- Geleneksel El Sanatlarımız Nelerdir?
- Geleneksel Türk El Sanatları
Geleneksel el sanatlarımız kültürümüzün binlerce yıllık birikiminin bir yansımasıdır. Türk el sanatlarımız hala hayatımızdaki önemini korumaya devam etmektedir.
Geleneksel Türk sanatları, zanaatkarların toplumumuza özgü değerleri yansıtmasının başka bir biçimidir. Yerel sanat türlerimiz olduğu gibi temeli farklı kültürlere dayanan zamanla Türk zanaatkarlar tarafından geliştirilen el sanatları da mevcuttur.
Bazı Türk el sanatlarımız unutulmaya yüz tutsa da önemini hala korumaktadır. Toplumsal hafızamızın bir parçası olan Türk el sanatları ince işçilik ve el emeği ile ortaya çıkmıştır. Muazzam görsel tasarımlar sunan geleneksel sanatların korunması da oldukça önemlidir.
Geleneksel Türk Sanatı Çeşitleri Nelerdir? Geleneksel El Sanatlarımız Hangileri?
Geleneksel Türk sanatları büyüleyici olduğu kadar çeşitliliği ile de göz doldurur. Çini sanatı, ahşap işleme sanatı, bakırcılık sanatı, cam işleme sanatı ve ciltçilik sanatı en çok bilinen geleneksel Türk el sanatlarındandır. Ahşap işleme sanatı atalarımız için bir yaşam tarzı haline gelmiştir. Kesme, kündekari, , sedef, semerlik, sandıkçılık gibi yan dallarıyla bilinen ahşap işleme sanatını geçmişte her evin giriş kapısında bile görmek mümkündü.
Önerilen Yazı: İzmir’in Geleneksel Kıyafetleri Nelerdir?
Geleneksel el sanatlarımız içerisinde önemli bir yeri olan bakırcılık mutfak gereçleri ve süs eşyalarında karşımıza çıkar. Tarihi Mısırlılara dayandığı düşünülen cam işçiliği ise Osmanlı döneminde ileri düzeyde geliştirilmiştir.
Geleneksel Türk Sanatları Neden Önemlidir?
Geleneksel el sanatlarımız geçmişten günümüze gelişen kültürümüzün birer kanıtı olarak değerlendirilebilir. İslamiyet öncesi el sanatları o dönemin yaşam tarzı ve inançları hakkında ipuçları edinmemizi sağlar. İslamiyet sonrası el sanatları da aynı işlevi görmekle beraber toplumumuzun yeniliğe ve değişimlere açık olduğunun bir göstergesidir.
Geleneksel Türk sanatları kültürel kimliğimizi korumak adına büyük önem taşır. Turizm sektörüne büyük katkıları olan kadim el sanatların önemi, modern dönemin tüm toplumları birbirine benzemeye zorladığı günümüzde daha da önemlidir.Elbette ki el sanatlarının sürekliliğini sağlamak için onları yakından tanımak ve genel özelliklerini bilmek gerekir.
Geleneksel Türk Sanatları ve Önemli Temsilcileri Kimlerdir? Türk El Sanatları Nelerdir?
Geleneksel el sanatlarımız geçmişte temel ihtiyaçlar üzerinde şekillenmiştir. Çünkü insanlarımız doğadan ilham alan ve her şeyde estetik bir anlam arayan düşünce biçimiyle yaşamaktaydı. Geleneksel sanatlarımız içerisinde kilimcilik, yazmacılık, seramik ve çömlek yapımı, deri işçiliği, keçe yapımı ve oya yapımı gibi işlevsel özellikleriyle de ön plana çıkan sanat çeşitleri de vardır.
Geleneksel Türk el sanatlarını bu günümüze taşıyan sanatçılarımızın yer ise apayrıdır. Çinicilik deyince akla Velican ve Baba Nakkas gelir. Ebru sanatının başını Şeyh Sadık Efendi, Ethem Efendi, Mehmet Efendi ve Hatib Mehmet Efendi çeker. Matrakçı Nasuh, Haydar Hatemi, Nakkaş Nigari ve Levni minyatür sanatının önde gelen isimleridir. Çömlekçilikte ise Güray Tüysüz ve Galip Körükçü en bilinen sanatçılardır.
Geleneksel Türk El Sanatları Kaç Yıllık Geçmişe Dayanıyor?
Geleneksel el sanatlarının geçmişi Orta Asya’ya kadar uzanır ve net bir tarih belirtmek mümkün değildir. El sanatları toplumumuzun göçebe yaşantısından dolayı dönemsel olarak farklı kültürlerin etkileşmesiyle gelişmiştir ve değişmiştir. Geçmiş tarihi kalıntılara bakıldığında motifler, halılar, kilimler ve hatta çadırlar üzerinde el sanatlarının işaretleri bulunur.
Uzun bir dönem göçebe olarak yaşayan atalarımızın 1071 yılında Malazgirt’e gelmesi ve yerleşik hayata geçmesiyle el sanatlarında da yeni yöntemler geliştirilmiştir. Türk toplumu burada karşılaştıği yöntemleri kendi el sanatlarına entegre etmiştir. Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar uzanan el sanatları burada da gelişimini devam ettirmiştir.
Osmanlı dönemi el sanatlarının zirveye çıktığı zaman dilimidir. Ancak Endüstri Devrimi ile birlikte el sanatlarının yerini seri üretim almış ve bu kadim değerler unutulmaya yüz tutmuştur. Günümüzde dericilik, ayakkabıcılık, marangozluk, demircilik, bıçakçılık, bakırcılık, kalaycılık, sobacılık gibi el sanatları az da olsa korunmaya devam etmektedir. Marangozluk hala önemini korusa da eski işçilik anlayışını sürdüren marangoz sayısı yok denecek kadar azdır.
Geleneksel El Sanatlarımız Neden Sürdürülmeli?
Geleneksel Türk sanatları modern üretim anlayışı, ham maddenin tükenmesi ve ihtiyaçların değişmesiyle birlikte yavaş yavaş yok olmaya başlamıştır. Ancakel sanatlarını kültürel zenginliğimiz ve tarihi değerlerimizin gelecek nesillere aktarılması için korumakla yükümlüyüz.
Modern teknolojilerden destek alarak bu el sanatlarını sürdürmeli ve kültürümüzün unutulmasının önüne geçmeliyiz. Kültürünü tanımayan bir toplum milli kimliğini de koruyamayacaktır. Bu nedenle Türk el sanatlarını sürdürmek son derece önemlidir.
Geleneksel türk sanatlarımız çok güzel be. Buram buram anadolu kültürü kokuyor. fakat çok blinmeyen bir şey daha var. adını unuttum ama resmen küllük gibiydi.