Hikaye

İki Keklik Hikayesi: Bir Anadolu Destanı

Hikaye Öne Çıkanlar
  • İki Keklik Türküsü Hikayesi Nedir?
  • İki Keklik Türküsü Hangi Yöreye Ait
  • İki Keklik Öyküsü
Yazıyı sesli olarak dinle

İki keklik türküsü ülkemizde oldukça çok bilinen ve sürekli dinlenen türkülerdendir. Bu türkü sevilen bir türküdür. Bu yüzdendir ki iki keklik hikayesi nedir veya iki keklik öyküsü hangi yöreye ait gibi soruların cevabı merak edilmektedir. İki keklik türküsü hikayesi oldukça acıklı ve dokunaklı bir hikayedir. Geçmişin kokusunu üstünde barındıran bu hikaye pek çok kişi tarafından bir üzüntü eşliğinde bilinmektedir. Merak mı ettiniz? O halde başlayalım:

İki Keklik Hikayesi Nedir?

İki keklik hikayesi Balıkesirli Mehmet Şevket Efendinin karısı, Şöhret Hanım’ın oğluna söylediği bir türküdür. Şöhret Hanım Birinci Dünya Savaşı döneminde diğer her anne gibi oğlunu askere göndermiş bir annedir. Oğlu Enver Paşa komutanlığında doğu sınırında Sarıkamış’ta görev yapmaktadır. Şöhret Hanım o dönemde diğer köylülerden farklı olarak şık giysiler giyen ve zeytin toplamaya bile şık ayakkabılarla giden bir kadındır.

iki keklik hikayesi
iki keklik hikayesi /unplash

Şöhret Hanımın oğlu Sarıkamış’ta soğuğu ve karıyla meşhur olan Kars ilçesi, askerlerin ilerlemesi için yol açmakta görevli olan askerlerdendir. Şöhret Hanımın oğlu yol temizleme işini ayakları ve yer yer elleri ile yapmaktadır. O dönem bilindiği üzere askerlerin doğru düzgün ayakkabıları veya giysileri yoktur. Yine askerler için yol temizleme yapan Şöhret Hanımın oğlu bir kar kuyusuna düşer ve şehit olur.

Şehit olduğu haberi her kara haber gibi çabucak yayıldı ve Şöhret Hanıma ulaştı.  Şöhret Hanım kara haberi aldığında taşın üzerine konan kekliklerle ilgilenmektedir. Kara haberin etkisi ve kara haberin acısıyla herkesin bildiği iki keklik türküsünün sözlerini söyler. Sözleri ise şu şekildedir:

İki keklik öyküsü sözleri

İki keklik bir kayada ötüyor
Ötme de keklik derdim bana yetiyor
Aman aman yetiyor
Annesine kara da haber gidiyor

Yazması oyalı kudurası boyalı
Yar benim aman aman yar benim
Uzun da geceler yar boynuma sar benim
Aman aman sar benim

İki keklik bir dereden su içer
Dertli de keklik dertsizlere dert açar
Aman aman dert açar
Buna kara sevda derler tez geçer

Yazması oyalı kundurası boyalı
Yar benim aman aman yar benim
Uzun da geceler yar boynuma sar benim
Aman aman sar benim

İki kelik bir kayada yaslanır
Teke de bıçak gümüş kında paslanır
Bir gün olur deli de gönül uslanır
Uslanır aman aman uslanır

Yazması oyalı kundurası boyalı
Yar benim aman aman yar benim
Uzun da geceler yar boynuma sar benim
Aman aman sar benim

İki Keklik Türküsü Hikayesi Hangi Yöreye Ait? İki Keklik Türküsü Hikayesi

Yukarıdaki sözlerden de anlaşılacağı gibi Şöhret Hanım olduğu durumun acısı ile şık giyimi ve şık ayakkabılarının ne kadar tezat oluşturduğunu anlatır.

İki keklik hikayesini duyan ve bilen herkes türküyü her dinlediğinde Şöhret Hanımın yaşadığı evlat acısını hissedebilmektedir. İki keklik hikayesini bilmeyenler de sözlerin anlamında saklı olan acıyı zorlanmadan anlayabilecektir.

iki keklik türküsü hikayesi öyküsü

Önerilen Yazı: Deniz Üstü Köpürür Hikayesi Nedir? İhtişamlı Türkünün Hikayesini Duydunuz mu?

İki Keklik Türküsü Hangi Yöreye Aittir?

Şöhret Hanım Balıkesir’in Edremit ilçesi civarında yaşamış bir kadındır. Bu yüzden iki keklik türküsünün ait olduğu yöre de Balıkesir yöresi olmaktadır. Zeybek havası olan bu türkü Balıkesir yöresine kayıtlıdır.

İki keklik türküsü hikayesi tüm Anadolu’da bilinen bir türkü ve hikayedir. Bunun en büyük örneği pek çok yerde benzer türkülerin olmasıdır. Van yöresine de ait olan İki Keklik türküsü yukarıda anlatılan İki Keklik türküsüne oldukça fazla  benzemekle birlikte, bir dönem aynısı olduğu düşünülmekteydi. Bunun sonucunda Van yöresine ait olduğunu düşünenlerde vardır.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Vay bee gerçekten türkumülerimiz cok ayrı çok değerli iki keklik türküsünün bu hikâyesi beni çok etkiledi.

  2. İki keklik türküsü hikayesi beni etkiledi sözleri muazzam az önce dinledim kulağa hoş geliyor insan sıkılmadan tekrar tekrar dinlerim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu