- Mandela Etkisi Nedir?
- Mandela Etkisi Örnekleri
Geçmişte izlediğiniz bir çizgi film veya bir film içerisin de kendi adınız gibi bildiğiniz bir doğrunun, ilerleyen zamanlar da aslında öyle olmadığını gördünüz mü? Oysa ki adınız kadar emindiniz değil mi? Bu duruma Mandela Etkisi denir. İlla bir film veya çizgi dizi için geçerli değildir. Şunu da hemen belirteyim, eğer bir topluluk tarafından kabul edilen bir doğru yanlış ise, ona mandela etkisi denir.
Günümüz de oldukça fazla mandela etkisi örnekleri mevcuttur. Mesela Monopoly amblemi, Temel Reis’in her iki kolunda olan dövme veya Pikaçu’nun kuyruğun da olduğunu sandığımız siyah noktanın, aslında hiç olmaması gibi. Aynı zaman da Monopoly gözlük var mı diye araştırma yapan oldukça fazla kişi mevcuttur. İnsanların birçoğu Monopoly ambleminde olan adamın göz merceği olduğuna inanır. Fakat öyle bir şey yokmuş. Ben de buna inanmıştım oysa ki 🙁
Konuyu daha da uzatmadan Bu etki Nedir, neyin nesidir sorusu ile başlayalım.
Mandela Etkisi Nedir?
Mandela etkisi ismini 80’lerde öldüğü söylenen, fakat gerçekte 2013’te vefat eden Nelson Mandela‘dan alır. İnsanların büyük kısmının bu gibi bir düşünce içerisinde olduğunu gören bir blogger olan Fiona Broome, bu psikolojik duruma “Mandela Effect” ismini vermiştir. Çünkü kendisi de Nelson Mandela‘nın 1980’lerde öldüğüne inanıyordu. İşte bu yanılgıyı fark ettiği zaman, bu gibi psikolojik durum da olan kendisi gibi çok fazla insanın olduğunu görür. Bu fark edildiği zaman, akıllarda şöyle bir düşünce belirmişti: O halde 1980’lerde hapishane de ölen kimdi?
Nelson Mandela, Güney Afrika Eski Başkanı’dır. 5 Aralık 2013 yılında hayatını kaybetmiştir.
Anlayacağınız üzere bu etki, topluluk tarafından yanlış bilinen bir doğruya denilmektedir. Bu yüzden Monopoly gözlük var mı diye birçok kişi araştırma yapmıştır. İnsanların oldukça büyük kısmı, Monopoly üzerinde bulunan karakterin, göz merceği olduğuna yemin edebilir.
Önerilen Yazı: Beklentilerin Etkisi Olan Garcia Etkisi Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı?
Mandela Etkisi Özellikleri Nelerdir? Ne Gibi Sonuçlar Doğurur?
Mandela Effect ile komplo teorilerini birbirinden ayıran en önemli özelliklerden biri, Mandela Etkisinin herhangi bir yanıt bulmaya veya bulmaya çalışmamasıdır.
Bu etkinin diğer, daha spesifik özellikleri şunları içerir:
- Sahte anıların oluşumu;
- Meydana gelen bir olayın yanlış hatırlanması;
- Dilbilim bilgisizliği veya yanlış yazılmış sözcükleri hatırlama;
- Mevcut anıların bozulması.
İnternet, bilgi paylaşarak Mandela Etkisinin yayılmasını kolaylaştırmada güçlü bir rol oynadı, böylece yanlış anlamaların ve yanlış anıların ilgi çekmesine izin verdi. İnsanlar, ortak yanlışlarına dayalı olarak sosyal gruplar veya topluluklar oluşturarak hayal güçlerinin daha gerçekçi görünmesine neden olabilir.
Mandela effect nedir ve nasıl ortaya çıktığını aktardığımıza göre, şimdi mandela etkisi örneklerine geçebiliriz. Şunu belirtelim, bu örnekler herhangi bir mandela etkisi testi içermemektedir. Yani burada test yapmıyoruz, sadece doğru bilinen yanlış şeylerden bazılarını aktaracağım.
Mandela Etkisi Örnekleri
Nelson Mandela’nın Ölümü:
Nelson Mandela 1980’lerde öldüğü inanışı ile başlayalım. Üstte Nelson Mandela’nın Eski Afrika Başkanı olduğunu söylemiştim. Fakat bi inanış var ki insanların büyük kısmı bu adamın 1980’ler de öldüğüne inanıyor. 2013 yılında öldüğü dile getirildiğin de ise birçok kişi bunun böyle olmadığı konusunda hararetli tartışmalar içerisine bile girmiştir.
Asıl gerçek ise Nelson Mandela’nın 2013 yılında öldüğüdür.
Düşünen Adam Heykeli:
Yine insanlardan birçok kişi düşünen adam heykelinin elinin çenesin de değil de kafasında olduğunu hatırlamaktadır. Hatta bu düşünceleri esnasında Auguste Rodin‘in düşünen adam heykelinin bir fotoğrafı gösterildiğin de “ben böyle hatırlamıyordum” gibisinden tepkiler vermektedirler.
Kit Kat
Kit Kat çikolatasını bilirsiniz. Peki bu Kit kat çikolatasının ambalajında Kit Kat‘mı yoksa Kit-Kat olarak mı yazılı? Eğer Kit-Kat olarak düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Aslında Kit Kat olarak yazılmaktadır. Bu durum da birçok kişi tarafından yanlış bilinmektedir.
Ayna Ayna Söyle Bana
Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler’de ki Kötü Kraliçe’nin artık rezil olan “Ayna ayna söyle bana, var mı benden güzeli?” dediğini kim unutabilir? Görünüşe göre çoğumuz unuttuk. Disney’in en ikonik kötü adamı aslında “ Duvardaki sihirli ayna, içlerinde en güzeli kim?” diye söylemektedir. Bunun Türkçe çevrildiği için böyle olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat sadece Türkiye’de değil de farklı ülkelerde de böyle bilinmektedir.
Mona Lisa’nın Gülüşü
Leonardo da Vinci’nin ünlü gülümseyen Mona Lisa tablosu hakkında pek çok tartışma var. Bazıları Mona Lisa’nın aslında gülümsediğini söylerken, diğerleri ifadesinin zamanla değiştiğine inanıyor. Bu bir mandela etkisinin büyük örneklerinden mi yoksa komplo teorisi mi söylemek zor.
Yardımcı Kaynakçalar:
https://www.verywellmind.com/what-is-the-mandela-effect-4589394
https://www.medicalnewstoday.com/articles/dissociative-amnesia#summary
Mandela etkisi bir koyun etkisi gibisidir bence.
Koyun etkisi değil de Nelson Mandela dan gelen bir yanlış anlaşılma. Ek olarak pygmalion etkisi gibi değil de tersi gibidir. Mandela etkisi monopoly ve pikaçu gibi şeyler de çok var zaten