- İlk izlenim nedir?
- İlk izlenim nasıl oluşur?
- Buluşmalara giderken ilk izlenim için nasıl hazırlanılır?
Bir insanda ilk izlenim, tanışmanın ilk saniyelerinde oluşur ve sonrasında değişmesi çok zor olabilir. Öyleyse doğru olanı yapmamız bizim için çok daha doğru olacaktır. Peki ilk izlenimde en önemli belirleyici unsur hangisidir? Bir insan ile tanışıldığında karşı tarafa karşı ilk izlenim nasıl olmalıdır? Bu yazıda ilk izlenimin önemi ve ilk izlenim nedir gibi konulara değineceğiz.
İlk izlenim nedir?
İlk intiba, diğer insanların belirli bir ortamda ilk kez gördükleri kişide oluşturdukları görüntü ve bu görüntüye karşı olan duygusal tutumlarıdır.
İlk izlenimin etkisi, ilk görüşmede konunun ilk dakikalarda oluşturduğu kişi hakkındaki görüşün, bu kişinin faaliyetleri ve kişiliğinin daha ileri değerlendirilmesine etkisidir.
Önerilen içerik: Plasebo-Nosebo etkisi nedir? Bir kişiyi nasıl etkiler?
İlk intiba 90 saniyede oluşur. Değiştilirmesi için ise karşı kişi ile belli bir yakınlık kurulması gerekilmektedir.
Aşağıda ilk izlenimi etkileyen faktörlere değindik.
- Bir kişinin vücudunu nasıl kullandığı: (duruş, yürüyüş, jestler, bakış, yüz ifadeleri).
- Hangi sesle ve hangi tonlamalarla konuşuyor veya nasıl bir konuşma diline sahip.. (Hangi ton ve tını, güvenle veya heyecanla, ağır veya tam tersi vb.)
- İlk izlenim aynı zamanda konuşulan kelimelerin anlamına da bağlıdır, ancak ilk iki noktadan çok daha az ölçüde. Yani bu kelimeleri seçme şekilleriniz bile ilk intibayı (ilk izlenim olarak geçer) etkiler.
İlk intiba, başkalarının onu daha iyi tanıyana kadar bir kişiye nasıl davranacağını büyük ölçüde etkiler. Bazen insanlar yeni tanıştıkları kişiler hakkında: “onu çok sevdim”,”ilk görüşte aşık oldum”, “onu hiç beğenmedim”. Tarzında söylemler söylemektedirler. Bunun sebebi ilk intibanın etkisidir. İlk izlenim nedir sorusunun cevabını vermiş bulunmaktayız. Bir kimse hakkında iyi bir izlenim edinmek için kişinin ilk davranışları oldukça önemlidir.
İlk izlenim nasıl oluşur?
Psikologlar, ilk intiba yaratmanın çok az zaman aldığını kanıtladı: 2 saniyeden 4 dakikaya. Bir kişi hakkında fikir sahibi olmak için onunla çok fazla zaman harcamanıza gerek yok.
İlk intiba, insan beyni tarafından yeni bir tanıdık hakkındaki bilgilerin algılanması ve bilinçsiz işlenmesi yoluyla ortaya çıkar. Karşıdaki kişi hakkında mümkün olan en kısa sürede vücut hareketleri beyin tarafından okunur: Sözel olmayan sinyallerden (beden dili, görünüm, yüz ifadeleri, artikülasyon) gibi ve sonucunda ilk intiba izlenimi ortaya çıkar.
Tanıdıklığın ilk dakikalarında kelimeler, cümleler ve anlamlar ikincil bir rol oynar. Çünkü insan beyni bir kelimeyi (isim) değil bir görüntüyü (yüzü) daha kolay ve hızlı tanır. Söylenenlerin %20’sinden fazlası ve görülenlerin en az %70’i hatırlanır. Bu nedenle kendinizi yeni bir kişiyle tanıştırırken, yüzünüz isminizden daha iyi hatırlanırsa şaşırmayın.
Önerilen İçerik: Barnum etkisi: Fallara neden inanırız?
Buluşmalara giderken ilk izlenim için nasıl hazırlanılır?
Buluşmalarda ilk intibaya oldukça dikkat etmek gerekiyor. Nitekim bazı ilk intibalar kötü sonuçla bittiği zaman ilişki sürecide kötü etkilenmektedir. İşte ilk intibaiçin öneriler:
- Bir aynanın önünde görünüşünüzü kontrol edin. Kıyafetinizin duruma uygun olduğundan ve ayakkabılarınızın cilalı olduğundan emin olun.
- Kozmetik ve parfümleri kötüye kullanmayın. Parfüm/kolonya sürmeyin. Daha azı daha iyidir. Sonuçta, muhatapınızın iletişime başlamadan önce bile hissedeceği ilk şey güçlü ve müdahaleci bir kokudur.
- Toplantının kendisinden önce birkaç derin nefes alın; bu gerginliği hafifletmeye yardımcı olacaktır.
- Tam boyunuza kadar dikleşmeli, eğilmemeli, başınızı omuzlarınıza çekmemelisiniz. Özgür hissetmeli ve bunu karşıya yansıtmalısınız. Bu size güven verecek ve gergin görünmenize neden olabilecek gergin kasları gevşetecektir.
- Gülümseyin ama bir mankenin tahta cansız gülümsemesiyle değil, içtenlikle. Birine gülümsediğinizde, genellikle gülümserler, bu yüzden bağlantı kurmanın mükemmel yolu budur. Ancak gülümsemenizin sahte veya mekanik değil, açık ve gerçek olduğundan emin olun. Doğal bir gülümsemenin yavaş yavaş kaybolduğunu unutmayın.
- Çantanızın (veya evrak çantanızın) sol elinizde olduğundan emin olun. Böylece sağ eliniz tokalaşmakta serbest olduğu algısı karşı tarafta oluşacaktır. Farklı el sıkışma türlerinin de sizin hakkınızda çok şey söyleyebileceğini unutmayın. Toplantıdaki el sıkışma yeterince enerjik olmalı, çok yavaş ve çok güçlü olmamalıdır. Iowa Üniversitesi‘nde yapılan bir araştırma, ilk intiba esnasında verirken el sıkışmalarının giyim veya görünüşten daha önemli olduğunu buldu.
- Konuşurken, az ve doğal bir şekilde el kol hareketleri yapın. Açık hareketleri kullanın. Kollarınızı göğsünüzün üzerinde olmasın, elinizdeki herhangi bir şeyle uğraşmayın veya oynamayın. Bu karşı tarafa benimle ilgilenmiyor algısı verecektir.
- Mümkün olduğunca saatinize veya akıllı telefonunuza bakmayın.
- Tanıştığınız ilk saniyelerde muhatap ile göz teması kurmaktan kaçınmayın. Daha sonra, çok agresif görünmemek için gözlerinin içine çok uzun süre ve dikkatle bakmayın. Periyodik olarak kısa bir süre uzağa bakın (15-20 saniye göz temasından sonra).
- Karşılaştığınız zaman memnun etmek ve kendinize güven aşılamak için muhatabınız ile aynı ses ve hızda konuşmaya çalışın. Solunum hızına, duruşuna ve hareketlerine göre ayarlamayı kullanın .
Ilk izlenim ne kadar sürer?
Yapılan araştırmalar bir kişi ile yeni tanışıldığı zaman sonraki süreçte size olan görüşü ilk 90 saniye içerisinde kesinleşir.
İlk izlenim nedir hakkında bilgi ve ilk izlenim nasıl olmalıdır kısmına değindiğimize göre, ilk izlenim ne kadar sürer bunu anlatalım. Üstte belittiğimiz gibi ilk 90 saniye sürer ve bu etki sonraki karşılaşmalarda da bu şekilde ilerler.
https://www.pexels.com/tr-tr/
https://pixabay.com/tr/