Sizi bilmem ama ben oldukça kafaya takan birisiy(D)im. En azından bir zamanlar öyleydim. İlerleyen zamanlar da buna bi çözüm üretmem gerektiği ve bunun böyle ilerlemeyeceğini anladım.
Günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız sorunlardan biri, aklımızdaki soruların sürekli dönüp durmasıdır.
Bazen bu sorular o kadar yoğun bir şekilde zihnimizi işgal eder ki, bizi olumsuz etkiler. “Kafaya takmak hasta eder mi” sorusu, bu olumsuz etkilerin sağlığımıza olan etkisini merak edenlerin sıklıkla sorduğu bir sorudur.
Aslına bakılırsa yerinde ve haklı bir sorudur. Çünkü stres her yerde ve insan ister istemez kafaya takmamak için ne yapmalıyım sorusunun cevabının peşine düşer. Geçmişteki olayları kafaya takmadan tutun da her şeyi kafaya takıyorum diyenlerdenseniz, doğru adrestesiniz. O halde bazı şeyleri takmak hasta eder mi ve bundan nasıl kurtuluruz, öğrenelim;
Kafaya takmak hasta eder mi?
Kafaya takmak hasta eder. Özellikle bir şeyi çok düşündüğümüz de ve geceleri uykularımızı kaçıracak durumda ise, bu bizi hasta eder. Burada hemen “ama ben her şeyi kafaya takıyorum” diyebilirsiniz. Özellikle geçmişteki olayları kafaya takma durumu oldukça fazla görünen bir şeydir. Aklımızdaki soruların cevaplarını aramak, problemleri çözmek ya da hatalarımızı düzeltmek gibi amaçlarla bu duruma düşebiliriz. Ancak bazen bu durum, bizi olumsuz etkileyebilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzunca bir süre bir şeyi kafaya taktığınız da olası hastalıkları aşağı da listeledik;
Çok Kafaya Takmanın Yol Açtığı Bazı Hastalıklar
Kafaya takmak yanında stresi doğurur. Sürekli başka şeyleri düşünen bir beyin, etrafında olup bitene odaklanamaz ve bu yüzden aşağıda olan hastalıklardan bazıları meydana gelir.
- Anksiyete bozuklukları: Kafaya takmak, kaygı bozuklukları gibi anksiyete bozukluklarına neden olabilir. Bu durum, kişinin günlük işlevlerini olumsuz yönde etkileyebilir.
- Depresyon: Kafaya takmak, depresyon belirtilerine neden olabilir. Bu belirtiler arasında üzüntü, umutsuzluk ve yorgunluk yer alır.
- Uyku bozuklukları: Kafaya takmak, uyku bozukluklarına neden olabilir. Bu durumda, kişinin uyku kalitesi azalabilir ve gün içindeki işlevselliği etkilenebilir.
- Baş ağrısı: Çok fazla takmak, baş ağrılarına neden olabilir. Bu baş ağrıları sıklıkla gerilim tipi baş ağrıları olarak adlandırılır ve zonklama veya sıkışma hissi gibi semptomlarla kendini gösterir.
- Kas ve eklem ağrıları: Çok düşünmek, kas ve eklem ağrılarına neden olabilir. Bu durum, vücudun sürekli olarak stres altında olması nedeniyle ortaya çıkabilir.
- Sindirim sorunları: Kafaya takmak, sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu sorunlar arasında mide ağrısı, hazımsızlık ve kabızlık yer alabilir.
- İmmün sistemi bozuklukları: Kafaya takmak, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebilir ve bağışıklık sistemi bozukluklarına neden olabilir.
- Kalp sağlığı: Kafaya takmak, yüksek tansiyon gibi kalp sağlığı sorunlarına neden olabilir.
Burada belirtilen sağlık sorunları, kafaya takmak hasta eder mi sorusuna verilebilecek en iyi cevaptır. En belirgin olanları bu hastalıklar olduğu için, sizde de bu gibi hastalıkların belirtileri var ise mutlaka bir doktora görünün.
Her şeyi kafaya takmak nelere yol açar?
Her şeyi kafaya takmak çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Üst düzey kafaya takma sorunları ise, cinselliğe varabilecek sorunlar meydana getirir. Tamamen kafaya takmaktan kurtulamazsınız, ama bununla yaşamayı öğrenmeniz gerek.
Takmamak için ne yapmalı?
Şunu öğrenmelisiniz ki tamamen kafaya takmama gibi bir şey yoktur. Sadece kafaya taktığınız şeyler ile yaşamak vardır. Geçmişteki olayları kafaya takma sorunundan muzdarip olabilirsiniz. Fakat bununla yaşamayı öğrendiğiniz de artık o kafaya taktığınız şey eskisi kadar etki etmeyecektir. Sürekli mutsuzum her şeyi kafaya takıyorum diyorsanız, sizin için bazı önerilerimiz var. En iyi yöntemler arasında müzik dinlemek geliyor. Bazı şeyleri kafaya takmamanın yolları;
- Meditasyon ve derin nefes egzersizleri: Durun, meditasyon deyince aklınıza bağdaş kurmuş birileri gelmesin. 5 dakikalık hiçbir şey düşünmeme seansı da bir meditasyondur. Meditasyon, kafanızdaki düşünceleri yavaşlatmanıza yardımcı olur ve endişe ve kaygıyı azaltır. Derin nefes egzersizleri ise sakinleştirici bir etkiye sahiptir ve stres seviyesini azaltmaya yardımcı olur.
- Fiziksel aktivite: Fiziksel aktivite, vücudu rahatlatır ve stresi azaltır. Düzenli egzersiz yapmak, endorfin hormonu salgılanmasına neden olur, bu da mutluluk ve rahatlama hissi verir.
- Sosyal bağlantılar: Sosyal bağlantılar, stres seviyesini azaltmanın harika bir yoludur. Arkadaşlarınızla veya ailenizle zaman geçirmek, konuşmak ve paylaşmak, zihni rahatlatır ve endişe ve kaygıyı azaltır. Özellikle bu gibi zamanlar da sosyal medya kullanımına dikkat edin. Salağın birinin yazdığı bir şey bile sizin stresli bir gün geçirmeniz için tetikleyici olabilir.
- Kendinize zaman ayırın: Kendinize zaman ayırın ve yalnız kalmak için zaman ayırın. Bu, zihninizi dinlendirmenize ve yenilenmenize yardımcı olur.
- Sağlıklı beslenme: Sağlıklı beslenmek, vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri almanızı sağlar ve vücudunuzun daha az stresli olmasına yardımcı olur.
- Uyku düzeni: Yeterli uyku almak, stres seviyesini azaltmanın önemli bir yoludur. Yeterli uyku, zihninizi dinlendirmenize ve stres seviyesini azaltmanıza yardımcı olur.
- Olumlu düşünce: Olumlu düşünceler, stres ve kaygı seviyelerini azaltmanın harika bir yoludur. Olumlu düşünceler, zihni rahatlatır ve stres seviyesini azaltır.
- Terapi: Terapi, zihinsel sağlık sorunlarının tedavisinde önemli bir yoldur. Terapi, kafaya takmanın altında yatan nedenleri keşfetmenize ve bunları ele almanıza yardımcı olur.
Bu adımlardan anlayacağımız şey, aslında nasıl yaşarsak diğer günler bir önceki günün ağırlığını çekiyor. Yani gelecekte kafaya takmamak için, şimdiden önlemleri almaya başlamalısınız.
Kafamıza taktığımız bir şeyden nasıl kurtuluruz?
Bir konferansta şöyle bir şey duymuştum: Aklınıza taktığınız düşünceler için, kendinizi bir köprünün üzerinde hayal edin ve altınızdan geçen arabalar da sizin düşünceleriniz olsun. O düşünceler gelip geçer, siz sadece izleyin üzerinde yorum yapmayın. Dile kolay gibi görünse de aslında olması gereken bu. Çünkü kafaya takmak çok normaldir. Her sağlıklı insan bir şeyleri kafaya takabilir. Ama bunun da bir sınırı vardır. Üst kısımları okuduysanız, zaten demek istediğim sınırları anlamışsınızdır. Kafaya takmak eşittir strestir. Aşağıdaki adımlar bu konu da size yardımcı olabilir.
- Meditasyon ve düzenli olarak egzersiz yapın
- Sosyal bağlantılar kurun
- Kendinize zaman ayırın ve yalnız kalmak için zaman ayırın
- Sağlıklı beslenin ve yeterli uyku alın
- Olumlu düşünceler geliştirin ve olumlu düşünmeye çalışın
- Terapi veya danışmanlık alın
- Kendinize bir hobi edinin
- Zihninizi meşgul edecek aktiviteler yapın, örneğin kitap okumak, resim yapmak, müzik dinlemek, yürüyüşe çıkmak gibi.
- Hayatınızdaki stres kaynaklarını tespit edin ve çözüm arayışına girin.
Bu kişisel gelişim makalemiz buraya kadardı. Umarım her şeyi kafaya takıyorum ve kafaya takmak hasta eder mi soruların cevaplarını vermişizdir. Aklınıza takılan bir şey varsa veya bazı şeyleri kafaya takmamanın yolları konusun da önerilerini varsa lütfen yorum kısmında belirtin. Çünkü internet ortamında, kafaya takmamak için ne yapmalıyım gibi, sürekli mutsuzum her şeyi takıyorum gibisinden çok fazla araştırma var. Yazdıklarınız birileri için fayda sağlayabilir.
https://www.healthshots.com/mind/mental-health/overthinking-and-its-impact-on-your-mental-health-know-from-an-expert/
https://www.theschooloflife.com/article/thinking-too-much-and-thinking-too-little/