Kişisel Gelişim

Sinirlenince Ağlamak: Vücudumuzun doğal tepkisini nasıl yönetebiliriz?

Duygusal tepkiler, insanların hayatının ayrılmaz bir parçasıdır. Sevinç, keder, korku, öfke ve heyecan, tüm bunlar beyin tarafından deneyimlenen karmaşık duygusal durumlardır. Ancak bazen bu duygusal tepkiler beklenmedik şekillerde ortaya çıkabilir. Özellikle, sinirlenince ağlamak gibi.

Sinirlendiğinizde boğazınızda ani bir yumru hissedebilir, yüzünüz kızarabilir ve ağlamak üzere olabilirsiniz. Sinirden ağlamak anlaşıldığı kadarıyla vücudun strese karşı verdiği doğal bir tepkidir. Ancak, gözyaşlarınızı tutmanıza yardımcı olacak çeşitli yollar var. Bu yazı da sinirlenince ağlamak nasıl geçer ve kendinizi nasıl tutabilirsiniz öğrenmiş olacaksınız.

Sinirlenince Ağlamak Neden Olur?

Sinirlenince ağlamak, birçok faktörün birleşiminden kaynaklanabilir. Ağlamak genellikle bir duygusal tepki olarak görülür ve çoğunlukla acı, üzüntü veya mutlulukla ilişkilendirilir. Ancak, sinirlilik veya öfke gibi yoğun duygular da ağlamayı tetikleyebilir. Bu, özellikle, duyguları ifade etme yeteneği sınırlı olduğunda veya stres altında olduğunda daha yaygındır.

sinirlenince ağlamak üzerinde çekilmiş bir fotoğraf

Sinirlenince ağlamak, vücudun otomatik bir tepkisidir ve genellikle kişinin kontrolü dışındadır. Bu, beyindeki limbik sistemle bağlantılıdır, bu sistem duygusal tepkilerimizi kontrol eder. Yoğun duygusal durumlar, limbik sistemi uyarır ve gözyaşı üretimini tetikler. Aşağıda her şeye ağlamak sebeplerini inceleyelim:

  • Öfkenin vücut üzerinde çok büyük bir etkisi vardır. Aslında öfke, vücudunuzda birçok fizyolojik etkinin tetikleyicisidir. Sinir sisteminde bir aktivasyon olur ve hormonal aktivite artar, bu nedenle öfkelendikten sonra ağlamanız şaşırtıcı değildir. Bir olay karşısın da çok fazla öfkelendiyseniz, ağlamanız normaldir. Özellikle daha önceleri pek öfkelenmediyseniz, bu çok daha normaldir.
  • Stresli bir olaydan sonra ağladığınızda, vücudunuz kalp atış hızınızı düşüren ve ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olan bir hormon olan oksitosin salgılar. Yani her şeye ağlamak psikolojide iyiye yorulur. Bu aslında vücudun bir koruma mekanizmasıdır. Çünkü vücut kendini düzene koymak istemektedir.
  • Ağlamak da sizi sakinleştirmeyi amaçlayan bir vücut tepkisidir. Bu tür davranışların amacı, istenmeyen duygularla acilen başa çıkmak ve bu duyguları ortaya çıktıktan hemen sonra ya da en azından mümkün olduğunca çabuk azaltmaktır. Duygusal olarak hassas olabilirsiniz ve bu yüzden sinirlenince ağlayabilirsiniz.
  • Gözyaşları, ortaya çıkardıkları sosyal tepkilerle de ilişkilendirilebilir. Çevremizdekilere (kasıtlı ya da kasıtsız) bir şeyler anlatmak için ağlarız. Ağlamak başkalarından empatik bir tepki almayı teşvik ederken aynı zamanda bize yönelebilecek kişiler arası saldırganlığı da azaltır.
  • Ağlamanın kendisi de bir katarsis biçimidir. Katarsis, rahatlama sağlamak ve gerginliği azaltmak için vücudunuzda depolanan aşırı duygusal enerjinin, bu durumda öfkenin serbest bırakılmasıdır. Sinirlenince ağlamak istemiyorum diyorsanız, yapmanız gerekenleri yazının devamında sıraladık.

Sinirlenince ağlamamak için ne yapmak gerekir?

Sinirlenince ağlamanızın sebeplerini üstte sizlere aktardık. Anlayacağınız üzere sinirlenince ve öfke halinde ağlamak normaldir. Özellikle daha önce sert tartışmalar yapmadıysanız, ağlamanız gayet normaldir. Çünkü vücudunuz nasıl tepki vereceğini, stresi nasıl yöneteceğini bilmiyor. En ufak şeylere sinirlenip ağlamak, bazı zamanlar da can sıkıcı olabilir.

sinirden ağlayan bir kadın fotoğrafı

Psikolojide anneyi sevmemek adlı konumuz da bazı şeylerin ufak yaşlardan itibaren başladığını belirtmiştik. Yani sinirlenince ağlama hastalığı, ufakken ailenizin size olan davranışlarından da kaynaklanıyor olabilir. En ufak şeye sinirlenip ağlamak sizi rahatsız ediyorsa, şu adımları uygulayabilirsiniz:

  • Nefes alın: Sinirlendiğinizde derin bir nefes alın. Yavaşça nefes verin ve zihninizin sakinleşmesine izin verin. Derin nefes almak, stres seviyelerinizi düşürmeye yardımcı olabilir.
  • Durumu değerlendirin: Sinirlendiğinizde, durumu objektif bir şekilde değerlendirmeye çalışın. Olayın gerçek boyutlarını görmek için kendinize sorular sorun. Gerçekten önemli mi? Bu durumu daha büyük bir perspektiften ele almak nasıl bir etki yapar? Farklı bakış açılarından bakmaya çalışın.
  • Alternatif tepkiler geliştirin: Sinirlendiğinizde hemen ağlamak yerine, alternatif tepkiler geliştirmeye çalışın. Örneğin, durumu soğukkanlılıkla ele almak, derin bir nefes almak, biraz uzaklaşmak veya kendinizi rahatlatıcı bir aktiviteye yönlendirmek gibi seçenekler düşünebilirsiniz. Sinirlendiğiniz de ortamı terk edin veya konuyu değiştirmeye çalışın. Çok fazla tepki vermemeye çalışın.
  • Olumlu bir iç konuşma yapın: Kendinize olumlu bir şekilde konuşun ve sakinleştirici cümleler kullanın. Sinirli olduğunuzda kendinize pozitif mesajlar vermek, sinirinizi azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Stres yönetimi tekniklerini kullanın: Stres yönetimi teknikleri, sinirlenmeyi ve ağlamayı kontrol etmede yardımcı olabilir. Bunlar arasında meditasyon, derin nefes egzersizleri, yoga, fiziksel egzersiz yapmak, günlük bir dergi tutmak veya hobiyle meşgul olmak gibi aktiviteler yer alabilir. Stres yönetimi, sürekli ağlama isteğinizi bastırmanıza da yardımcı olabilir.
  • Stresin kaynaklarını ele alın: Sinirli ve ağlama eğilimi göstermenizin altında yatan temel stres kaynaklarını belirlemeye çalışın. Bu kaynakları ele almak, daha sağlıklı bir duygusal denge elde etmenize yardımcı olabilir. Örneğin, zaman yönetimini geliştirmek, sınırlar koymak veya rahatlama tekniklerini kullanmak gibi adımlar atabilirsiniz.

Sinirlenince Ağlamak Normal Mi?

Sinirlenince ağlamak, duygusal bir tepki olarak kabul edilir ve genellikle normal kabul edilir. Bu, özellikle, stresli veya duygusal yoğun bir durumda olduğunuzda geçerlidir. Ancak, bu durum sürekli hale gelirse veya günlük yaşamınızı olumsuz yönde etkiliyorsa, bir sağlık profesyoneli ile görüşmek iyi bir fikir olabilir. Bu durum, altta yatan bir sağlık sorunu veya duygusal bir durumun belirtisi olabilir.

Sinirlenince Ağlamak Psikolojide Ne Anlama Gelir?

Psikolojide, sinirlenince ağlamak genellikle duygusal bir salınım veya stresle başa çıkma mekanizması olarak görülür. Bu, özellikle kişinin stresle başa çıkma becerileri sınırlı olduğunda veya duygusal anlamda zorlandığında doğru olabilir.

Özellikle sinirlenince ağlamak psikolojisi, kişinin duygularını ifade etme şeklinin bir göstergesi olabilir. Bu, duygusal stresi hafifletmek veya başkalarına duygusal durumunun ciddiyetini göstermek için olabilir.

Anlayacağınız üzere sinirlenince ağlamak normaldir ve bu ağlama isteği zamanla yok olur. Şöyle bir şey var, kişi sinirlendiği zaman ne yapacağını bilemediği için ağlamaya başvurur. Bu şu anlama gelir, eğer siz stresinizi yönetmeyi öğrenirseniz, aşırı duygusallık ve sürekli ağlama isteğini de bastırmış olursunuz.

Stres yönetimi ve öfke kontrolü için Beyhan Budak’ın bu konuda harika bir videosu var. Hatta çok daha fazla videosu var, kendisinin kanalını ziyaret edip çok daha fazla psikoloji odaklı içeriklere ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar
Bu yazıyı oluştururken kullanılan kaynaklar sırasıyla “Why Do We Cry When We’re Angry?” “The Science Behind Why You Cry When You’re Angry” şeklindedir.
Fotoğraf kaynakları: freepik

4.9/8 - (5 votes)

Psikolog Metin

Merhaba, ben psikolog Aylin. İzmir Ekonomi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra uzun yıllar boyunca farklı psikiyatri kliniklerinde çalıştım. İnsan davranışlarına olan ilgim ve merakım beni bu mesleğe yönlendirdi ve çalıştığım süre boyunca da kendimi sürekli geliştirmeye, yeni bilgiler öğrenmeye devam ettim. Bu süre zarfında, birçok hastanın hikayesi ile karşılaştım ve her birinin farklı bir yaşam deneyimi olduğunu gözlemledim. Bu gözlemlerim ve sahip olduğum bilgi birikimini paylaşmak, başkalarına da yardımcı olmak istedim. Bloglabs platformu sayesinde psikoloji alanındaki makalelerimi yayımlıyor, okurların farklı sorunlarında onlara destek olmaya çalışıyorum. Bloglabs sayesinde, birçok okurun sorunlarına çözüm arayışında rehberlik edebildiğim için mutluyum. Sadece insanlara yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda kendimi de geliştirme fırsatı buluyorum. Benim için psikoloji, hayatımın bir parçası ve bu alanla ilgili öğrendiklerimi paylaşmaya, daha fazla insana ulaşarak yardımcı olmaya devam edeceğim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu