Kişisel Gelişim

Kendini Mutsuz ve Yalnız Hissetmek: Nedenleri ve Çözüm Önerileri

Yazıyı sesli olarak dinle

Kendini yalnız ve mutsuz hissetmek, birçoğumuzun zaman zaman yaşadığı bir durumdur. Aslında bakılırsa yalnız hissetmek normal bir şeydir. Herkes bu duruma düşebilir. Yalnızlık toplum tarafından utanılacak bir şey olarak algılanır hale gelmiştir. Ve birçok insan başkalarının kendileri hakkında söyleyeceklerinden korkar ve bu yüzden sürekli mutsuz ve çaresiz hisseder. Ancak herkes için bunu söyleyemeyiz.

Kendini mutsuz hissetmek, birçok sebebe bağlı olabilir. Bu yazıyı okuduğunuz zaman kendini mutsuz ve yalnız hissetmek veya sürekli mutsuz ve yorgun hissediyorum gibi soruların cevaplarını bulmuş olacaksanız.

Kendini Mutsuz ve Yalnız Hissetmek Sebepleri Nelerdir?

Kendini yalnız hissetmek psikoloji açısından genellikle sosyal bağlantıların yokluğunu veya yetersizliğini ifade eder. Bu duygusal boşluğun nedeni, fiziksel yalnızlık olabileceği gibi, çevremizdeki kişilerle kurduğumuz ilişkilerin kalitesizliği veya anlamsızlığı da olabilir. Bu durum, “hayatta yalnız hissetmek” şeklinde daha geniş bir çerçeveye oturabilir ve hayatın genel anlam ve amacına dair soruları da beraberinde getirebilir. Sadece bununla kalmaz, aynı zaman da kendini mutsuz ve yalnız hissetmek, yorgunluğu da beraberinde getirir.

sürekli kendini mutsuz ve yalnız hissetmek istemeyen bir kişinin, sigara içerken olan karanlık fotoğrafı

Öncelikle, kişinin kendini yalnız hissetmesinin sebeplerine bakalım:

1. Başkaları yüzünden kendinizi yalnız ya da mutsuz hissediyor olabilirsiniz.

Başkalarını suçlamadan ve dünyanızda yalnız olduğunuzu, kimsenin sizi anlamadığını düşünmeden önce atmanız gereken ilk adım, sorununuzun kökenini tespit etmektir. Çevrenizde olan kişilerin sizi anladığını düşünüyor musunuz? Ya da “çok mutsuz hissediyorum” söyleminizi çevrenizde olan insanlar yüzünden söylediğinizi düşünüyorsunuz?

Kendinize aşağıdaki gibi bazı sorular sorun

  • Kendini mutsuz hissetmek, çevrenizdeki insanlara mı bağlı? Yani mutsuzluğunuzun sebebi onlar olabilir mi? Eş-dost-arkadaş gibi.
  • Kendimi çok yalnız ve çaresiz hissediyorum dediğiniz zamanlar da sevdiğiniz bir kişiden mi ayrıldınız? Ya da aileniz ile mi tartıştınız?
  • Özellikle kendinizi yalnız hissettiğiniz de en çok istediğiniz şey nedir? Sizi ne düzeltir? Bir arkadaşınızın olmasını mı? Yoksa başka bir şey mi?
  • Kendime en iyi eşlik eden ben miyim, yoksa var olduğumu hissettirmek için başkalarına mı ihtiyacım var? Yani başkalarının onayını, olumlamasını önemsiyor musunuz?

Bu soruları temel olarak kendinize sorun ve cevaplamaya çalışın. Kendini mutsuz hissetmek bazen normaldir. Zaman zaman herkesin başına gelebilir. Hatta bu yazıyı yazan benim bile başıma gelebilir. Ancak burada önemli olan kısım, bu yalnızlık ve mutsuzluk hissinin sürekli olması.

2. Sosyal ilişkileriniz sebebiyle kendinizi yalnız ve mutsuz hissediyor olabilirsiniz

Çoğu zaman, yalnızlıktan mustarip insanların sosyal ilişkileriyle ilgili daha genel bir sorunları vardır. Ya ailesiyle sorunları var ya da iş yerin de olan çalışma arkadaşları ile sorun vardır.

Eğer siz de bu insanlardan biriyseniz, sorununuzun kaynağı topluma entegre olma beceriniz olabilir: bu durumda çözüm de sizden gelmelidir. Sosyal becerileriniz eksik ise bunları geliştirmeyi deneyin. Hatta bu sitede olan “mizah nasıl gelişir” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Çevrenizdeki insanlarla daha fazla iletişim kurarak, kolektif faaliyetlere daha fazla katılarak, “kendimi yalnız hissediyorum” cümlesini uzak bir anı haline getirebileceksiniz!

3. Ayrılık, tartışma ve duygusal yıpranmalar

Eğer ana neden ayrılıksa, belli bir süre kendini mutsuz ve yalnız hissetmek normaldir. Ancak sürekli kendini yalnız hissetmek psikolojide depresyon belirtisidir. Hatta ağır depresyon belirtisi bile olabilir. Özellikle toplum için de yalnız hissetme ve arkadaş ortamında yalnız hissetme de bunlardan biridir. Kişi kendini anlayamayan insanlar ile birlikte olduğu zaman, yalnızlık hissi kaçınılmaz olur.

Kısaca bu 3 maddeyi anlatmak gerekirse, sosyal izolasyon, yalnızlık hissinin en yaygın nedenlerinden biridir. Bireyler, arkadaşları, aileleri veya romantik partnerleri ile yeterince bağlantı kuramadıklarında veya bu ilişkiler tatmin edici olmadığında kendilerini yalnız hissedebilirler. Bu durum, genellikle kişinin sosyal becerilerinin eksikliği, utangaçlık, sosyal anksiyete veya fiziksel engeller gibi sebeplerle ortaya çıkar.

Bunun yanı sıra, psikolojik faktörler de yalnızlık ve mutsuzluk hissinin önemli sebeplerindendir. Depresyon, anksiyete bozuklukları, kişilik bozuklukları gibi durumlar bireyin duygusal durumunu etkileyebilir ve kendini yalnız hissetmesine neden olabilir. Bu tür durumlar genellikle profesyonel yardım gerektirir.

Ayrıca, yaşam koşulları ve yaşam olayları da bireyin duygusal durumunu etkileyebilir. İş kaybı, sevdiklerinin kaybı, boşanma veya başka bir yaşam değişikliği, stres seviyelerini artırabilir ve bireyin kendini yalnız ve mutsuz hissetmesine yol açabilir.

Mutsuzluk ve Yalnızlık hissini nasıl yenebilirsiniz?

Kendini mutsuz ve yalnız hissetmekten kurtulmak için, aşağıdaki önerileri dikkate alabilir, uygulayabilirsiniz.

yalnız ve mutsuz şekilde sahilde oturan sırtı dönük bir kişi

Yalnızken rahat yaşamayı öğrenin.

Belirli zamanlarda yalnız kalmayı öğrenmek gerçek bir değer haline gelebilir.

Tek başınıza yapmaktan hoşlandığınız, sizi iyi, tatmin olmuş ve mutlu hissettiren şeylerin bir listesini yapın Liste yapmak işe yarayabilir.

Buradan anlayacağınız şey, yalnız kaldığınız zaman yapacak bir şeyler bulmanızdır. Çünkü hepimiz yalnız kalabiliriz. Sürekli yalnızlık hissi beraberinde mutsuzluğu da getirir. Ancak bir uğraş ile ilgilenen kişi, ne yalnızlık hissi ne de mutsuzluk hissi yaşar.

Doğanızı biraz zorlayın

Sosyal temas, başlangıçta bir endişe kaynağı olsa da, kendinizi yalnız hissettiğinizde yapacağınız ilk şeylerden biri olmalıdır. Başkalarıyla etkileşimden keyif almak ve başkalarıyla birlikte olmaktan zevk almak öğrenilebilir, önemli olan sizi iyi hissettiren aktiviteler veya insanlar bulmaktır.

Markete gidin, kasiyere iyi günler deyin. Kalabalık olan ortamlara çıkmaya çalışın. Bunu yapmak size iyi gelir. Ben çok yalnızım, hep mutsuz hissediyorum insanlar bana bakar diye düşünmeyin. Bu sadece sizin kafanızda oluşturduğunuz düşüncelerdir. Dışarıda gördüğünüz insanlar sizi umursamıyor, siz de onları umursamayın. Olmayan bir şeyi kafaya takarak kendinizi ziyan etmeyin.

Gönüllü olarak yardım edebileceğiniz yerlere gidin

Genç veya yaşlı insanlarla düzenli temas kurmanın yalnızlık hissiyle mücadeleye yardımcı olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır. Örneğin, yaşlı insanları ziyaret etmek hem deneyimlerini ve bilgilerini paylaşan yaşlı insanlar için bir teşvik, hem de rutinlerinden çıkan genç insanlar için bir keşiftir. Aynı zaman da kafanızı dağıtmaya oldukça yardımcı olur.

Nasıl konuşulacağını ve aynı zamanda başkalarını nasıl dinleyeceğini bilmek, iletişim için çok önemlidir: Karşınızdaki kişiyi nasıl dinleyeceğinizi bilmek, konuşmayı tekelinize almak yerine sorular sormak, kendi kaygılarınızdan kurtulmanızı ve dünyayı başka bir açıdan görmenizi sağlar. Hem bu şekilde gönüllü olarak bir yerlere yardım etmek, sosyal becerilerinizi de arttırır.

Araştırmalar, kendilerine odaklanma eğiliminde olan insanların kendilerini daha yalnız hissettiklerini göstermektedir. Bu, insanların kendi duyguları üzerine düşünmemeleri gerektiği anlamına gelmez, aksine başkalarının duygularına da açık olmaları gerekir. Gönüllülük, yalnızlık çeken insanların sosyal olarak daha bağlı ve duygusal olarak tatmin olmuş hissetmelerine yardımcı olabilir. Ortaya çıkan toplantılar, kişinin hissettiği yalnızlık hakkında konuşması ve başkalarının da aynı şekilde acı çekiyor olabileceğini fark etmesi için bir fırsat sağlayabilir.

Kütüphane tarzı yerlere gidin

Aniden gelen yalnızlık hissi kişiyi hem mutsuz eder, hem de yorgun bırakır. Bu his gün ortasında sizi yakaladıysa o halde insanların bulunduğu yerlere adım atın. Kütüphane, spor salonu gibi. Farklı aktiviteler yapmak, “hayatta kendini yalnız hissetmek” deyiminizin üstesinden gelmenize yardımcı olur.

Zaten genel olarak hayatta kendini yalnız hissetmek, kişinin sosyal etkileşimlerinin az olmasından kaynaklanır. Maalesef ki siz evde oturduğunuz zaman birileri kapıyı çalıp gel beraber çıkalım demeyecektir. İnsanlara kendinizi göstermeniz gerekiyor.


Psikoloji Meraklısı

Herkese merhaba ben Metin Avcı. Bugüne kadar bir çok psikoloji, kişisel gelişim ve ilişkiler hakkında içerikler ürettim. Şimdi ise BlogLabs web sitesinde içerik üretiyorum. Psikoloji 4. sınıf öğrencisiyim. Gerek okullarda gerekse de staj yerlerinde öğrendiğim şeyleri burada paylaşmaktan geri durmuyorum. Bir konu hakkında olabilecek tüm kaynakları taramaya çalışıyorum. Ardından sizlere bu güzel içerikleri paylaşıyorum. Takip edin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu