Psikoloji

Lima Sendromu Nedir? Rehin Alana Karşı Duygusal Bağ Kurulabilir mi?

Hikaye Öne Çıkanlar
  • Lima Sendromu Nedir?
  • Lima Sendromu Ne Demek?

İnsan zihni 21. yüzyılda bir gizem olmaya devam ediyor. Halen Lima Sendromu gibi bizi şaşkına çevirebilen vakalar var. Bu sendromun temelinde rehin alan bir kişinin rehinelere karşı bir bağ kurma yatıyor. Peki gerçekten de birini rehin alan kişinin, rehineye karşı sempati beslediği doğru mu?

Sadece rehin alan kişinin değil, rehin alınan kişinin de rehin alan kişiye karşı duygusal bağ kurduğu gözlemlenmiştir. Bu da stockholm sendromu olarak geçer.
Bu yazıda lima sendromu nedir ve bu sendromun tarihine değineceğiz.

Lima sendromu Nedir? Lima Sendromu Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Lima Sendromu
Lima Sendromu Nedir?

İnsan zihninin bizi 21.yüzyılda bile şaşkına çevirdiğini girişte belirtmiştik. Lima sendromu sadece buna bir örnektir. Bu sendrom, rehin alanın zihninde oluşan karmaşık bir psikolojik durumla ilgilidir. Böylece zamanla kurbanıyla duygusal bir bağ kurmaya başlar.

Temel olarak rehin alan kişi, rehin aldığı kişiye karşı sempati duymaya başlar. Ayrıca rehin aldığı kişi hakkında endişelenmeye ve ona karşı vicdan azabı çekmeye başlar. Günümüzde de ayrılık sonrası saplantılarda buna benzerlik gösterir. Kişi temel olarak şu şekilde düşünür ve hareket eder:

  • Rehin alan, kurbana zarar vermekten kaçınır.
  • Kurbana belirli özgürlükler vermek ister, hatta onu serbest bırakır ve sonraki süreçte beraber olmak ister.
  • Fiziksel ve duygusal durumu hakkında endişelenir.
  • Farklı konularda sohbetler etmeye çalışır
  • Kaçıran kişi, kurbanla kişisel bilgileri bile paylaşır (çocukluğu, hedefleri, arzuları hakkında ki hikayeler…).
  • Söz verebilir. (“Seni koruyacağım”, “Sana bir şey olmayacak”…).
  • Kaçıran kişi kurbandan etkilenebilir. Aşık olabilir.

Belki de en şaşırtıcı şey kaçıran kişinin, kurbanın özgürlüğünü kısıtlamıyormuş gibi davranması ve hissetmemesidir. 

Lima sendromu nereden geliyor?

Lima sendromu ne demek açıkladık. Aslında temeli Peru’nun Lima bölgesinde yaşanan bir rehin alma olayına dayanmaktadır. 

1996 yılında, bir terörist grup Peru’nun başkentindeki Japon büyükelçiliğini işgal etti . Böylece,kaçıranlar rehine alındı. Ancak ilerleyen günlerde rehin alan kişiler, kurbanları ile güçlü bağlar kurdu  ve herkesi serbest bıraktılar. Haliyle adını buradan almış bulunmaktadır.

Lima Sendromunun Nedenleri

Lima Sendromu

Bu noktada muhtemelen Lima sendromunun nedenlerini merak ediyorsunuzdur. Her şeyden önce, belirli bir zamanda belirli bir sendromdan muzdarip olmak, kişinin deli veya hasta olduğu anlamına gelmediğini açıklığa kavuşturmak faydalı olacaktır. Bir kişinin içsel durumuna ek olarak, şu ya da bu şekilde tepki vermemizi sağlayabilecek belirli çevresel koşullar vardır. Plasebo etkisi gibi hiç farkında olmadan bazı şeyler beynimizi oldukça manipüle etmektedir.

Bu nedenle Lima sendromunu anlamak için kaçıranın düşüncelerine ve kaçırma koşullarına dikkat etmeliyiz. Bloglabs olarak elbette rehin almanın iyi bir şey olduğunu veya yapılabilir olduğunu söylemiyoruz. Sadece Lima sendromu nedir gibi başlıkları inceliyoruz burada. Bir kişiyi rehin alan birinin çeşitli düşünceleri vardır. Şu şekilde örnek vermek gerekirse:

  • Rehin alan kişi bir grup ile birlikte bu işi yapmaktadır.
  • Kişi bir başkalarını rehin aldığı zaman çok daha fazla sözünün dinleneceği izlenimini vermek istiyor olabilir.
  • Belki de kaçıran acil bir durum (aile dramı, ciddi ekonomik durum, zihinsel çöküntü …) nedeniyle kurbanı alıkoymak zorunda kalmıştır.
  • Son olarak ne yapacağını bilmediği bir duruma girmiştir ve bu şekilde işin içinden sıyrılacağını zannediyordur.

Fakat burada kişi rehin aldıkları kişiler ile iletişime geçtiğinde, onlar ile konuşmaya başladığında üstte verilen sebeplerin hepsi bir anda geçersiz olabilir. Rehin alan kişinin düşüncesi gelişir ve karşısındaki insanın hayatına odaklanır.

Böylece rehin alan kişi, kurbanın koşullarını iyileştirmek için elinden geleni yapar. Aslında, olabilecek bütün hasarı veya rahatsızlığı önlemeye çalışır. “Hasta mısın? Yaran var mı?”, gibisinden söylemler ile kurbanı arındırır ve iyileştirir. İlerleyen süreçte kişi öyle bir psikolojik hale girer ki, adeta rehin aldığı kişinin bakıcısı olduğu kanaatine varır.

Yukarıdaki durumların hepsinin en uç noktası, kaçıranın kurbana karşı bir sevgi duygusuna sahip olması gerçeğinde yatmaktadır. Sonra bir kurbanı baştan çıkarmaya ve elde etmeye çalışacak, bu kişinin onu istemesini, dilemesini sağlamaya çalışacaktır. Dolayısıyla, Lima sendromu dediğimiz şey tam olarak budur.

Son Olarak

Lima sendromu nedir ve ne demek olduğunu, hikayesini anlattık. Özetle, Lima sendromunun bir kişinin iç durumu ile ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu sendrom bize yalnızca kendimiz ile saf çelişki halinde olduğumuzu ve yalnızca gerçeklikle çalışmadığımızı, aynı zamanda yaptığımızı veya özümsediğimizi de yorumladığımızı hatırlatır.
En kötü durumlarda bile, psikolojinin ne denli değiştiğini rahatlık ile görebiliriz.

Yardımcı Kaynaklar:
https://www.youtube.com/watch?v=fuT5koPMFEM&ab_channel=BeHealthy

4.9/7 - (5 votes)

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bu lima sendromunu stockholm sendromu olarak insanlara pazarlıyorlar. Başka bir site de hiç lima sendromu hakkında bir şey görmedim. Bu konuya aydınlık getirecek bir yazı için teşekkürler. Fakat başta da söylediğiniz gibi insan psikolojisi oldukça karmaşık bir şey, düşünsene seni rehin alana aşık oluyorsun. Ya da rehin alınan kişiye aşık oluyorsun. Gerçi bunu rehin alma kısmında bırakmayalım. Çünkü günümüzde de siyasetçiler bizi resmen rehin alıyor ama biz lima sendromuna kapılıp gidiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu