Sağlık

Horner Sendromu: Göz Daralması veya Göz Çukurluğu Sendromu Nedir?

Hikaye Öne Çıkanlar
  • Horner Sendromu Nedir?
Yazıyı sesli olarak dinle

Göz bebeğinde daralma, göz kapağının düşüklüğü, göz çukurluğu ve yüzün belli bir kısmında terleyememe gibi sorunlarla ortaya çıkan Horner Sendromu, nadir görülen hastalıklardan biri olarak görülmektedir. Claude Bernard-Horner Sendromu olarak da tanımlanmaktadır. Üstelik bu sendromu köpek ve kedilerde de olabilir.

Doğuştan ya da sonradan gelişebilen bir hastalık olan Hurner Sendromu, altta yatan nedenlerin ortaya çıkarılması ve tedavi yönteminin bu nedenlere göre şekillenmesi oldukça önemlidir. Hastalığa sebep olan belirtilerin iyi analiz edilmesi, erken tanı için doktora zamanında başvurulması bu hastalığın iyileşmesi yönünde atılacak adımlardır.

Belli başlı nedenlerle ortaya çıkan, ciddi bir hastalık olan horner sendromu nedir, horner sendromu neden olur, horner sendromu belirtileri ve horner sendromu tedavisi var mı? gibi soruları bu yazımızda yanıtlamaya çalıştık.

Horner Sendromu Nedir?

Horner Sendromu Nedir?

Horner Sendromu her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Tek taraflı ya da iki taraflı gelişebilir. Gözlerle birlikte yüzün bir bölümünün felç olması tanımı, “horner sendromu nedir” sorusuna yapılan en iyi tanım olacaktır. Beyinden göze giden sinir sisteminin hasar görmesi sonucu Horner Sendromu hastalığı kendini gösterir. Bu açıdan bakıldığında çok önem arz eden bir hastalık olduğu değerlendirmesi yapılabilir.

Bu Sendrom birçok nedenden kaynaklı ortaya çıkabilir. Özellikle inme ile birlkte tümör bu hastalığın ortaya çıkma nedenleri olarak gösterilebilir. Horner Sendromu, etkilenen taraftaki göz bebeğinin daralması, üst göz kapağının düşmesi ve iki göz arasında belirgin şekilde eşit olmayan bir görüntüye neden olur. Bunun yanında bir de yüzün bir tarafında terleme az görülür.

Horner Sendromu Neden Olur?

freepik

Hernor Sendromu kediler de ve insanlarda özellikle lokal ya da sistematik bazı hastalıkların sonucunda, kendini gösterdiği ve bazı tedavi yöntemlerinden kaynaklandığı yapılan araştırmalarla öne sürülmüştür.

Hastalığı taşıyan bir bireyin bu hastalığa konjenital yani doğumsal olarak sahip olduğu bilinmektedir. Doğumsal hastalıkta sinir hasarları, doğumsal travmalar, karotid arter yaralanması ve nöroblastom kaynaklı nedenleri bulunmaktadır.

Kafa travmaları, inme, tiroid kanseri, boyun travmaları, omurga kistleri, menenjit ve çeşitli enfeksiyonlar gibi sonradan oluşan sağlık problemleri de Horner Sendromu neden olur? sorusuna verilebilecek bir başka yanıttır.

Horner Sendromu Belirtileri

Horner Sendromu: Göz Daralması veya Göz Çukurluğu Sendromu Nedir? 1

Özerk sinir sisteminin hasar görmesi sonucu ortsys çıkan Horner Sendromu, bazı belirtiler ile beraber kendini göstermeye başlar. Bu belirtiler üzerinden hemen doktora başvurulması gerekir.

Üst göz kapağının sarkması, göz bebeğinin küçülmesi, yüzün bir bölgseinde terlemenin azalması hernor sendromu belirtileri arasında en önemli unsurlardır. Bu hastalığa sahip kişilerde görülen diğer belirtiler ise şunlardır:

  • Etkilenen gözde kızarıklık
  • Alt göz kapağının yüksekte bulunması
  • Gözün içe doğru batık olması
  • İki göz arasında büyüklük farkı olması
  • Etkilenen gözün diğer göze göre daha açık renkte olması
  • Yüzün bir bölgesnin kızarması ya da sıcak olması

Bu hastalığın belirtilerini tespit etmek zor olabilir. Hasta bireylerde baş ağrısı sıklığının arttığı söylenebilir. Bu belirtilerin baş göstermesi ile semptomlar üzerinden ivedilikle bir doktora başvurulması önemlidir.

Önerilen Yazı: Çekim Yasası Nedir? Gerçek Mi? Nasıl Uygulanır?

Horner Sendromu Tedavisi Var mı?

horner sendromu tedavisi
horner sendromu tedavisi

 Horner sendromunda teşhis koyabilmek için altta yatan nedenlere bakmak gerekir. Bu nedenlerin iyi analiz edilmeleri önemlidir. Bazı durumlarda hastanın hangi sebeplerden dolayı horner sendromuna yakalandığı tespit edilemez. Bununla birlikte hasta, bu durumdan etkilenmez ve günlük yaşamına devam eder.

Tüm bu verilerden yola çıkarsak; horner sendromu tedavisi var mı? sorusuna karmaşık bir sürecin ya da tedavinin olduğu yanıtını verebiliriz. Ne tür bir sebepten kaynaklandığı uzman bir doktor tarafından tespit edilip, bu nedene bağlı olarak bir ilaç tedavisine başlanabilir ya da cerrahi müdahale ederek tedavi tercihi gerçekleşebilir.

4.9/14 - (5 votes)

Psikoloji Meraklısı

Herkese merhaba ben Metin Avcı. Bugüne kadar bir çok psikoloji, kişisel gelişim ve ilişkiler hakkında içerikler ürettim. Şimdi ise BlogLabs web sitesinde içerik üretiyorum. Psikoloji 4. sınıf öğrencisiyim. Gerek okullarda gerekse de staj yerlerinde öğrendiğim şeyleri burada paylaşmaktan geri durmuyorum. Bir konu hakkında olabilecek tüm kaynakları taramaya çalışıyorum. Ardından sizlere bu güzel içerikleri paylaşıyorum. Takip edin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu