Kara Tren Türküsünün Hikayesi: Hüzün ve Umutsuzluk İçin de Çaresizce Bir Bekleyiş
Savaş dönemine ait mutlaka sağdan soldan veya kendi okuduklarınızla bir bilgiye sahipsinizdir. Kan, vahşet, dramlar, ayrılıklar, acılar, sevinçler, hüzünler ve dahası. İşte bu yazının konusu olan kara tren hikayesi tam olarak bu duyguların tercümesi olabilecek bir türkünün hikayesidir. İlk olarak kara tren gecikir türküsünün hikayesine değineceğiz, ardından da kara tren sözlerini paylaşacağız.
Çayınız kahveniz hazırsa, kara tren türküsünün hikayesine geçelim:
Bu yazıda yer alan başlıklar:
ToggleKara Tren Türküsü Hikayesi Nedir?
Kara Tren Türküsü, Türk halk müziği klasiklerinden biridir ve birçok yerde söylenmektedir. Bu türkü girişte de belirttiğimiz gibi hüzünlerin türküsüdür. Aslına bakılırsa kara tren türküsü hikayesi, diğer hikayeler de olduğu gibi tek bir kişi için yazılmamıştır. Örneğin Sunam Türküsü Hikayesin de sadece Suna hanım için yazılan bir türküden bahsediyorduk. Fakat kara tren türküsü tek bir kişiye ithafen yazılmamıştır. Okumaya devam edin, demek istediğimi anlayacaksınız.

Kara Tren Türküsünün Hikayesi
Kara tren gecikir türküsü, ayrılık acısının simgesi olarak kabul edilir ve birçok insanın ayrıldıklarında veya sevdiklerinden ayrıldıklarında söylediği bir türküdür. Bu türkü, insanların ayrılık acısının nasıl hissettirdiğini ve bu acının nasıl içine işlediğini anlatır. 1915 Çanakkale savaşın da savaş yerine gitmek için askerler tren kullanıyorlardı. Bu askerler, donanma da olan sürekli olan askerler değillerdi. Bu askerler halktan yeni yeni asker olacak olanlar ve seferberlik yapanlardı.
Tren garın da sevdiklerini uğurlayan acılı aileler, neredeyse tren garından ayrılmazlardı. Çünkü gönderdikleri evlatlarından, eşlerinden, sevdiklerinden veya can yoldaşlarından bir haber bekliyorlardı. Bir mektup veya herhangi bir başka şey. Bu ne kadar acı bir şey öyle değil mi? Geri gelen tren bazen umutlar ile, bazen ise kara haberler ile gelirdi. Bu yüzden kara tren türküsü olarak bilinir ve kara tren türküsünün hikayesi olarak aktarılır. Kara tren türküsü sözlerin de şöyle bir dize geçmektedir:

- Kara tren gecikir belki hiç gelmez
- Dağlarda salınır da derdimi bilmez
- Dumanın savurur halimi görmez
- Gam dolar yüreğim gözyaşım dinmez
Bu sözler bir annenin, evladına olan sevgisini ve sitemini bizlere gösteriyor. Ayrıca, kara tren hikayesi genellikle birçok insanın yaşadığı bir durumu ve duyguları yansıtır. Bu nedenle, bu türkü genellikle birçok insan tarafından anlaşılır ve hissedilir, hem de en derin duygularla. Kara tren gecikir hikayesini aktardığımıza göre, kara tren sözlerine geçebiliriz. Türkünün sözlerinden de geçmişte yaşanılan o kayıpların ve hüzünlerin neden olduğu acıları tekrardan görebilirsiniz.
Kara Tren türküsü hangi yöreye aittir?
Kara Tren türküsü, Türk halk müziği klasiklerinden biridir ve yıllardır Türkiye ve Türk kültürünün bir parçasıdır. Bu türkü, ayrılık acısının yalnız olmadığını ve insanların ayrılık acısını paylaşabilecekleri bir ortamda olduğunu anlatır. Ayrıca bu türkü ile insanların ayrılık acısının üstesinden gelmek için nasıl bir yol izlediklerini de anlatır. Kara tren hikayesi bu şekildedir.
Kara Tren Türküsünün Sözleri
- Gözüm Yolda Gönlüm Darda
- Ya Kendin Gel Ya Da Haber Yolla
- Duyarım Yazmışsın İki Satır Mektup
- Vermişin Trene Halini Unutup
- Kara Tren Gecikir Belki Hiç Gelmez
- Dağlarda Salınır Da Derdimi Bilmez
- Dumanın Savurur Halimi Görmez
- Gam Dolar Yüreğim Gözyaşım Dinmez
- Yara Bende Derman Sende
- Ya Kendin Gel Ya Da Bana Gel De
- Duyarım Yazmışsın İki Satır Mektup
- Vermişin Trene Halini Unutup
- Kara Tren Gecikir Belki Hiç Gelmez
- Dağlarda Salınır Da Derdimi Bilmez
- Dumanın Savurur Halimi Görmez
- Gam Dolar Yüreğim Gözyaşım Dinmez
Ah ah ismi gibi kendi de kara tren hikayesi bu. ne zorluklar varmış o zamanlardaa biz şu zamanın kıymetibi bilmiyoruzz. öğrendiğim bir şey daha da demekki o zamanlar durumlar böyleydi
❤️❤️