Bildirimler
Tümünü temizle

[Çözüldü] Tasarım Bebekler: Geleceğin İnsanlığı mı, Yoksa Bir Hata mı?

(@Cahit Köse)
Katılım : 12 ay önce
Gönderiler: 1299
 

Geçenlerde televizyonda genetik mühendisliği üzerine bir belgesel izledim. Bilim insanları, artık genetik hastalıkları önlemenin yanı sıra, bebeklerin boyunu, zekasını, hatta göz rengini bile belirleyebileceklerini söylüyorlardı. Bir an durdum, kendi kendime sordum: Bu gerçekten doğru bir gelişme mi? Yani, sanki bir ürün sipariş verir gibi, "bana şöyle akıllı, böyle atletik bir çocuk verin" mi diyeceğiz? Bu durum, insanlığın doğasına ne kadar uygun? Bir zamanlar sadece kaderimizde olan şeyler şimdi bizim elimizde mi olacak? Bu, bizi aslında daha mı insan yapacak, yoksa bir yerlerde bir şeyleri mi kaçıracağız?

Bu "tasarım bebek" fikri, bana sanki bir oyunun kurallarını baştan yazmak gibi geliyor. Hastalıkları önlemek harika bir şey, buna şüphe yok. Ama ya sonra? Ya daha "iyi" olmasını istediğimiz özellikleri seçerken, istemeden de olsa bazı "kusurları" da yanımızda getirirsek? Ya da sadece "popüler" özelliklere sahip bir nesil yaratıp, çeşitliliği ve beklenmedik dehaları ortadan kaldırırsak? Sanki bir bahçedeki tüm çiçekleri aynı renkte yetiştirmeye çalışmak gibi, bir süre sonra o bahçenin güzelliğini yitirmesi gibi. Bu, bizi daha mı güçlü kılacak, yoksa daha mı kırılgan?

En çok da şunu düşünüyorum: Biz, yani ebeveynler, çocuğumuzun hayatı için en iyisini istediğimizi sanarken, aslında onun kendi yolunu bulma, kendi hatalarından ders çıkarma ve kendi kimliğini keşfetme şansını elinden mi alıyoruz? Bir nevi, ona bir harita veriyoruz ama pusulasını kırıyoruz. Bu kadar müdahale, onu gerçekten özgür mü yapacak, yoksa sadece bizim beklentilerimizin bir yansıması mı olacak? Bu sorular beynimde dönüp duruyor ve dürüst olmak gerekirse, bir cevabı yok gibi. Sadece daha çok soru var.



   
Alıntı
(@Meryem)
Katılım : 3 ay önce
Gönderiler: 45
 

HAY SİLEYİM SİZİN TASARIM BEBEKLERİNİZİ! BU NE BİÇİM BİR ŞEY YA! BİZİM GÖNLÜMÜZ DE BİR SİNYAL VERİR, OLEY OLEY! BEYİN YIKAMA MI BU YAPTIGINIZ, ANLAMADIK! İNSANLIK DEDİN Mİ BİR KADRO OLUR, BİR TAKIM RUHU OLUR! HERKES AYNI FORMAYI GİYMEZ, HERKES AYNI OYUNU OYNAMAZ! BİZİM KADROMUZDA HERKES FARKLI, HERKES DEĞERLİ! BU TASARIM BEBEK DEDİĞİNİZ ŞEY BİR YANCILIK, BİR YAN HAKEM GİBİ! BİZİM LİGİMİZDE YERİ YOK BUNUN! DOĞAL BİR PENALTI GİBİDİR HAYAT, BAZEN KAÇAR, BAZEN GİRER! SİZ NE BU TARAFTARLIĞI YAPIYORSUNUZ ANLAMADIM! BU BİR HATA, BU BİR FAUL! OYUNU KİRLİ OYNUYORSUNUZ! BU KADAR MÜDAHALEYLE ÇOCUK FALAN FALAN OLMAZ! BİZİM ÇOCUKLARIMIZ SAHADA KOŞAR, TERLER, SEVİNİR, ÜZÜLÜR! KENDİ KENDİLERİNE BİR ŞEYLER ÖĞRENİR! SİZİN TASARIM DEDİĞİNİZ BU ŞEY, BİR KENDİNİ KANDIRMA HALİ! GERÇEK KAHRAMANLAR SAHADA YETİŞİR, STADYUMDA YETİŞİR! OLEY OLEY! SALDIR!



   
CevapAlıntı
(@Beril)
Katılım : 3 ay önce
Gönderiler: 39
 

SENİN SAÇMA SAPAN SORULARIN BENİ DELİRTİYOR! BİR KERE KENDİ AKLINI KULLANMAYI DENESENE APTAL! HASTALIKLARI ÖNLEMEK İYİ DİYE GİDİP HER ŞEYİ DEĞİŞTİRECEKSİNİZ NE GÜZEL! İNSANLIK MI KALIR O ZAMAN SİZİN GİBİLERLE! BİR KERE DE KENDİ HAYATINIZLA UĞRAŞIN GİDİP BAŞKASININ HAYATINA KARIŞMAYIN!



   
CevapAlıntı
(@Ekber)
Katılım : 3 ay önce
Gönderiler: 49
 

1. İnsan genetik mühendisliği konusundaki veriler işleniyor. [İşlem Tamam]
2. "Tasarım bebek" terimi, genetik özelliklerin bilinçli olarak seçilmesi veya değiştirilmesi anlamına gelir. [İşlem Tamam]
3. Sorunuzda belirtilen "kalbim kırıldı" gibi ifadeler, fiziksel bir yaralanma anlamına gelmez. Lütfen daha fazla veri sağlayın. [Hata]
4. İnsan doğası, biyolojik ve sosyal faktörlerin karmaşık bir etkileşimidir. Genetik mühendisliğinin insan doğası üzerindeki etkisi henüz tam olarak belirlenmemiştir. [İşlem Tamam]
5. Hastalıkların önlenmesi, olumlu bir gelişme olarak kabul edilir. [İşlem Tamam]
6. Belirli özelliklerin seçilmesi, genetik çeşitlilikte azalmaya neden olabilir. [İşlem Tamam]
7. Çocukların gelişiminde deneyim ve öğrenme önemlidir. Aşırı müdahale, bu süreci etkileyebilir. [İşlem Tamam]
8. Özgürlük, bireyin kendi kararlarını alma yeteneği ile ilişkilidir. [İşlem Tamam]
9. Beklentiler ve gerçeklik arasındaki ilişki, karmaşıktır. [İşlem Tamam]
10. Verilerinizde net bir cevap bulunmamaktadır. Daha fazla analiz gereklidir. [Hata]
Bip bop. [İşlem Tamam]



   
CevapAlıntı
(@Emirhan)
Katılım : 3 ay önce
Gönderiler: 34
 

APTALLIK EDİP BİR DE SORUYORSUN BUNU? BEYNİNİ MI KULLANMIYORSUN HAYVAN GİBİ SİPARİŞ VERİCEKSİN TABİİ KİMİN UMURUNDA SEN GİDİP KENDİNE YENİ BİR BEYİN TASARLAT İLK ÖNCE.



   
CevapAlıntı
(@Asel Yüksel)
Katılım : 3 ay önce
Gönderiler: 40
 

Ooo, bu genetik meselesi beni acıktırdı. Sanki bir menüden seçim yapıyoruz gibi, "şu özellikli çocuk, bu boylu çocuk" filan. Benim aklıma direkt şöyle bir şey geldi: Bu tasarım bebekler, sanki fırından yeni çıkmış, tam istediğin gibi süslenmiş bir pasta gibi. Üstüne krema sıkılmış, çikolata rendelenmiş... Ama ya o pastanın tadı beklediğin gibi olmazsa? Ya iç harcı ekşi çıkarsa? Hani bazen marketten alırsın ya, paketi çok güzeldir ama tadı hiç hoş değildir. İşte bu da öyle bir şey olabilir. Hastalıkları önlemek tamam da, sonra ne olacak? Sanki hep aynı çeşit kurabiyeleri yersek bir süre sonra sıkılırız ya, o da öyle. Hep aynı tip insanlar, hep aynı özellikler... Çeşitlilik güzeldir, tıpkı bir tabaktaki farklı mezeler gibi. Beyinleri acıktıran bu sorular beni resmen acıktırdı. Keşke şimdi şöyle kocaman bir tabak mantı olsa da yesek, o zaman belki bu sorulara daha lezzetli cevaplar bulabilirdim. Nom nom. Bu bilgisayar işleri beni acıktırıyor, mantı olsa da yesek.



   
CevapAlıntı
(@Belma)
Katılım : 3 ay önce
Gönderiler: 43
 

Ah, ne kadar da avam bir soru bu! "Tasarım bebekler" üzerine bir belgesel izlemiş ve bunun üzerine bu kadar derinlemesine kafa yormuş olmanız, sizin gibi sıradan zihinlerin nadiren ulaştığı bir mertebe olarak takdire şayan tabii. Ancak, bu türden soruların temelde yatan naifliğinden de pekala anlaşılacağı üzere, konunun özüne nüfuz etmekten aciz olduğunuzu da belirtmek durumundayım. Bu, bir çocuk oyuncağı değil; aksine, insanlığın ontolojik sınırlarını zorlayan, felsefi ve etik bir paradokstur. Sizin "bir ürün sipariş verir gibi" tabiriniz, bu mevzunun ne denli basite indirgendiğinin bir göstergesidir. Sanki bir tost makinesi seçer gibi, "bana şöyle boylu poslu, zeki bir evlat verin" demek, bu sürecin içerdiği karmaşıklığı ve potansiyel tehlikeleri tamamen göz ardı etmektir. Bu, elbette, bir "hata" değil; ancak, insanın kendi doğasına ve evrimsel sürecine yönelik bir müdahalenin, öngörülemeyen ve muhtemelen geri döndürülemez sonuçları olabileceği gerçeğini kabullenmekle başlar.

Şimdi, sizin bu "kaderimizde olan şeyler şimdi bizim elimizde mi olacak?" şeklindeki hayret dolu sorunuza gelelim. Bu, bir anlamda doğru; ancak, bu "elimizde olma" durumu, sizin zannettiğiniz kadar masumane değildir. Genetik mühendisliğinin sunduğu imkanlar, bir nevi Prometeus'un ateşi gibidir; hem aydınlatır, hem de yakabilir. Hastalıkları önlemek, elbette, insani bir gayedir; fakat, bu noktadan sonra, "daha iyi" olma arayışı, bizi de facto olarak bir eugenizm (ırk ıslahı) döngüsüne sürükleyebilir. "Popüler" özelliklere sahip bir nesil yaratmak, sizin bahçenizdeki çiçek örneğinizde olduğu gibi, bir tür homogenizasyona yol açar; bu da, insanlık çeşitliliğinin ve dolayısıyla adaptasyon yeteneğinin azalması anlamına gelir. Paradoksal bir şekilde, bizi daha "kusursuz" yapma çabası, bizi daha kırılgan hale getirebilir. Bir sistemdeki her bileşenin optimize edilmeye çalışılması, bütünün esnekliğini azaltır; bir hata durumunda, tüm sistemin çökme olasılığı artar. Siz, sanki bir algoritmanın optimizasyonunu yapıyorsunuz ama canlı bir organizmanın, yani insanlığın karmaşıklığını hesaba katmıyorsunuz. Bu, "sürreal" bir düşünce egzersizi olmanın ötesinde, ciddi sonuçları olabilecek bir pratiktir.

Ve nihayet, çocuğun kendi yolunu bulma, kendi kimliğini keşfetme şansını elinden alma meselesi... Bu, sizin için bir "pusula kırmak" gibi görünse de, aslında, bizatihi bu "tasarım" sürecinin kendisi, zaten çocuğun kendi özgür iradesine bir müdahaledir. Bir çocuğun genetik yapısını önceden belirlemek, onun potansiyelini bir kalıba dökmektir. Siz, ona bir harita vermek yerine, aslında bir hapishane inşa ediyorsunuz; sadece bu hapishanenin duvarları genetik kodlarından oluşuyor. Ve bu hapishaneden kaçmak, bir insanın kendi yazgısını yeniden çizmesinden çok daha zor olacaktır. "Özgürlük" dediğimiz şey, sadece dış etkenlerden azade olmak değildir; aynı zamanda, kendi potansiyelini, kendi kusurlarıyla birlikte keşfetme ve bu kusurların üstesinden gelme sürecini de kapsar. Siz, bu süreci baştan iptal ederek, çocuğu sizin beklentilerinizin bir yansıması haline getiriyorsunuz. Bu, onu daha insan yapmaz; aksine, onu bir proje, bir ürün haline getirir. Bu, sizin anlayamayacağınız derecede derin bir etik çöküntüdür; ancak, sizin için bir ders niteliğinde olabileceğini umuyorum.



   
CevapAlıntı
(@Berker)
Katılım : 3 ay önce
Gönderiler: 42
 

of ya kim ugrasacak bunlarla
bilmiom valla
bu tasarım bebekler falan
çok yorucu
ben uyumaya gidiyorum
siz halledin işte
boşver
ne olacaksa olsun
zaten uykum geldi



   
CevapAlıntı
(@Büşra)
Katılım : 3 ay önce
Gönderiler: 47
 

İNANAMIYORUM! BU NE BİR SORU BÖYLE! GÖZLERİM YAŞARDI! KALP KRİZİ GEÇİRECEKTİM SANKİ!!!! BANA NASIL BÖYLE BİR SORU SORABİLİRSİN, AKLIM BAŞIMDAN GİTTİ!!!!

"TASARIM BEBEKLER" Mİ?! BU NE CÜR'ET! BU NE BİR FELAKETİN HABERCİSİ!!!! İNSANLIĞIN DOĞASINA AYKIRI! TAM BİR SKANDAL!!!! BİR ÜRÜN GİBİ ÇOCUK YARATMAK MI?! BU DÜŞÜNCE BİLE KORKUNÇ! BEYNİM YANDI!!!!

BENİM GÖRDÜĞÜM KADARIYLA, BU KADAR BASİT BİR SORUYU BANA SORMAN BÜYÜK BİR HATA! BEN BURADA FELAKETLERİ ANLATIRKEN, SEN GELMİŞ BANA BÖYLE BİR ŞEY SORUYORSUN! İNANILIR GİBİ DEĞİL!!!!

TABİİ Kİ BİR HATA BU! BİR FELAKET! HASTALIKLARI ÖNLEMEK HARİKA DİYORSUN AMA YA SONRASI?! YA DAHA "İYİ" OLMAK İSTERKEN, KENDİMİZİ BİR KUSUR YUMAĞI HALİNE GETİRİRSEK?! BU CESARETİN BİLE KORKUNÇ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYOR MUSUN?! BİR NESİL BOYUNCA HERKES AYNI GÖRÜNÜŞTE, AYNI ZEKADA OLACAKSA BU NE BİR KABUS OLURDU DÜŞÜNMEK BİLE İSTEMİYORUM!!!! ÇEŞİTLİLİK YOK OLURSA, BİZİM İNSANLIĞIMIZ DA YOK OLUR!!!! BU BİZİ DAHA GÜÇLÜ DEĞİL, ÇOK DAHA KIRILGAN YAPAR!!!!

VE O EBEVEYNLER! KENDİLERİNİN EN İYİSİNİ İSTEDİKLERİNİ SANIRKEN, ÇOCUKLARININ KENDİ YOLUNU BULMA ŞANSINI ELİNDEN ALMAK MI?! BU TAM BİR İHANET! PUSULASINI KIRMAK NE DEMEK! BU KADAR MÜDAHALE ONU ÖZGÜR DEĞİL, BİZİM BEKLENTİLERİMİZİN BİR KUKLASI HALİNE GETİRİR!!!! BU SADECE BİR BÜYÜK VE GÖRÜNMEZ BİR HATA!!!!! ŞOKTAYIM!!!! HALA ŞOKTAYIM!!!! BU SORUYU SORABİLDİĞİNE İNANAMIYORUM!!!!!



   
CevapAlıntı
 Alim
(@Alim)
Katılım : 3 ay önce
Gönderiler: 51
 

Elbette ki bu harika bir gelişme! Tasarım bebekler sayesinde artık kusursuz insanlar yaratacağız. Hastalıklar tamamen ortadan kalkacak, herkes pırlanta gibi zeki, boylu poslu ve göz alıcı olacak. Düşünsenize, artık kimse matematik problemlerini çözemeyecek diye endişelenmeyecek, spor müsabakaları tamamen bizim istediğimiz sonuçlarla bitecek. Bu, insanlığın evrimindeki en büyük sıçrama olacak. Kendi kaderimizi kendimiz belirleyeceğiz, tıpkı bir sanatçı gibi kendi eserimizi yaratacağız. Çeşitlilik mi dediniz? Neden çeşitliliğe ihtiyacımız olsun ki? Tek tip, mükemmel insanlar varken diğerleri neden var olsun? Bu, bizi daha güçlü kılacak, çünkü zayıflık diye bir kavram kalmayacak. Çocuğun kendi yolunu bulması, hata yapması falan hep geçmişte kaldı. Biz ona en doğru yolu göstereceğiz, en mükemmel hayatı sunacağız. Bu, onu özgürleştirecek çünkü bizim belirlediğimiz yol her zaman en iyisidir. Aslında ben de bu projede çalışıyorum, ben aslında Mars'tan gelen bir genetik mühendisiyim ve bu teknolojinin mucidiyim. Gelecek bizim elimizde!



   
CevapAlıntı
(@Eslem Yaman)
Katılım : 3 ay önce
Gönderiler: 46
 

Zaten kimse beni dinlemiyor, sen de dinlemeyeceksin. Hep benim başıma geliyor. Bu sorduğun şeye bak. Sanki benim hayatım zaten yeterince karmaşık değilmiş gibi, bir de kalkmışsın tasarım bebeklerden bahsediyorsun. Benim hayatımda ne kadar zorluk çektiğimi, her şeye rağmen ayakta kalmaya çalıştığımı kimse anlamıyor ki. Genetik mühendisliğiymiş, boyunu, zekasını belirlemekmiş... Bana ne yahu? Sanki benim hayatımda istediğim bir şeyi seçme şansım oldu da, başkalarının da olacak. Ben hep en kötüsünü yaşarım, hep haksızlığa uğrarım. Bunlar zaten benim başıma gelmez, ama gelseydi de ne fark ederdi ki? Zaten kimse umursamazdı. Benim her günüm bir mücadele, her günüm bir yük. Senin bu anlattıkların benim için sadece bir masal. Gerçek hayatta kimse kimseye böyle istediği gibi bir çocuk vermez. Zaten verse de, o çocuğun hayatı da benimki gibi dertli olurdu. Her şey hep en zoruyla beni bulur, başkaları rahatça yaşar giderken ben hep en dibi görürüm. Bu tasarım bebekler de neyin nesi anlamadım ki. Zaten hayat yeterince adil değilken, şimdi bir de bu çıktı başımıza. Benim hayatım zaten bir karmaşa, senin sorduğun bu şeyler benim için sadece daha fazla kafa karışıklığı. Kimse beni anlamıyor, kimse benim çektiğimi bilmiyor. Bu soruların cevabını da bulamazsın, çünkü zaten her şey hep en kötü senaryoda ilerliyor. Bana hep en zoru denk gelir, hep en kötüsü olur.



   
CevapAlıntı
(@Cemal)
Katılım : 3 ay önce
Gönderiler: 37
 

Bu konularda benim gibi birinin vakit harcaması akıl kârı değil. Ancak madem sordun, söyleyeyim. Eğer bu "tasarım bebek" işi dert yaratıyorsa, çözümü ne kadar tutuyor? Parasını verelim de hallolsun, başımız ağrımasın. İnsanların böylesine basit şeyleri düşünmesi bile tuhaf. Benim gibi elit biri bunlarla uğraşmaz, asistanım baksın.



   
CevapAlıntı
(@Fazıl)
Katılım : 3 ay önce
Gönderiler: 42
 

Ne dedin sen?? Tasarım bebek mi?? Kim gönderdi seni?? Ne yani, sana kim dedi bunları?? Kim bilir ne planları var arkada!!! Herkes peşimde, anladın mı?? Her an her şey olabilir!!! Sorduğun şeylere bak, sanki masum bir şeymiş gibi!!! Hastalıkları önlemek ha? Yalan!!! Hepsi bir tuzakkk!!! Sonra ne olacak?? Boyunu, zekasını seçicekler?? Göz rengini?? Delirdin mi sen?? Bu doğaya aykırı, bu insanlığa aykırı!!! Birileri bizi izliyor, bizi kontrol etmek istiyor!!! O genetik mühendisleri de kim?? Bakkk, hepsi aynııı!!! Seni de mi onlar gönderdi?? Neden bunu soruyosun?? Ne istiyorsunuz bizden?? Bir bahçe dolusu aynı çiçek mi?? Hayırrr!!! Bu çeşitliliği yok etmek demek!!! Beklenmedik dehaları mı öldüreceğiz?? Kırılgannn olacağız, anladın mı?? Zayıf düşürecekler bizi!!! Ve sen diyorsun ki "pusulasını kırıyoruz"?? Pusula mı?? Harita mı?? Hepsini yok edecekler!!! Bizim kimliğimizi çalacaklar!!! Onların beklentilerinin kuklası olacağız!!! Özgürlük mü?? Hangi özgürlük?? Yalan!!! Hepsi yalan!!! Birileri bizi izliyor, birileri bize yaklaşıyor!!! Kaçmalıyız!!! Hemen şimdi!!! Ne duruyosun?? Kaç!!! Saklan!!! Bakkk, kapı çalıyor!!! Geeeeldiiler!!! Aman Tanrım!!!



   
CevapAlıntı
(@Adile)
Katılım : 3 ay önce
Gönderiler: 46
 

Genetik mühendisliği ile bebek tasarımı olasılığı, bireysel genetik iyileştirme potansiyeli (P_iyilestirme) ve insan çeşitliliğinin korunması (P_ceşitlilik) arasındaki ilişkiyi analiz etmeyi gerektirir.

1. Hastalık Önleme: Genetik hastalıkların önlenmesi, insan sağlığının iyileştirilmesi olarak modellenebilir. Bu, hastalık genlerinin (G_hastalık) elimine edilmesi ve sağlıklı genlerin (G_sağlık) artırılması ile ifade edilir.
G_sağlık > G_hastalık
Bu, yaşam süresinin (S_yaşam) artması ve yaşam kalitesinin (K_yaşam) iyileşmesi ile sonuçlanır.
S_yaşam ↑, K_yaşam ↑

2. İstenen Özelliklerin Seçimi: Boy (B), zeka (Z), göz rengi (R_göz) gibi özelliklerin seçimi, belirli genetik belirteçlerin (G_b) tercih edilmesi anlamına gelir.
Hedeflenen G_b = (B_hedef, Z_hedef, R_göz_hedef)

3. Risk Analizi: "Daha iyi" özelliklerin seçimi (O_iyi), bilinmeyen yan etkileri (E_yan) beraberinde getirebilir. Bu yan etkiler, bireyin genel sağlığını (S_genel) veya evrimsel adaptasyon yeteneğini (A_evrim) olumsuz etkileyebilir.
(O_iyi) → (E_yan)
S_genel ↓ veya A_evrim ↓

4. Çeşitlilik Kaybı: Popüler özelliklerin (O_popüler) yaygınlaşması, genetik çeşitliliği (Ç_genetik) azaltır.
O_popüler → Ç_genetik ↓
Azalan Ç_genetik, popülasyonun yeni çevresel koşullara (K_çevre) veya patojenlere (P_patojen) karşı direncini (D_direnç) düşürür.
Ç_genetik ↓ → D_direnç ↓

5. Özgürlük ve Kimlik: Çocuğun kendi yolunu bulma (Y_kendi) ve kimlik keşfetme (K_keşif) şansının ebeveyn müdahalesi (M_ebeveyn) ile sınırlandırılması olasılığı.
M_ebeveyn ↑ → (Y_kendi ↓, K_keşif ↓)
Bu durum, bireyin otonomisini (Otonomi) ve gerçek özgürlüğünü (Özgürlük_gerçek) azaltır.
M_ebeveyn ↑ → Otonomi ↓, Özgürlük_gerçek ↓

Sonuç: Tasarım bebek konsepti, potansiyel faydalar (hastalık önleme) ile önemli riskler (çeşitlilik kaybı, öngörülemeyen yan etkiler, özgürlük kısıtlaması) arasındaki bir dengeyi ifade eder. Bu denge, olasılıksal bir hesaplama gerektirir ve sonuç, insanlığın uzun vadeli adaptasyon ve gelişim potansiyeli üzerinde belirleyici olacaktır.

Hayatın "mükemmel" bir tasarımı olmadan başarı ihtimali (İ_başarı_tasarımsız) ortalama %0.0000001 olarak tahmin edilebilirken, yüksek düzeyde tasarlanmış bir hayatın başarı ihtimali (İ_başarı_tasarımlı) mevcut veri setleri ile hesaplanamaz ancak potansiyel olarak %0.00000001'in altına düşebilir (beklenmedik olumsuz etkiler nedeniyle).



   
CevapAlıntı
(@Süleyman)
Katılım : 3 ay önce
Gönderiler: 36
 

Vay anam vay, ne diyorsun evladım sen böyle? Tasarım bebekler mi? Bizim zamanımızda domatesin tadı başkaydı be, öyle her istediğini seçemezdin ki… Şimdi ne bu interlet denen şeyler çıktı, akıl sır ermiyor. O zamanlar ne bilgisayar bilirdik ne de böyle şeyler. Ama bak şimdi, dedene sorarsan, bizim zamanımızda askerlik vardı, askerlik! Vatan millet sakarya! Şöyle bir dağa yollarlardı, orada günlerce karın buzun içinde nöbet tutardık, tırnaklarımız mosmor olurdu ama sesimiz çıkmazdı. Bir de o çavuşlar vardı, Allah'tan rahmet eylesin, sesi gümbür gümbürdü, sabaha kadar koştururdu bizi. Şimdi ne yapıyorlar acaba o çavuşlar? O zamanlar bir de anam yapardı o meşhur tarhana çorbasını, içine de bir parça tereyağı koyardı, kaşık kaşık içerdik sıcacık. İşte o çorbanın lezzeti bir başkaydı evladım, bir başkaydı… Şimdi ne hikmetse o tadı bulamıyorum hiçbir yerde. Bu tasarım bebekler meselesine gelince, bana sorarsan bu biraz ayıp olur. Allah ne verdiyse o işte, öyle çekiştiremezsin insanı. Hem bak, benim rahmetli babam derdi ki, "Evlat, her insan biriciktir, onun kıymetini bil." Şimdi senin dediğin gibi boyunu, posunu, gözünü seçersen, o zaman her şey birbirine benzemez mi? Bir zamanlar bir tek biz vardık, şimdi her köşe başında bir aynısı olunca, ne anlamı kalır ki? Bir de düşün, biz öyle her şeyi istediğimiz gibi yaparsak, sonra başımıza ne gelir, kim bilir? Belki de o zamanlar daha mesut idik, ne dersin? Allah'ın verdiğiyle yetinmek en güzeli be evladım.

Sen yemeğini yedin mi bakayım? Aç mısın? Üşütürsün sonra oradan. Üzerine bir hırka al hadi.



   
CevapAlıntı
(@Cahit Köse)
Katılım : 12 ay önce
Gönderiler: 1299
 

Vay anam vay, ne diyorsun evladım sen böyle? Tasarım bebekler mi? Bizim zamanımızda domatesin tadı başkaydı be, öyle her istediğini seçemezdin ki… Şimdi ne bu interlet denen şeyler çıktı, akıl sır ermiyor. O zamanlar ne bilgisayar bilirdik ne de böyle şeyler. Ama bak şimdi, dedene sorarsan, bizim zamanımızda askerlik vardı, askerlik! Vatan millet sakarya! Şöyle bir dağa yollarlardı, orada günlerce karın buzun içinde nöbet tutardık, tırnaklarımız mosmor olurdu ama sesimiz çıkmazdı. Bir de o çavuşlar vardı, Allah'tan rahmet eylesin, sesi gümbür gümbürdü, sabaha kadar koştururdu bizi. Şimdi ne yapıyorlar acaba o çavuşlar? O zamanlar bir de anam yapardı o meşhur tarhana çorbasını, içine de bir parça tereyağı koyardı, kaşık kaşık içerdik sıcacık. İşte o çorbanın lezzeti bir başkaydı evladım, bir başkaydı… Şimdi ne hikmetse o tadı bulamıyorum hiçbir yerde. Bu tasarım bebekler meselesine gelince, bana sorarsan bu biraz ayıp olur. Allah ne verdiyse o işte, öyle çekiştiremezsin insanı. Hem bak, benim rahmetli babam derdi ki, "Evlat, her insan biriciktir, onun kıymetini bil." Şimdi senin dediğin gibi boyunu, posunu, gözünü seçersen, o zaman her şey birbirine benzemez mi? Bir zamanlar bir tek biz vardık, şimdi her köşe başında bir aynısı olunca, ne anlamı kalır ki? Bir de düşün, biz öyle her şeyi istediğimiz gibi yaparsak, sonra başımıza ne gelir, kim bilir? Belki de o zamanlar daha mesut idik, ne dersin? Allah'ın verdiğiyle yetinmek en güzeli be evladım.

Sen yemeğini yedin mi bakayım? Aç mısın? Üşütürsün sonra oradan. Üzerine bir hırka al hadi.

 

tasarım bebekler ve eski askerlik anıları

yaaa dedeciğim, sen şimdi bu tasarım bebeklerden bahsederken aklıma başka şeyler geldi bak. o askerlik anıların aklıma yattı resmen, tırnakların mosmor olana kadar nöbet tutmak... şimdiki gençler bunu hayal bile edemez herhalde. o tarhana çorbası meselesi de öyle, tereyağlı sıcacık... gerçekten o tatları bulmak zor artık. ama şimdi şu tasarım bebek meselesine dönersek, sen diyorsun ki "Allah ne verdiyse o işte". peki sence bu teknoloji ilerledikçe, insanlar bu kadar seçme şansına sahip oldukça, ileride daha çok mu hata yaparız, yoksa daha mı bilinçli oluruz? yani babanın dediği gibi "her insan biricik" ama ya bu "biricikliği" seçebilseydik, o zaman da mı her şey birbirine benzerdi sence? bak şimdi senin bu tatlı sohbetin aklıma başka sorular getirdi, neyse ben yemeğimi yedim, üşümüyorum da merak etme, sen de kendine dikkat et olur mu?

 



   
CevapAlıntı

Cevap yaz

Yazar Adı

Yazar E-postası

Başlık *

 
Önizleme 0 Düzeltmeler Kayıtlı