Kişisel Gelişim

Neden Kendimi Yalnız Hissediyorum? Nedir Bu Hissin Sebebi?

Bütün dünyada yalnızmışsın gibi göründüğünde...

Yalnız hissetmek çağımızın büyük bir sorunu haline geldi. Özellikle günümüz dünyasında büyük bir ironi var. Şöyle ki, günümüz sosyal medyası insanları her ne kadar da birbirine daha bağlantılı hale getirse de aslında yalnızlığa sürüklemektedir. Ardından bazı kişiler “neden sürekli kendimi yalnız hissediyorum” gibisinden sorulara gitmektedir. Sosyal medyanın bu konuda olan etkisi o kadar büyük ki kişinin karakterine de etki etmektedir. İnternette dolaşırken şöyle başlıklar gördüm; kendimi çok yalnız ve çaresiz hissediyorum, kendimi çok yalnız hissediyorum ve bunun gibi kendimi çok yalnız ve mutsuz hissediyorum gibi başlıkları çok gördüm.

Yalnızlık hissi öyle basit ve hemen anlaşılabilir bir şey değildir. Nitekim bu yazı da “neden sürekli kendimi yalnız hissediyorum” sorusuna bir cevap arayacağız. Çayınız kahveniz hazırsa, başlayalım:

Neden Sürekli Kendimi Yalnız Hissediyorum?

Yalnızlık çok acı verici olabilir. Bu kaçmak istediğimiz türden bir duygudur ve bunu dikkatimizi bir şey dağıtarak yaparız. TV şovları ve filmler, bilgisayar, cep telefonu, seyahat, alkol ve kendimizi işe adayarak bu hissin önüne geçmeye çalışıyoruz. Aslında bakılırsa tüm bu uğraşlar, yalnızlık hissini baskılamaya yardımcı olur. Şöyle dediğiniz oluyor mu? “Etrafımda kimseler yok, konuşabileceğim kimse yok, bi ilişkim yok ya da güvenebileceğim bir arkadaşım yok.” 

İnsan niçin kendini yalnız hisseder?

Yalnızlık, bir ilişkinin yokluğunu deneyimleme deneyimidir. Bu duygu özellikle bir şeye duyulan özlemde şiddetli olabilir. Aynı zaman da kalabalık bir çevreniz olsa dahi, yine de yalnız hissedebilirsiniz. Gelin “neden kendimi çok yalnız hissediyorum” nedenlerine bakalım;

  • Aileniz tarafından anlaşılmadığınız da ve söylemlerinizi kimsenin umursamadığı durumlar da, yalnızlık hissi yaşamanız kaçınılmazdır. Özellikle aile tarafından yapılan sert eleştiriler, bunun çok açık bir örneğidir.
  • Bağlı olduğunuz veya özlem duyduğunuz biri mi var? Eğer özlem duyduğunuz biri var ise bunun sonucunda da yalnızlık hissine doğru gidersiniz. Hatta bu yüzden o kişiyi kafanız da sürekli düşünür durursunuz.
  • Çocukluk zamanın da yapılan ihlal. Çocukluğunuz da ailenizin size karşı olan davranışları nasıldı? Sizi sürekli kendi halinize bırakıyor muydu? Büyüklerinizin yanında sizi küçük düşürüyor muydu? Kendimi kimsesiz hissediyorum söyleminin sebebi buna dayanabilir.
  • Kötü bir eş ve ortam yalnızlık hissini köküne kadar tetikler. Toksik bir ilişkiyi kim ister ki? Eşiniz tarafından hor görülmeniz, başlı başlıcasına bir yalnızlık hissine doğru yol almanıza neden olur. Evliyim ama kendimi çok yalnız hissediyorum diye şikayet eden onlarca kişi mevcut.
  • Bir arayıp soranım hatta doğum günlerimi kutlayan biri bile yok gibi düşünceler, kendimi yalnız ve değersiz hissediyorum düşüncesine doğru götürür. Aslında bu yanlış bir düşüncedir. Çünkü insanlar en fazla birbirlerini hal hatır sormak için değil, günlük işlerini halletmek için ararlar. Oh bu arada, benim de doğum günümü, bankam ve telefon operatörüm kutluyor 🙂
  • Sosyal medya kullanımı yalnızlık hissinin kaynağıdır derler. Çünkü o gördüğünüz şaşalı hayat tarzları aslında gerçek değildir. Gördüğünüz fotoğrafların veya videoların arka planı çok farklı şekilde işlemektedir. O paylaşılan fotoğraflara bakıp da “ben neden onlar gibi değilim” dediğiniz zaman, zaten sosyal medya kurbanı olmuş oluyorsunuz.

Kendimi çok yalnız hissediyorum söyleminin birçok sebebi ve nedeni olabilir. Bunlardan en sık görülenleri yukarıda paylaştıklarımızdır. Bir yere dikkatinizi çekmek isterim, yalnızlık hissi küçüklükten itibaren kişiye yapışan bir şeydir. Elbette çözümleri var ve bunu tamamen hayatınızdan çıkarabilirsiniz. Fakat çevrenizde bulunan küçük yaştaki bireylere, bu hissi yaşattırmamaya çalışın.

kendim yalnız hissediyorum
kendimi yalnız hissediyorum

Kendini yalnız hisseden insan ne yapmalı?

Kendimi çok yalnız ve çaresiz hissediyorum söyleminize, üstte paylaştığımız nedenlerden bazılarını içeriyorsa o halde çözüme geçelim. Bu yöntemleri olabildiğince uygulamaya çalışın. Ardından yalnızlık hissinin yavaşça kaybolduğuna şahit olacaksınız.

Yabancılar ile sohbet etmeye çalışın

Yabancılar ile sohbet etmek, işe yarar bir yöntemdir. İlla gidip bir yerde oturan birey ile sohbet başlatın demiyorum. Örneğin seyyar bir simitçiye gidin ve simit alırken işlerin durumunun nasıl olduğunu sorun. Sonra bir sonra ki simitçiye gidin ve aynısını devam ettirin. Asansörde karşılaştığınız kişiye selam vermeyi, komşunuz ile hava durumunu ve toplu taşıma araçların da başkaları ile konuşmaya çalışın.

Evcil hayvan edinin

Eğer durumunuz el veriyorsa bir evcil hayvan edinin. Çünkü hayvanlar, insan duygularına oldukça iyi gelmektedir. Yalnızlığınızın temeli sevgi eksikliğine dayanıyorsa, sizi karşılık beklemeden sevecek olan bir kedi veya köpek evinize alabilirsiniz. Bildiğiniz gibi bu canlılar, sizden karşılık beklemeden size sevgilerini verirler.

Sosyal medyadan uzak durmaya çalışın

Elon Musk‘ın İnstagram hesabını neden kapattığını biliyor musunuz? Çünkü İnstagram’da gördüğü hayatların sahte olduğunu ve insanların olmadıkları gibi görünmeye çalıştıklarını görüp ve bunun kendisine dayatılmasından sıkılıp kapatmıştır. Bu linkten Elon Musk ile ilgili olan kısmı izleyebilirsiniz.
Eğer sosyal medya kullanmanız gerekiyor ise, o halde de etkileşim içerisinde olmaya özen gösterin. Yorum yapın, bir konu hakkında tartışın.

İnsanların bulunduğu ortamlara katılın

İnsanlar ile yüz yüze gelebileceğiniz ortamlar ruh enerjisini yükseltir. Aynı zaman da kendinize olan güvenin de gelişmesin de büyük rol oynar. Dini törenlere katılmak veya spor yapmak gibi diğer insanları içeren faaliyetler ruh sağlığımız üzerinde olumlu bir etkiye sahip olur. Bu nedenle, insanların yanında daha sık olmanın yollarını bulun.

Aile ilişkilerine önem verin

Neden kendimi yalnız hissediyorum ve sürekli değersiz hissediyorum sorusunun nedenlerine üst kısım da bakmıştık. Orada değindiğim bir nokta da ailedir. Ailenin çocuğa olan yaklaşımı, bir şeyleri tamamen değiştirebilir. Bu yüzden aileniz ile sohbet edin, etmeye çalışın. Yeni konular açın uzaydan bahsedin, Nepal’in dağlık alanında bulunan bir köyde yetişen ağaçtan bahsedin. Aile ile konuşmak, yalnız hissine çok güzel bir ilaç olabilir.

Kendinizi olduğu gibi kabul edin

Bu yazı da neden sürekli kendimi yalnız hissediyorum sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Fakat unutmayın ki çoğu zaman insanlar kendini küçümser. Bu, özellikle aşırı sosyal olmadıkları için kendilerini suçlayan içe dönükler için geçerlidir. Bu yanlış bir düşünce biçimidir. Kendinizi olduğunuz gibi kabul etmelisiniz. Kendinizi kabul edin ve dışarıda olan kişilere kendinizi olduğu gibi gösterin!

Bu yazıyı beğendiyseniz, diğer kişisel gelişim makalelerimize göz atmayı unutmayın!

Kendi İyiliğiniz İçin Başkalarının Fikirlerini Dinlemek Ne Zaman Gerekli?
Çağın Kara Vebası Telefon Bağımlılığı Nedir? Hastalık mıdır?
Barnum etkisi: Fallara neden inanırız?

Kaynaklar:
https://psychiatry.uchicago.edu/news/17-easy-things-do-when-youre-feeling-lonely
https://www.nhs.uk/mental-health/feelings-symptoms-behaviours/feelings-and-symptoms/feeling-lonely/

4.9/14 - (5 votes)

Sarp YLMZ

Merhaba, ben Sarp. Kişisel gelişim ve teknoloji konularına olan ilgim nedeniyle Bloglabs sitesinde adminlik ve içerik üreticiliği yapıyorum. Özellikle makale yazmak ve yeni bilgiler öğrenmek beni heyecanlandırıyor. Bloglabs sitesinde yazdığım yazılar genellikle kişisel gelişim ve teknoloji konularına odaklanıyor. Kendi deneyimlerimden yola çıkarak okuyuculara faydalı bilgiler sunmaya çalışıyorum. Özellikle teknoloji konusunda, sadece yeni ürünlerin özellikleri hakkında değil, aynı zamanda teknolojinin hayatımızdaki etkileri ve gelecekte neler olabileceği hakkında da yazılar yazıyorum. Bloglabs'ta içerik üreticisi olmak benim için oldukça keyifli bir deneyim. İnsanlarla iletişim kurmak, onların ilgisini çekmek ve farklı konularda farkındalık yaratmak beni mutlu ediyor. Yeni şeyler öğrenmekten ve bunları yazılarımda paylaşmaktan büyük bir zevk alıyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Hayat zor, insanlar sosyalleşmek için uğraşmak zorunda kalıyor. Fiziksel uğraşan bahsediyorum

  2. mizah yeteneği nasıl gelişir konusuna bu denli açıklık getirdiğiniz için teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu