsa 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir. Ancak, tesbih çiçeği bakımını düzenli ve uygun bir şekilde kesim de dahil olmak üzere yaparsanız, çiçeğinizin ömrüne gün katmış olacaksınız.

Tesbih çiçeği bakımı için birbirine dolanan dalları ayırmakla işe başlayın. Bu dalları ayrı bir saksı veya tabakta da kendi başlarına yetiştirebilirsiniz. Dalları iç içe geçmişse, bu şekilde de yetiştirebilirsiniz. Bu bitkinin kauçuk çiçeği bakımı gibi el üstünde tutulacak bir bakıma ihtiyacı yoktur. En çok ışığa ve bol miktarda gübreye ihtiyaç duyar. Şimdi tesbih çiçeği bakımı adımlarını sıralayalım:

İnci Tanesi Çiçeği Bakımı: Güneş

Tesbih çiçeğinin bir diğer adının inci tanesi çiçeği olduğunu tekrardan hatırlatalım. Çünkü her iki ismi de bu yazı içerisinde göreceksiniz.
Tesbih çiçeği, günde toplam altı ila sekiz saat arasında doğrudan ve dolaylı güneş ışığına ihtiyaç duyar. Tesbih çiçeği için sabah saatlerin de güneşe çıkarılması tavsiye edilir. Sabah gün ışığı bu çiçeği yumuşak bir hale getirecektir. Günün kararmasına yakın olan gün ışığı ise, bu çiçeklerin daha da dağınık olmasına sebep olur.

İnci Tanesi Çiçeği Bakımı: Toprak – Gübre

Tesbih çiçeği bakımı
Tesbih çiçeği bakımı / pexels

Tesbih çiçeği bakımı için en önemli 2 faktörü yazının girişinden bu yana görmektesiniz. Çünkü inci tanesi çiçeği ciddi anlamda güneş-toprak ve gübre bitkisidir. Saksıda inci tanesi çiçeği için kumlu toprak önerilmektedir. Pişmiş toprak ve kil çömlek saksılar, toprakta fazla nem oluşmasını önler. Sadece tesbih çiçeği için değil, diğer bitkileriniz için de kullanabilirsiniz.

İnci tanesi çiçeklerinizi büyüme mevsimi boyunca iki haftada bir suda çözünür gübre ile besleyin. Hareketsiz kış döneminde, bitkiyi yalnızca altı haftada bir gübre ile besleyin.

İnci Tanesi Çiçeği Bakımı: Su

İlkbahar ve yaz aylarında tesbih çiçeğinin büyümesi için toprağı hafif nemli tutmaya özen gösterin. Ardından kış aylarında ise suyu azaltın. Eğer tesbih çiçeğinin yapraklarının düzleştiğini fark ederseniz, bu suya ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Tesbih çiçeğinizi yedi ila 14 günde bir sulamanız gerekmektedir. Unutmayın, vıcık vıcık bir toprak bu bitki için yarardan çok zarar getirecektir.

Tesbih çiçeği suyu sever mi?

Tesbih çiçekleri suyu pek sevmez. Aynı zamanda fazla nemli toprağı da sevmez. Bu yüzden haftada bir sulanması önerilir. Günlük sulama bitkiye zarar verir. Toprağın nemini az bırakarak, sağlıklı bir bitki yetiştirmiş olursunuz.

İnci Tanesi Çiçeği Bakımı: Sıcaklık ve Nem

Tesbih çiçekleri, ilkbahardan sonbahara kadar 70 derece Fahrenheit’in üzerindeki sıcaklıklarda gelişir. Ve en iyi şekilde 50 ila 60 Fahrenheit derece arasında değişen kış sıcaklıklarında büyür. Bu bitki düşük nemi tercih eder, bu nedenle evinizin mutfak veya banyo gibi zaten nemli olan alanlarına yerleştirmekten kaçının. Bu adımlar tesbih çiçeği çoğaltmak için gereken bakım sırasında da uygulanır.

Buraya kadar tesbih çiçeği bakımını anlatmaya çalıştık. Göründüğü kadarı ile o kadar da zor bir bitki değilmiş. Şimdi ise tesbih çiçeği çoğaltma adımlarına değinelim.

Tesbih Çiçeği Çoğaltma

Tesbih çiçeği birçok farklı şekilde çoğaltılabilir. Örneğin tesbih çiçeği yapraktan çoğaltılabilir. Aynı zamanda suda köklendirme yöntemi ile de çoğaltılabilir. Tesbih çiçeğini çoğaltmak için öncelikle çiçeğin sağlıklı görünen ve yuvarlağı da kapsayacak bir şekilde ufak bir yerini kesmeniz gerek. Ardından bu kestiğiniz bitkinin parçasını bir toprağa ekip, sağlıklı bir şekilde bakımını yapmanız gerekir. Belli bir süre sonra çiçek açtığını göreceksiniz.

Tesbih çiçeği ne zaman çoğaltılır?

Tesbih çiçeği çoğaltmak için en ideal zaman bahar aylarıdır. Bu dönemler çiçeğin aktif olduğu zamanlardır. Güneş, toprak, gübre ve su ile kısa sürede çoğaltma gerçekleşir.

Tesbih Çiçeği Suda Köklendirme

Üst kısımda topraktan çoğaltma kısmına değindik. Gördüğünüz gibi zor bir iş değildir. Sadece, çoğaltmak istediğiniz inci tanesi çiçeğinizin bir kısmını kesip toprağa ekmek.
Suda köklendirme işlemi de tamamen yapraklara bağlıdır. Tesbih çiçeğinin yapraklarını bir bardak suyun içine yapıştırın ve 1-2 hafta bekleyin. Ardından köklenme başlayacaktır.
Tesbih çiçeği çoğaltma işlemi buraya kadar. Eğer anlamadıysanız veya daha da başka kaynaklar arıyorsanız, sizin için seçtiğimiz şu Youtube videosunu seyredebilirsiniz.

Tesbih Çiçeği Özellikleri

Tesbih çiçeği özelliklerini listeli şekilde aşağıda sıraladık. Kısa bir bilgi vermek gerekirse. Tesbih çiçeği, bilimsel adıyla Senecio rowleyanus, düğün çiçeğigiller familyasına ait bir bitkidir. İnci tanesi çiçeği olarak da bilinir ve adını, küçük ve yuvarlak boncuk şeklindeki yapraklarından almıştır. Tesbih çiçeği özelliklerine bakalım:

  • Ufak, yuvarlak ve boncuk şeklinde yapraklara sahiptir.
  • Yapraklarının rengi genellikle yeşil, ancak bazı çeşitlerinde beyaz veya sarımsı olabilir.
  • İlkbahar ve yaz aylarında beyaz veya sarımsı çiçekleri açar.
  • Aslen Namibya ve Güney Afrika’da yetişir.
  • Hafif nemli ve kumlu toprakları sever.
  • Doğrudan güneş ışığından çok dolaylı ışık almayı tercih eder.
  • Dalları uzundur ve sarkık bir görünüme sahiptir.
  • İyi bir bakım ile 5 yıl gibi uzun bir ömrü vardır.
  • Çoğaltılması oldukça kolaydır ve dallarının kesilerek köklendirilmesi yöntemiyle çoğaltılabilir.

Bilimsel adıyla Senecio Rowleyanus olan tesbih çiçeği özelliklerini listeledik. Şimdi ise tesbih çiçeği nasıl yetiştirilir konusuna değinelim.

Tesbih Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Tesbih çiçeği, ılıman iklimlerde yetişen bir bitkidir. Ayrıca, ev bitkisi olarak da yetiştirilebilir. İşte tesbih çiçeği yetiştirme adımları:

  1. Toprak: Tesbih çiçeği, iyi drene edilmiş, organik madde yönünden zengin, hafif asitli toprakları tercih eder.
  2. Güneş Işığı: Tesbih çiçeği, tam güneş ışığına ihtiyaç duyar, ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan hoşlanmaz. Gün boyunca doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan ancak aydınlık bir yerde yetiştirin.
  3. Sulama: Tesbih çiçeği, nemli bir ortamda yetişir. Toprağı kurumadan düzenli olarak sulayın. Su birikintisi oluşmasına izin vermekten kaçının.
  4. Sıcaklık: Tesbih çiçeği, ılıman sıcaklıklarda yetişir. Gece sıcaklığı 15-18 derece arasında olmalıdır.
  5. Besleme: Tesbih çiçeği, haftada bir kez azot, fosfor ve potasyum içeren bir bitki besini ile beslenmelidir.
  6. Çoğaltma: Tesbih çiçeği, çelikler veya tohumlarla kolayca çoğaltılabilir.

Bu basit adımları takip ederek, güzel bir tesbih çiçeği bitkisi yetiştirebilirsiniz.

5/4 - (5 votes)

İlgili Makaleler

11 Yorum

  1. tesbih çiçeği çoğaltma işlemini yaptım hadi bakalım ne zaman çıkacak aslında bu çiçekler evde çok güzel görünüyor. yaptım ben bakalım nasıl çıkacaklar coook heyecanlıyım

  2. O kadar uğraşmama rağmen tesbih çiçeğini coğaltamadim,burada güzel bir şekilde anlatılmış çok teşekkür ederim 🙏

  3. Tesbih çiçeği hakkında bilinmeyenleri yazmışsınız. Sayenizde herşeyini öğrendik. Teşekkürler

  4. Çiçek bakımı cidden zor oda bir canlı tesbih çiçeği ayrı bir zor anlatım için teşekkür ederim

  5. Kaç kez tesbih çiçeği yetiştiriciliği yaptım ama hiç buyutemedim bu yazı sayesinde yeniden umutlandim teşekkürler

  6. Tespih çiçeğinin fidesini almıştım ama bir türlü yetiştiremedim şurada gitti bu sayfayı rastladım çok iyi oldu adım adım söylediklerinizi uygulayacağım Çok teşekkürler

  7. Tespih çiçeğinin detaylı bakımı hakkında bilgiyi sizin site aracılığıyla buldum teşekkürler

  8. Çiçekleri seviyorum ve çiçek bakımı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmam hoş oldu güzel bir yazı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu