- Evde Konuşma Terapisi Nasıl Yapılır?
- Evde Yapılacak Konuşma Terapisi
- Konuşma Zorluğu Çekenler Ne Yapmalı?
Çeşitli psikologlara veya hekimlere, evde konuşma terapisi nasıl yapılır diye sıkça sorular sorulmaktadır. Bunun birçok sebepleri olabilir. En basitinden dil terapisi seans ücretleri çok fazla fiyatlandırmaya sahip olabilir. Evde yapılacak konuşma terapisi hem çocuk için hem de birey için yararlı olabilir.
Bu yazıda evde konuşma terapisi nasıl yapılır ve evde yapılacak konuşma terapisi için farklı öneriler sunacağız. Hazırsanız başlayalım…
Evde Konuşma Terapisi Nasıl Yapılır? Konuşma Zorluğu Çekenler Ne Yapmalı?
En başından şunu belirtelim: Eğer bir çocuğun konuşma bozukluğu varsa mutlaka bir uzmana gösterilmelidir. Çocuğunuz 3, 5 veya 7 yaşına gelene kadar beklemeyin, ne kadar erken yardım ararsanız o kadar iyi. Konuşma terapisti, tespit edilen ihlalleri düzeltmek için bir teşhis koyacak ve bir plan hazırlayacaktır.
Çocuğun konuşma bozukluğu yoksa, ancak kelime dağarcığını genişletmek, ona okumayı, güzel ve yetkin konuşmayı öğretmek istiyorsanız, onunla kendiniz çalışabilirsiniz.
Bunun için evde konuşma terapisi yapabilirisiniz. Evde yapılacak konuşma terapisi kişinin kelime dağarcığını genişletmesine ve bazı harflerin daha düzgün bir şekilde seslendirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda konuşma bozukluğuna da çözüm olabilir. Evde konuşma terapisi nasıl yapılır sorusunun cevaplarını aşağıda listeledik. Sizinle paylaştığımız örnekleri evde konuşma terapisi olarak uygulayabilirsiniz.
Konuşma Terapisi için ne yapılmalı?
Konuşma terapisi için temel olan dinle ve öğren metotları yapılmalıdır. Konuşma zorluğu çeken kişi için evde konuşma seansları uygulanmalı. Fakat öncesinde mutlaka bir doktora görünmelidir.
Önerilen Yazı: Bilişsel Beceriler yada Yetenekler Nedir? Nasıl Gelişir?
Evde Yapılacak Konuşma Terapisi Örnekleri
Konuşma bozukluğu çekenler ne yapmalı sorusunun cevabını aşağıda mümkün olduğunca kısa bir şekilde anlattık. Hadi başlayalım:
- Sohbeti teşvik edin: Çocuğunuzla düzenli olarak hikaye anlatma seansları yapın. Ona Evet veya Hayır sorusu sormak yerine, “Arka bahçenizde büyük, büyük bir inek görseniz ne yapardınız?” gibi açık uçlu, düşündürücü sorular sormayı düşünün. Ayrıntılı bir yanıt ortaya çıkaran sorular sorarak, çocuğunuzu, doğru ya da yanlış olma korkusu olmadan fikirlerini ifade etmeye teşvik etmiş olursunuz. Farklı konularda konuşmaya yapmaya çalışın. Bunu yaparken karşı tarafın dikkatini çekmeyi unutmayın.
- Okumak: Okumak, çocuğunuzla yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Resimlerle ilgili sorular sorun, çocuğunuzdan her sayfadaki öğeleri işaret etmesini isteyin ve daha büyük çocuklar için çocuğunuzdan benzer deneyimler yaşamasını isteyebilirsiniz.
Bütün bunlar çocuğunuzun duyduklarıyla bağlantı kurmasına yardımcı olur.
Çocuğunuzun aynı kitabı tekrar tekrar okumak istediğini görebilirsiniz. Aynı hikayeyi tekrar tekrar duymak, aynı zamanda dil becerilerini geliştirirken aşinalık ve güvenliği artırmaya yardımcı olur. Evde yapılacak konuşma terapisi için en çok önerilen okuma yaptırmaktır.
- Eğlenceli bir şekilde yaklaşım sergileyin: Evde yapılacak konuşma terapisi için en iyi öğretme metodu bir şeyleri eğlenceli şekilde anlatılarak olanlardır. Yani bir çocuğa veya bir kişiye bir şeyi öğretirken eğlenceli bir şekilde anlatırsanız, bu karşı kişinin aklında daha da fazla yer edinir. Yeni yürümeye başlayan çocuklar, deneyim eğlenceli ve etkileşimli olduğunda en iyi şekilde yürümeyi öğrenir. Çocuğunuz, aktivitelerin “ev ödevi” olduğunu düşünüyorsa, pek verim vermeyecektir. Bunun yerine, konuşmayı eğlenceli bir hale getirmeye çalışın.
Konuşma zorluğu çekenler ne yapmalı?
Konuşma zorluğu çeken kişiler çeşitli okuma egzersizleri ile bu zorluğun üstesinden gelebilirler. Unutulmamalıdır ki çoğu konuşma zorluğu kelime yetersizliğinden ve az tekrardan kaynaklanır.
Düzenli Bir Şekilde Evde Konuşma Terapisi Nasıl Yapılır?
Unutulmamalıdır ki evde yapılacak konuşma terapisi disiplin isteyen bir şeydir. Sizde çocuklarınız için evde düzenli bir konuşma terapisi uygulamalısınız. Dil terapisi seans ücretleri veya başka bir sebepten ötürü dil terapisine gitmeye fırsatınız olmayabilir. Aşağıda nasıl çalışmanız gerektiğini belirttik.
- Mümkün olursa her gün üstte anlattığımız temel evde konuşma terapisi örneklerini yapmaya çalışın. Günde 3-5 dakika ile başlayabilir, yavaş yavaş 15-25’e çıkabilirsiniz.
- Çocuğunuzun en çok neyi seveceğini yalnızca siz bilirsiniz: Üstte de belirttiğimiz gibi bir şeyleri eğlenceli anlatırsanız, kişinin aklında daha da fazla yer edinir.
- Pek çok aktivite türü için en azından bir masa, rahat bir sandalye ve genellikle bir stant üzerinde bir aynaya ihtiyaç vardır. Çalışma alanının düzenli ve dikkat dağıtıcı bir unsurun olmadığından emin olun.
- Bir mini derste inanılmaz bir sonuç elde etmek imkansızdır. Çocuğu cesaretlendirin, başarıları için övün ve hatalara kızmayın, gülmeyin veya taklit etmeyin. Aksi takdirde çocuk veya kişi kendi içine kapanacak ve konuşma sorunları daha da kötüye gidebilir.
Bu yazıda evde yapılacak konuşma terapisi için bazı örnekler verdik. Ek olarak konuşma zorluğu çekenler ne yapmalı sorusunun da cevabını vermiş bulunmaktayız. Unutmayınız ki konuşma zorluğu çeken bir çocuğunuz var ise mutlaka doktora başvurun.
Eğer dil terapisi seans ücretleri sizin için sorun oluyorsa o halde evde konuşma terapisi seanslarına kendi başınıza başlayabilirsiniz. Yukarıda anlattığımız şeyler en temel olanlarıdır.
evde konuşma terapisinin en iyi yolu bir kitap eşliğinde çocuğunuzla konuşmanızdır. çünkü çocuklar konuşarak eğlenerek ve bir şeyler görerek öğrenir
çocuğum için faydalı olacağını düşündüğüm bir yazı sağgıln. evde konuşma terapisi yapmak zor iş
Bilmediğimiz ne kadar çok seyler varmış bilgiler benim için çok faydalı oldu
benim çocuğum da konuşma bozukluğu olarak dünyaya geldi doğdu. doktor diyor ki sen hastahanede tedavi ol, ama hastanede tedavi olursa çok pahalı. ben de evde konuşma terapisi yapacağım. burada denilen şeyleri yerine getiriyorum inşallah çocuğum düzelir.