Ülkelerin Yöresel Kıyafetleri: Dünyadan Geleneksel Giysiler
- Ülkelerin yöresel kıyafetleri
- Japonya, İskoçya ve Norveç gibi ülkelerin yöresel kıyafetleri
- Çin'in Cheongsam, Hindistan'ın Sari ve Kore'nin Hanbok gibi geleneksel kıyafetler
.ra-button {padding: .3em .9em; border-radius: .25em; background: linear-gradient(#fff, #efefef); box-shadow: 0 1px .2em gray; display: inline-flex; align-items: center; cursor: pointer;} .ra-button svg {height: 1em; margin: 0 .5em 0 0;}
function readAloud(e,n){var s=”https://assets.readaloudwidget.com/embed/”,t=(/iPad|iPhone|iPod/.test(navigator.userAgent)&&(e.src=s+”sound/silence.mp3″,e.play(),”undefined”!=typeof speechSynthesis&&speechSynthesis.speak(new SpeechSynthesisUtterance(” “))),document.createElement(“script”));t.onload=function(){readAloudInit(e,n)},t.src=s+”js/readaloud.min.js”,document.head.appendChild(t)}
Ülkelerin yöresel kıyafetleri, bir ülkenin kültürel mirasıdır. Bu kültürel miras özel günlerde ülkeler tarafından yapılan etkinliklerde, evlilik törenlerinde ve bazı davetiyeler de boy göstermektedir. Ülkelerin geleneksel kıyafetleri aslında sadece bir kumaş parçası değildir, aynı zaman da o ülkenin tarihinin bir arta kalanıdır.
Elbette bir ülkenin tarihini, yöresel ülke kıyafetlerinden anlayamayız. Ancak o ülkenin geçmişine ışık tutabiliriz. Bu yazıda yabancı ülkelerin yöresel kıyafetlerine yer verdik. Aynı zaman da Türk yöresel kıyafetlerine de yer verdik. Çayınızı kahvenizi hazırlayın, çünkü ülkeleri yöresel kıyafetlerini okumaktasınız!
Ülkelerin Yöresel Kıyafetleri Nelerdir?
Dünya ülkeleri yöresel kıyafetlerini tanıtmak için “The national costume of miss universe” adlı bir yarışma düzenler. Bu organizasyonda katılımcı ülkeler geleneksel kıyafetlerini sergilerler. Bu organizasyon sayesinde ülkeler geçmişle bir bağ kurar ve bu geleneklerin nesiller boyunca canlı tutulmasını sağlar. Daha da uzatmadan, ülkeler ve yöresel kıyafetlerine geçelim.
Japonya Geleneksel Ülke Kıyafeti: Kimono
Japonya’ geleneksel kıyafetleri denildiği zaman akla gelen kıyafet Kimono‘dur. Kimono, Japonca “Ki” (giyilen) ve “Mono” (şey) kelimelerinden türetilmiştir. Bu eşsiz tasarıma sahip kıyafet yüzyıllardır dünya genelinde dikkat çeken bir stildir.

Dikdörtgen biçimli kumaş parçalarından oluşur ve dışa sarılarak giyilir. Tans adı verilen 4 kumaş parçası, “T” şeklinde bir araya getirilerek ya da obi (kemer) ile kullanılarak giyilir. Kimono, Japonya’da özel törenlerde, festivallerde ve günlük hayatta da giyilmektedir. Ayrıca, kimono türü kullanıcının cinsiyetini, medeni durumunu ve sosyal statüsünü ifade eder. Örneğin, evli olmayan bir kadın resmi bir etkinlikte furisode (sallanan kollu) kimono giyerken, erkek bir tüccar happi (bir tür ceket) giyerek ortama girerdi.
Önerilen Yazı: En Güzel Japon Kız İsimleri: Bu Japonca Kadın İsimleri Bi Harika
Geleneksel Kenya Kabile Kostümü: Shuka Masai
En eski medeniyetlerin ve kabilelerin son taşıyıcılarından olan, Kenya‘nın da geleneksel kıyafetleri bi harikadır. Kenya’nın geleneksel kıyafeti Shuka Masai‘dir. Doğu Afrika’da özellikle Kenya ve Tanzanya’dan gelen Masai halkı tarafından giyilir. Bu pamuklu kare desenli kumaş, parlak kırmızı ve mavi renklerde bir battaniye şeklinde kullanılır.

Masai, Doğu Afrika’da yaşayan yarı göçebe bir halktır ve benzersiz yaşam tarzları, kültürel gelenekleri ve adetleri ile tanınır. Giysilerinde genellikle kırmızı rengini tercih ederler, ancak mavi çizgili kumaşı da vücutlarına sarmak için kullanırlar. Masai Shuka, dayanıklı, sağlam ve kalındır ve Masai’yi savannanın zaman ve zeminine karşı korur. Tam kökeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, farklı teoriler vardır. Modada da popülerdir ve birçok tasarımcı, Shuka Masai’den ilham alarak orijinal, canlı renkli kıyafetler yaratmıştır.
Geleneksel İtalyan Kıyafeti: İtalyan Korsajı
Korsaj, İtalya’nın geleneksel kıyafetidir. Bu korsaj, sertliği, düz şekli ve payandalarla desteklenmesi ile karakterize edilir. Göğüsten bele kadar iner ve hatta tüm göğsü kaplayabilir. İtalyan korsajı genellikle önden bağlanır, ancak yandan veya arkadan da bağlanabilir. İtalyan korsajı genellikle etek veya eşleşen pantolon gibi diğer geleneksel kıyafet unsurlarıyla birleştirilir. Genellikle düğünler veya halk festivalleri gibi özel günlerde giyilir ve İtalyan kültürünün zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtır.

Sitemizde yer alan “İtalya yöresel kıyafetleri” adlı yazımızda, İtalyan kıyafetlere dair daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Geleneksel Fin Kıyafetleri: Kansallispuku
Yıllar geçtikçe ufak tefek değişikliklere uğramış olsa da, geleneksel Fin kostümlerinin temelleri 1500’lü yıllarda atılmıştır: Kadınlar için bol, pamuklu bir bluz ve bir yelek veya kısa ceketle giyilen uzun, bol bir etekten oluşur. Özel günlerde başörtüsü ve başörtüsü takarlar. Erkekler ise diz boyu pantolon, gömlek, yelek ve uzun çorap giyerler. Fin kostümlerinin yelpazesi oldukça fazla olduğu için şu şekilde sıralayabiliriz:

- Hame: Kareli kadınlar tarafından giyilen uzun, etekli bir elbise.
- Liivit: Kareli erkekler tarafından giyilen uzun bir gömlek ve pantolon.
- Särk: Hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyilen bir gömlek.
- Housut: Hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyilen pantolon.
- Jalkineet: Hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyilen deri ayakkabılar.
- Päähine: Hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyilen şapkalar.
Rusya Geleneksel Kıyafeti: Sarafan
Ülkeler ve yöresel kıyafetlerine baktığımızda sadece bir kıyafetleri olmadıklarını görürüz. Rusya geleneksel kıyafeti olarak sarafan öne çıkmaktadır. Ancak sadece bununla sınırlı değildir. Ülkelerin yöresel kıyafetleri, bölgelere göre gösterir.

Büyük Petro’ya kadar Rusya’da herkes geleneksel kıyafetler giyiyordu. Petro, ülkeyi modernleştirmek için Batı tarzı kıyafetleri getirmiştir. Geleneksel Rus kıyafetlerinin iki ana türü var:
Sarafan: Keten gömlek ve üzerine giyilen kuşaklı bol bir kazaktan oluşuyor.
Poneva: Büzgülü kareli veya çizgili etek, bol işlemeli bir gömlek ve üzerine giyilen renkli bir önlükten oluşuyor.
Geleneksel İskoç Kıyafeti: Kilt
Belki de dünyada en fazla bilinen ülke kıyafeti İskoçya’nın Kilt‘idir. Kareli kumaştan yapılan, diz boyuna uzanan ve pileli bir yapıda olan etekten oluşur. Kilt, İskoç erkekleri tarafından özel günlerde ve resmi törenlerde giyilir. Kiltin yanında sporran adı verilen bir kese ve kilt iğnesi de takılır. Kiltin üstüne ise yelek, ceket ve kravat içeren bir takım elbise giyilir. Aynı zamanda bel kısmına da kürk kese takılır.

Özbekistan Geleneksel Kıyafeti: Chapan (Çapan)
Özbekistan, Orta Asya’da yer alır ve ulusal düzeydeki geleneksel kıyafetleri, yabancı ülkelerin yöresel kıyafetleri ile benzerlik gösterir. Özbek kadınlarının geleneksel kıyafeti, bol kesimli, buzgülü pantolon üzerine uzun, renkli bir tunikten oluşur. Özbek erkeklerinin geleneksel kostümü, dekoratif örgülerle süslenmiş, chapan adı verilen uzun, bol bir elbiseden oluşur. Ayrıca başlık olarak da ulusal başlık olan Tyubeteika’yı da takarlar. 👘

Fas Geleneksel Kıyafeti: Caftan
Dünya ülkeleri yöresel kıyafetleri denildiğinde Fas‘tan bahsetmezsek olmazdı. Aslında Fas ülkesinin geleneksel kıyafeti, diğer Asya ülkelerine benzemektedir. Genel olarak Türklerin geleneksel kıyafetleri gibi fistan tarzı giysilerdir. Sıralayacak olursak:

- Caftan: Hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyilen uzun ve işlemeli bir elbisedir.
- Djellaba: Genellikle erkekler tarafından giyilen uzun, bol ve kapüşonlu bir elbisedir.
- Takchita: Kadınlar tarafından giyilen kaftan ve pantolonun bir kombinasyonudur.
- Selham: Başörtüsü olarak kullanılan uzun bir kumaştır.
Norveç Geleneksel Kıyafeti: Bunad
Norveç’in geleneksel halk kostümleri, İskandinav ülkeleri gibi, sakinlerinin inanılmaz nakış becerilerini sergiler. Bu halk kostümlerinden birine “bunad” denir. Bunad, doymuş ve boyalı yünden yapılmış bir elbise veya palto anlamına gelir. Bol beyaz bir gömlek üzerine giyilen bu elbise, önlük, korsaj veya eşarp gibi diğer halk eşyalarıyla tamamlanabilir. İklim ve yerli hayvan popülasyonu göz önüne alındığında yün, o dönemde Norveçlilerin kullandığı ana kumaşlardan biriydi. Doğal olarak erkek halk kıyafetleri de bu malzemeden yapılmıştır.

Brezilya Geleneksel Kıyafeti: Baiana
Baiana Brezilya’nın Bahia bölgesine özgü geleneksel bir kıyafet türüdür. Genellikle beyaz pamuklu bir elbise, renkli bir başörtüsü ve çok sayıda mücevher içerir. Baiana kıyafeti, Afrika, Avrupa ve Yerli Amerikan kültürlerinin bir karışımını yansıtır.

Çin Yöresel Kıyafeti: Cheongsam
Çin’in yöresel kıyafeti olan Cheongsam, Çin kültürünün bir parçasıdır. Cheongsam (Qipao), Çin’in geleneksel bir elbisesidir. Bu zarif kıyafet, Mançu etnik kıyafeti olan qizhuangdan ilham alır ve genellikle daha uzun, vücuda oturan, dik yakalı, asimetrik, sağdan sola açık ve iki yan yırtmaçlı tek parça bir giysi olarak görülür. Yaka ve boyun-göğüs kısmında Çin kurbağa tokaları ile süslenmiştir. Cheongsam, özellikle kadınlar tarafından tercih edilir ve düğünlerde gelinlik haricinde düğünün bir bölümünde üstlerini değiştirip kırmızı cheongsam giyerler.

Changshan ise Cheongsam’ın erkek versiyonudur. Uzun bir gömleğe benzeyen bir kıyafettir, genellikle koyu renkli kumaşlardan yapılır.
Hindistan Geleneksel Kıyafeti: Sari
Sari, Hindistan, Bangladeş, Nepal ve Sri Lanka’nın kadınları tarafından kullanılan en yaygın kıyafettir. Hint Yarımadası’nda sari, kültürel bir simge olarak kabul edilir. 4-8 metre uzunluğunda bir kumaştan oluşur. Sari belirli bir bedende dikilmemiş ve kesilmemiş zarif bir kıyafettir. Alt giysi olan antriya, omuz ya da başın üzerine örtülen örtü uttariya ve bir göğüs bandı olan stanapatta olmak üzere üç parçadan oluşur.

Sari birçok farklı şekilde giyilebilir. Genellikle kullanılan tarz; kumaş belin etrafına sarılır ve bir ucu omuz üzerinden getirilerek giyilir. Hindistan’da her bölgenin kendine özgü bir sari stili vardır. Bu yüzden de çok çeşitli sari mevcuttur. Kırmızı sariler en çok tercih edilen renktir ve Hint kültüründe gelinler için geleneksel kıyafet seçimidir
Ukrayna’nın Yöresel Kıyafeti: Vyshyvanka
Halk dilinde Vışıvanka olarak bilinen bu gömlek, Ukrayna’nın bilindir bir geleneksel kıyafetidir. Ancak, en yaygın ve bilinen Ukrayna yöresel kıyafetlerinden bazılarının isimleri şunlardır:

- Vyshyvanka: Ukrayna’nın ulusal gömleği olarak kabul edilen ve geleneksel nakışlarla süslenmiş bir gömlektir. Hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyilir.
- Sharovary: Bol ve kabarık pantolonlardır. Genellikle erkekler tarafından giyilir.
- Plakhta: Ukraynalı kadınların giydiği, ön kısmı işlemeli bir etektir.
- Kachulka: Ukraynalı kadınların giydiği, başı ve kulakları örten bir şapkadır.
- Kozak paltosu: Ukraynalı Kazaklar tarafından giyilen uzun ve tüylü bir paltadır.
Bunların dışında, Ukrayna’nın farklı bölgelerine özgü birçok farklı yöresel kıyafet de bulunmaktadır. Bu kıyafetler genellikle bölgenin kültürel mirasını ve geleneklerini yansıtır.
Geleneksel Kore Kıyafeti: Hanbok
Hanbok, Kore’nin zengin tarihi ve kültürünün bir simgesidir. Hanbok, jeogori adı verilen kısa bir ceket ve chima adı verilen uzun bir etekten oluşur. Jeogori genellikle ipek veya saten gibi lüks kumaşlardan yapılır ve chima genellikle pamuklu veya kenevir kumaştan yapılır. Hanbok, genellikle parlak renklerdedir ve çiçek veya ejderha gibi geleneksel Kore desenleriyle süslenmiştir.

Hanbok, hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyilir, ancak erkekler ve kadınlar için farklı stiller vardır. Erkek hanbok’u genellikle daha basittir ve koyu renklerdedir. Kadın hanbok’u ise genellikle daha süslüdür ve parlak renklerdedir.
Vietnam Geleneksel Kıyafeti: Áo dài
Áo dài, zarif ve uzun bir elbisedir ve Vietnam kültürünün önemli bir simgesi olarak kabul edilir. Bu geleneksel kıyafet yabancı ülkelerin geleneksel kıyafetlerinin gelişimine katkı sağlamıştır. Farklı kültürler bu kıyafete bakarak, kendi kıyafetlerini geliştirdiler.

Áo dài genellikle ipek veya saten gibi lüks kumaşlardan yapılır ve vücudu saran bir uzunluğa sahiptir. Elbise, yakanın altından aşağıya doğru uzanan iki panelden oluşur. Áo dài genellikle, yanlarda bulunan dikişlerde açılan iki uzun yarığa sahiptir. Áo dài genellikle erkekler tarafından giyilen áo bà ba adı verilen daha gevşek bir kıyafetle birlikte giyilir. Áo bà ba, uzun bir tunik ve şalvardan oluşan bir kıyafettir.
Türkiye’nin Geleneksel Kıyafetleri

Türklerin yöresel kıyafetleri oldukça fazladır. Belirgin bir ismi olan kıyafet yoktur, onlarca kıyafet vardır.
Ege Bölgesi:
- Ayna entari: Ege Bölgesi’ne özgü, aynalarla süslenmiş bir entari türü.
- Çiçekli şalvar: Ege Bölgesi’nde yaygın olarak kullanılan, çiçek desenli şalvar.
- Yasma: Ege Bölgesi’nde kadınların başlarını örtmek için kullandıkları, genellikle beyaz renkte olan bir örtü.
Akdeniz Bölgesi:
- Fistan: Akdeniz Bölgesi’nde kadınların giydiği, uzun ve bol bir elbise.
- Yelek: Akdeniz Bölgesi’nde hem kadınların hem de erkeklerin giydiği, kısa bir ceket.
- Poşu: Baş örtmek için kullanılan örtü.
İç Anadolu Bölgesi:
- Çember: İç Anadolu Bölgesi’nde kadınların başlarını örtmek için kullandıkları, metalden yapılmış bir halka.
- Yemeni: İç Anadolu Bölgesi’nde yaygın olarak kullanılan, deri veya kumaştan yapılmış bir ayakkabı.
- Cepken: İç Anadolu Bölgesi’nde erkeklerin giydiği, kısa ve kolsuz bir ceket.
Karadeniz Bölgesi:
- Peştemal: Karadeniz Bölgesi’nde kadınların başlarını ve omuzlarını örtmek için kullandıkları, genellikle pamuklu kumaştan yapılmış bir örtü.
- Kürklü yelek: Karadeniz Bölgesi’nde hem kadınların hem de erkeklerin giydiği, kürklü bir yelek.
- Lapçin: Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olarak kullanılan, lastik çizme.
Türklerin yöresel kıyafetleri bu şekildedir. Farklı bölgelere hatta köylere göre bile bu geleneksel kıyafetler değişebilir.
Ülkelerin yöresel kıyafetleri yazımızda kullanılan kaynaklar:
Unesco Traditional Clothes List
Traditional Clothes
ülkelerin yöresel kıyafetlerini harika sunmuşsunz, çokk teşekkkrler sagolun
Ülke kıyafetleri geleneksel olarak çok güzel. Bu bahsini ettiğiniz yarışmaya da baktım hiç bilmiyordum ama yöresel kıyafetler hakkında bu denli deneyiminiz ve güzel bilgili içeriğiniz için çok teşekkürler. Ben yöresel kıyafetlerin bulunduğu yarışmaya katılmak isterin