- Bir Telefonda Virüs Nasıl Temizlenir?
- Telefonda Reklam Virüsü Temizleme?
- Virüs Temizleme Uygulamaları
- Telefona Giren Virüs Temizleme Yöntemleri
Birçok sebepten telefonunuza veya bilgisayarınıza virüs bulaşabilir. Biz bu yazıda telefonda virüs nasıl temizlenir konusunu inceleyeceğiz. Bazen telefonda virüs tespit edildiğinde bazı uygulamalar belirli güvenlik uyarıları simgelerler. Bunlar sarı–turuncu ve kırmızı uyarı olarak belirir. Risk seviyesi ne kadar da düşük olursa olsun oradaki o uyarı, sizi rahatlatmayabilir. Deyimi yerindeyse içinize su serpmeyebilir.
Bu yazımızda android telefonda virüs temizleme, iphone virüs temizleme ve telefona bulaşan reklam virüs temizleme gibi konuları ele alacağız. Kapsamlı bir yazı olacağını şimdiden belirtelim. Kahveniz çayınız hazır ise başlayalım:
Bir Telefonda Virüs Nasıl Temizlenir?
Bu soruyu sorduğunuza göre virüs olduğunu kanaatine varmışsınız demektir. Biz yine telefonda virüs nasıl anlaşılır konusunu tekrar hatırlatalım. Belki atladığınız bir yer vardır veya kendinizden emin iseniz direkt aşağıdaki başlıklardan devam edin.
Telefona virüs bulaştığını nasıl anlarız?
Bunu anlamanın birçok yolu vardır. Bazı virüslerin varlığından haberdar olmanız oldukça zordur. İşte bu gibi durumlarda aşağıdaki adımları takip ederek telefonunuzda virüs var mı gibi soruların cevabını almış olursunuz.
Telefona virüs bulaştığını nasıl anlarız?
Bazı virüslerin tespit edilmesinin oldukça zor olduğunu üstte belirttik. Fakat telefonunuzun pil ömründen, gereksiz ısınmalarından ve yüklü miktar internet kullanımından bunu telefondaki virüsü tespit edebilirsiniz. Aşağıda belirttiğimiz sorunlar cihazınızda baş göstermeye başlamış ise, bir sorun vardır demektir. Özellikle fidye yazılımları kendilerini iyi bir şekilde gizlerler. Bu tarz kötü amaçlı yazılımları nasıl tespit edebilirsiniz öğrenelim:
Telefonda virüs nasıl anlaşılır:
- Çok sık bir şekilde telefonunuzun şarjı bitebilir. Bir saat önce şarjınız tam dolu iken, hiç kullanmadığınız halde %60’lara inebilir.
- Normalden çok daha fazla absürt reklam ile karşılaşabilirsiniz. Yani normalde ayakkabı veya standart
reklamlar ile karşılaştığınız bir cihazda, aniden prezervatif veya eskort reklamları baş gösterir. - Telefon çok ağır çalışmaya başlar. Farklı sebeplere de dayanabilir bu belirti.
- Mobil veri kullanımınız olağan dışı bir şekilde artabilir.
- Daha önce indirmediğiniz ve kullanmadığınız uygulamaların cihazınızda yüklü olduğunu
fark edebilirsiniz. Çünkü bir virüsün bazı destekleyici uygulamalara ihtiyacı var ve bunu kendi başlarına indirebilirler.
- Pencere (POP-UP) reklamları ile karşılaşabilirsiniz. Bu en sık karşılaşılan sebepler arasına girer.
- Bazı uygulamalar hiç başlatılamıyor veya başlatırken sürekli “durduruldu” hatası verebilir. Özellikle de güvenlik uygulamaları bu gibi zorlanmaya maruz kalabilir.
- Telefonunuz çok fazla ısınabilir. Olağan dışı derecelere ulaştığınızı fark edebilirsiniz.
Android veya iOS Telefona Giren Virüs Nasıl Temizlenir?
Telefonda virüs nasıl temizlenir sorusunun cevabına ufaktan değinmeye başlayalım. İlk olarak çoğu virüs için önerilen en iyi virüs temizleme uygulamalarını aşağıya listeleyeceğiz. Fakat onun öncesinde program olmadan virüs temizleme metotlarına değinelim. Casus yazılımlarını temizlemek için bazı yöntemler var.
İlk olarak şüphelendiğiniz bazı uygulamalar veya vasus yazılımları ise, mutlaka bu uygulamaları gözden geçirin. Eğer virüs olup olmadığından emin değilseniz, aşağıda paylaştığımız uygulamalardan birini indirip hızlıca bir ön kontrol gerçekleştirebilirsiniz. En azından içinizde olan şüphelerden arınmış olursunuz.
Programsız, Telefona Giren Virüs Nasıl Temizlenir?
En iyi yol olarak bir uygulama kullanmaktır. Fakat virüs temizlemek için uygulama kullanmak istemiyorsanız şu yöntemlere başvurabilirsiniz:
- Fabrika ayarlarına döndürmeyi düşünebilirsiniz. Telefonu sıfırlamak virüs temizlemek için oldukça kolay ve kesin bir yöntemdir. Fakat telefonunuzda bulunan veriler için pek iyi bir seçenek değildir. Özellikle bu verileri (fotoğraf,hesap,kişiler,müzik vb.) yedekleyecek bir yer yoksa, başka bir çözüm yöntemine geçmeniz gerekir.
- Telefonunuzu güvenli modda başlatın. Bir telefon güvenli modda başlatıldığı zaman, sadece gerekli uygulamalar çalıştırılır. Diğer 3.parti uygulamalar çalışmaz. Güvenli modda başlatılan bir cihazda, bazen fark etmediğiniz yüklü uygulamalar olabilir. Şüphelendiğiniz uygulamalar var ise bu vesileyle kaldırabilirsiniz. Bazı uygulamalar kendini gizlediği için, güvenli modda başlatıldığında çoğunlukla böyle bir şey meydana gelmiyor.
Açıkçası programsız yapabileceğiniz pek bir şey geriye kalmıyor. Telefona bulaşan virüs nasıl temizlenir diye yaptığınız sorgularda da genellikle hep çeşitli fidye yazılım temizleme uygulamaları önerilir. Çünkü güvenli mod veya telefonu sıfırlamaktan başka yapabileceğiniz bir işlem yok. Şimdi ise en iyi telefonda virüs temizleme uygulamalarına değinelim.
Uygulama ile, Telefona Giren Virüs Nasıl Temizlenir?
Android ve iOS için Telefona Bulaşan Virüs Temizleme Uygulamaları | iOS ve Play Store Mağaza Linkleri |
Avira Security Antivirus & VPN | Play Store – App Store |
Bitdefender Mobile Security | Play Store – App Store |
McAfee Security: VPN & Privacy | Play Store – App Store |
Norton 360: Mobile Security | Play Store – App Store |
Avast Antivirus & Security | Play Store – App Store |
Malwarebytes Mobile Security | Play Store – App Store |
Antivirüsler yalnızca telefonunuzu kötü amaçlı yazılımlara karşı kontrol etmekle kalmaz, aynı zamanda telefonunuzdaki virüsleri de temizler. Üstte olan tabloda bulunan uygulamalar, en çok bilinen antivirüs temizleme uygulamalarıdır. Sadece telefon için değil, aynı zamanda bilgisayar programı olarak da kullanılabilir. Elbette bu tablonun devamı var mesela Kaspersky gibi. Güvenliğiniz için hangisi size hitap ediyor ise onu kullanabilirsiniz.
Üstteki uygulamaların çoğu telefona bulaşan reklam virüsünü de temizlemektedir. Hatta Malwarebytes, reklam virüsü için en çok tercih edilendir.
Mobil Telefonlara Bulaşan Virüs Çeşitleri
Telefona bulaşan virüs nasıl temizlenir konusunda virüs çeşitlerinden bahsetmesek olmazdı. İşte akıllı telefonunuza bulaşabilecek çeşitli virüs türleri.
- Reklam Yazılımı: Reklam yazılımı, genellikle ücretsiz yazılım veya telefondaki güvenilmeyen kaynaklardan indirilen uygulamalarla yüklenen bir reklam virüsüdür. Saçma sapan reklamların çıkmasının kökü bu virüs türünden gelir. Genellikle indirdiğiniz şeylerden dolayı telefonunuza bulaşmaktadır.
- Fidye Yazılımı: Dosyaları başarıyla şifreleyen, şifrelerini çözmek veya geri yüklemek için ödeme talep eden fidye virüsüdür. Bu virüs türü diğer virüsler gibi indirilen bir uygulama veya çeşitli dosyalar yoluyla bulaşmaktadır. Bulaştığı telefonu veya bilgisayarı kilitleyip, ödeme talep etmektedir.
- Casus yazılım: Casus yazılım, kendisini kullanıcıların verilerini toplamak için bir uygulama olarak gizleyen ve bunları İnternet üzerinden sızdıran bir virüstür. Fotoğraflarınız ve banka hesap bilgileriniz buna dahildir.
- UXSS: Evrensel Siteler Arası Komut Dosyası, bir e-posta veya sohbette yanlışlıkla kötü amaçlı bir URL’yi tıkladığınızda telefonunuza otomatik olarak yüklenen bir komut dosyasıdır. Genellikle hassas bilgilerinize ulaşmak için kullanılmaktadır.
- Tarayıcı Açıkları: Bu tür virüsler tarayıcınıza ve arama motorunuza bulaşır. Bu virüsler genellikle tarayıcı bildirimlerinizi ve arama sonuçlarınızı etkiler. Google’da yaptığınız bir “hava durumu” aramasında karşınızda “寫成這樣” bu tarz sonuçlar çıkar. Çoğu saçma sapan reklamlardır.
Telefonda olan virüs nasıl temizlenir?
En kolay ve basit yöntem tabi ki de telefonu sıfırlamak olacaktır. Fakat bu herkes için geçerli olmayabilir. Bunun için sağlam bir antivirüs programı indirmeniz şarttır. Aksi halde virüsün hangi uygulamalara bulaştığını bulmanız oldukça zordur. Bazen de uygulamalar işe yaramaz. Bunun için geriye tek bir yöntem kalıyor, sıfırlamak.
Virüs taraması nasıl yapılır?
İndirdiğiniz antivirüs uygulamasına giriş yapın. Çoğu uygulama aynı sistemde çalıştığı için karşınızda “TARA” düğmesi yer alacaktır. İlgili taramayı yaptıktan sonra size verdiği sonuçları değerlendirmenizi isteyecektir. Belki bir fotoğrafta belki de bir uygulamada virüs tespit etmiş olabilir. Bunun için tarama sonrası size bunu bildirecek ve izniniz ile gerekli uygulamayı veya dosyaları silecektir.
Fotoğrafa virüs bulaşır mı?
Bazı trojan veya truva adı verilen virüs çeşitleri, hassas bilgilerinizi almak için fotoğraflara gömülebilir. Bir fotoğraf gereğinden çok fazla bir boyuta sahip ise bundan şüphelenmelisiniz. Şöyle ki, normal boyutu 5mb olacak fotoğraf 120mb ise, bir iş var demektir. Aynı zamanda pdf ve çeşitli dosyalara da virüs gömülmektedir.