Kişisel Gelişim

Her Şeyi Kafaya Takmak Nelere Yol Açar? Her Şeyi Takmaktan Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Gün içerisinde küçük bir şeyi, kafanızın içinde büyüttüğünüz oluyor mu? Ya da diğer ufak sorunları? Her şeyi kafaya takmak, kişinin hayatını çok ciddi şekilde etkileyebilir. Bu yazının devamın da “her şeyi kafaya takmak nelere yol açar” sorusuna ayrıntılı ve kapsamlı cevap vereceğiz.

Hepimiz zaman zaman belirli durumlar üzerinde durma eğilimindeyken, bazılarımız her zaman bir olumsuz düşünce akışından mustariptir. Bunlar, herhangi bir konu hakkında çok fazla düşünmeye meyilli, geçmişteki tüm konuşmaları zihinsel olarak hatırlayan, verdikleri her kararı yeniden gözden geçiren ve her an olabilecek felaketleri hayal eden insanlardır. 

Saçma sapan şeyleri kafaya takmaktan tutun da çok farklı şeyleri birey kafaya takabilir. Hatta anksiyeteye kadar gidebilen durumlar mevcuttur. Özellikle bir şeyi kafaya çok takmak, yarattığı stres sebebiyle farklı hastalıklara zemin hazırlar. Kafaya takmamak için bu yazı da sizlere önerilerde bulunacağız. O halde her şeyi kafaya takmak nelere yol açar sorusu ile başlayalım:

Her şeyi kafaya takmak nelere yol açar?

İnsanlar her şeye takıntılı olabilir. Bir filin, etrafında uçuşan sivrisinekleri kafaya takması gibi insanlar da günlük hayatta olabilecek her şeyi takabilirler. Özellikle ikili ilişkide her şeyi kafaya takmak, sokakta yanlış park eden birilerini gördüğün de kafaya takmak, okulda öğretmenin aferin dememesine kadar her şey kafaya takılabilir.

kafaya takmak nelere yol açar

Her şeyi kafaya takmak tamamen psikolojik bir durumdur. Bu durum, genellikle bireyin kişilik yapısı veya psikolojik durumuna bağlıdır. Bu yüzden, her şeyi kafaya takma durumu için kesin bir sebep belirtmek zor olsa da, bazen kişinin depresif hali bu durumla ilişkilendirilebilir. Depresyon, sürekli endişe duyma ve her şeyi kafaya takma gibi sorunlarla mücadele eden pek çok insanın yaşadığı bir durumdur. Her şeyi kafaya takmak psikoloji de OKB olarak bilinir. Daha detaylı bilgi yazının devamın da verilmiştir.

Neden kafaya takarız?

Bir şey hakkında çok uzun süre düşünmekten bahsettiğimizde, birkaç şeyden bahsediyoruz demektir. Bir yandan, aşırı düşünmek bir tür döngüye kapılıp aynı olayı kafamızda tekrar tekrar oynatmamızdır. Olanları analiz eder, yaptıklarınızdan veya yapmadıklarınızdan pişmanlık duyar, sonuçları hakkında endişelenirsiniz

Öte yandan, benzer şekilde eylemlerden ziyade kararlar hakkında düşünebilirsiniz. Aldığınız kararları yorulana kadar analiz edersiniz ve bir gün hiç karar veremeyecek noktaya gelebilirsiniz. Her halükarda, bir şeye takılıp kaldığımızda ve başka bir şey düşünemediğimiz de mental olarak çökeriz. Bu hem ruhsal enerji düşüklüğü hem de psikolojik olarak çöküşe götürebilir.

Her şeyi kafaya takmak kişinin hayatını olumsuz etkiler

Her şeyi kafaya takmak, sürekli endişe, stres ve kaygıya yol açabilir. Bu durumun birçok olumsuz etkisi olabilir. Fiziksel sağlık sorunları da bu etkilerden biridir. Sürekli stres ve kaygı, fiziksel sağlık sorunlarına yol açabilir. Yüksek kan basıncı, kalp rahatsızlıkları, bağışıklık sisteminin zayıflaması, baş ağrıları, uyku bozuklukları gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Mental sağlık açısından da olumsuz etkilere sebep olabilir. Sürekli endişe ve kaygı, depresyon, anksiyete bozuklukları ve panik atak gibi durumların ortaya çıkma riskini artırabilir. Ayrıca, sosyal ilişkileri etkileyebilir. Her şeyi kafaya takan bir kişi, sürekli endişeli ve gergin bir halde olabilir, bu da ilişkilerde gerilimlere ve çatışmalara yol açabilir. Ayrıca, iş veya okul performansını da olumsuz etkileyebilir.

Karamsar olmanıza neden olur

Genellikle iyi şeyler hakkında uzun uzun düşünmez ve iyi şeylerin üzerinde durmazsınız. Geçen sene bile yaşadığınız kötü bir şeyi bir anda hiç olmadığı kadar düşünmeye başlayabilirsiniz. Bu durum bi işe odaklanmanızı zorlaştırır.

Özellikle kişinin duygularını zedeleyen bir düşünce tekrar tekrar kafada dönüp dolaşıyorsa, bu düşünce kişiyi rahatsız eder, hayatını olumsuz etkiler.

Ciddi hastalıkların gelişmesine neden olurlar.

Bildiğiniz gibi stres neredeyse birçok hastalığın temelini oluşturur. Hatta fitilini ateşler desek yeridir. Saçma sapan şeyleri kafaya takmak, kişinin duygusal hastalıklara girmesine sebep olur. Çok farklı psikoloji sorunlara yol açabilir.

Üzücü düşüncelerimiz içinde saatlerce ve günlerce kalabilir ve böylece kendimizi fiziksel ve duygusal stres durumuna sokabiliriz. Anlayacağınız üzere her şeyi kafaya takmak nelere yol açar sorusuna, klinik depresyon, karar verme bozuklukları, yeme bozuklukları, madde bağımlılığı ve hatta kardiyovasküler hastalık geliştirme riski gibi cevaplar verebiliriz.

Her şeyi takmak, genellikle anksiyete ve stresle ilişkilidir ve uzun vadede bir dizi olumsuz etkiye yol açabilir. Üstte bahsettiğimiz sorunlara ek

  • Mental Sağlık Sorunları: Her şeyi kafaya takmak genellikle anksiyete ve depresyon gibi ruh hali bozukluklarına yol açabilir. Kişiler kendilerini sürekli endişeli ve gergin hissedebilirler.
  • Fiziksel Sağlık Sorunları: Kronik stres, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet ve diğer birçok sağlık sorununa yol açabilir. Vücut stres altındayken, bağışıklık sistemi de düşer, bu da kişiyi hastalıklara daha duyarlı hale getirir.
  • Duygusal Tükenme: Her şeyi kafaya takmak, aşırı endişe ve stres yaratır. Bu da kişinin duygusal olarak tükenmesine ve motivasyonunu kaybetmesine neden olabilir.
  • İlişkiler Üzerinde Olumsuz Etki: Aşırı endişe ve stres, kişinin sosyal ilişkilerini de etkileyebilir. İnsanlar genellikle stresli olduklarında, diğer insanlarla etkileşim kurma yetenekleri azalır.
  • Uyku Sorunları: Stres ve endişe, uykusuzluğa neden olabilir. Uyku eksikliği, zihinsel ve fiziksel sağlık problemlerini daha da kötüleştirir.

Her şeyi kafaya takan insan ne yapmalı?

Eğer bir zaman makineniz yoksa, geçmiş düşünceleri kafanıza takmayı acilen bırakmanız gerekiyor. Burada size bazı öneriler vereceğiz. Kafaya takmak hasta eder, hem fiziksel hem de psikolojik olarak kişiyi hasta eder. Her şeyi kafaya takan insan ne yapmalı sorusuna aşağıdaki önerileri verebiliriz:

kafaya taktığı için, ellerini başının arasına aran bir erkek

Hemen Eyleme Geçin

Bir konuya saplantı halindeyseniz, alabileceğiniz en iyi karar eyleme geçmektir. Bu, derhal bir şeyler yapmanız gerektiği anlamına gelmez; sadece ilerlemek için bir adım atmanız gerektiği anlamına gelir. Diyelim ki başka bir şehre taşınmayı planlıyorsunuz. Hemen taşınamazsınız, bu yüzden bu durum hakkında detayları kafanızda tekrar tekrar düşünürsünüz. Bir nevi taşınma esnasında yaşanacak detayları kafanızda canlandırırsınız. Örneğin, taşınmayı planladıktan sonra ziyaret etmek istediğiniz yerlerin bir listesini yapabilirsiniz.

Finansal bir plan oluşturun ve hedefler belirleyin. Bir zaman çizelgesi yapın. Yaptığınızın ne olduğu önemli değil, sadece takıntılı olduğunuz düşünceden uzaklaşmanız gerekiyor. Tüm bu planları oluşturup bunları derinlemesine analiz etmek, son kararınızı vermenize yardımcı olabilir. Bu, taşınma örneği için basit bir durum olabilir ancak, geleceğinize dair her türlü durumda işe yarar. Herhangi bir benzer durumda, bir eylem planı oluşturabilir ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Anlamanız gereken şey, kafaya taktığınız şey her ne ise o düşünceye ait bazı detayları bir yere yazmanız ve analiz etmenizdir.

Dikkatinizi Başka Bir Konuya Yönlendirin

Bazen belirli bir nedenle eyleme geçemeyebilirsiniz ve o zaman zihninizi dağıtmak tek çözüm olabilir. Bir hobi bulun veya zihninizi tamamen meşgul edecek başka bir etkinlik bulun. Bu, “düşünme döngünüzü” geçici olarak unutmanıza izin verecek ve sonunda bu döngü ortadan kalkacaktır. Bir düşünceyi tek seferde bırakamazsınız, biraz zaman gerekiyor. Saplantılı düşüncelerden kurtulmak için odağınızı değiştirin. Hayatınıza yeni şeyler katmaya çalışın. Özellikle fiziksel egzersizlerin düşünceler üzerinde oldukça fazla iyi etkisi vardır.

Neden Takıntılı Olduğunuzu Anlamaya Çalışın

Takıntılar, bir kişinin kontrol edemediği, genellikle istenmeyen düşünceler, dürtüler veya görüntüler şeklinde ortaya çıkar. Bu takıntılar genellikle rahatsız edici olabilir ve kişinin normal günlük yaşamını etkileyebilir.

Bir insanın takıntılı olduğu şeyleri anlamanın yolları şunlardır:

  • Kontrol edilemeyen düşünceler: Kişi, belirli bir düşünceye takılıp kalabilir ve onu aklından çıkaramaz.
  • Tekrarlayan eylemler: Kişi belirli bir davranışı sürekli tekrar etme dürtüsü hissedebilir.
  • Günlük yaşamın etkilenmesi: Takıntılar, kişinin işini, okulunu veya sosyal etkinliklerini etkileyebilir.
  • Kontrol edilemezlik: Kişi, bu takıntılı düşünceleri ve davranışları durdurmak için çabalasa bile başarısız olabilir.

Kafaya takmamak için yapmanız gerekenleri buraya kadar sıraladık. Umarız her şeyi kafaya takmak nelere yol açar sorusu hakkında olan yazımızı beğenmişsinizdir. Bir şeyi kafaya çok takmaktan kurtulmak ile alakalı sorularınız varsa, yorum kısmına yazmayı unutmayın. Ek olarak aşağıdaki yazıları okumayı unutmayın.

Kafaya Takmak Hasta Eder Mi? Hayatımızı Alt Üst Edebilir Mi?
Kendini Yetersiz Hissetmek ve Değersizlik Duygusu: Toplumumuzun Ortak Sorunu

Kaynaklar:
Her şeyi kafaya takmak nelere yol açar başlığın da olan yazımız "Rumination: Why Do People Obsess Over Things?
" ve "Obsessive love: What to know" makalelerinden alıntı yapılarak yazılmıştır.

4.9/9 - (5 votes)

Psikolog Metin

Merhaba, ben psikolog Aylin. İzmir Ekonomi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra uzun yıllar boyunca farklı psikiyatri kliniklerinde çalıştım. İnsan davranışlarına olan ilgim ve merakım beni bu mesleğe yönlendirdi ve çalıştığım süre boyunca da kendimi sürekli geliştirmeye, yeni bilgiler öğrenmeye devam ettim. Bu süre zarfında, birçok hastanın hikayesi ile karşılaştım ve her birinin farklı bir yaşam deneyimi olduğunu gözlemledim. Bu gözlemlerim ve sahip olduğum bilgi birikimini paylaşmak, başkalarına da yardımcı olmak istedim. Bloglabs platformu sayesinde psikoloji alanındaki makalelerimi yayımlıyor, okurların farklı sorunlarında onlara destek olmaya çalışıyorum. Bloglabs sayesinde, birçok okurun sorunlarına çözüm arayışında rehberlik edebildiğim için mutluyum. Sadece insanlara yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda kendimi de geliştirme fırsatı buluyorum. Benim için psikoloji, hayatımın bir parçası ve bu alanla ilgili öğrendiklerimi paylaşmaya, daha fazla insana ulaşarak yardımcı olmaya devam edeceğim.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. herşeyi kafaya takmak ciddi anlamda sağlıksızdır. zaten herseyi kafaya takmak insanı hasta eder ve dini bakımdan iyi değildir. insan hep bi isyankar hale bürünür. Ama gel gör ki bizde insanız ve elbette bizlerde kafaya takarız bazı şeyleri. önemli olan şey bu gibi sorunların üstetsinden gelebilmekj

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu